Ljubav možemo spoznati odbacimo li nesigurnosti i predrasude

Čini se da smo često opsjednuti i pomalo zbunjeni u vezi s ljubavlju. Iako mnogi od nas znaju šta je to ljubav, tako nam je teško bezuslovno voljeti. Što je ljubav? Je li ljubav nešto što bi prirodno trebalo doći? Moramo li je zaslužiti? Ili će doći sama od sebe? Možemo li očekivati da ćemo biti voljeni? Ili je to samo povlastica nekolicine sretnika? Trebamo li ljubav osjećati cijelo vrijeme ili tek povremeno u nekom emocionalnom ushicenju? Način na koji poimamo ljubav – taj uzvišeni osjećaj koji često poistovjećujemo sa zaljubljenošću ili s konceptima prihvaćenima na nesvjesnom nivou i s idealima koje nikako ne uspijevamo postići – u nama često budi jad, frustraciju i nezadovoljstvo. Toliko joj toga pripisujemo, a tako smo malo toga u stanju osjetiti. Mitovi koji su danas sveprisutni drže nas u pogrešnom uvjerenju da je ljubav neophodna, da se mora zaslužiti, da je jednaka zaljubljenosti, da je isključiva, da znači spremnost za vezivanje, da boli, da može nestati.

Mike George, autor knjige “7 mitova o ljubavi”, razotkriva sve te zablude i uči nas da je ljubav temeljni osjećaj koji može biti prisutan u svakome trenutku ako smo svjesni sadašnjeg trenutka, ako živimo u njemu i pritom odbacujemo sve svoje nesigurnosti, predrasude, uvjerenja i strahove. Tek tada možemo spoznati ljubav i živjeti je. Taj put nije nimalo lagan, ali kada krenemo putem osvještavanja, stvari se počinju razotkrivati i razvijati same od sebe. I, baš kao i inače, to je moguće tek kad preuzmemo odgovornost za svoj život i odlučimo sprovesti promjene. “7 mitova o ljubavi” nije samo još jedan priručnik o odnosima. Autor razotkriva zašto tako teško pronalazimo ono što volimo nazivati “pravom ljubavi”,

ZABLUDE NAŠE SVAGDAŠNJE O LJUBAVI I SREĆI

Ljubav je neophodna

Često čujemo: “Svima nam treba ljubav, svi imamo potrebu ‘biti voljeni’”, ali to nije tačno. Ključna je potreba da se ljubav daje, što znači davati sebe, jer ljubav smo mi sami. To nećemo znati dok se ne otvorimo nekome, bez želje da nešto dobijemo zauzvrat.

Ljubav se stiče

Ne možemo steći nešto što već jesmo. Ljubav nije izvanjska energija koju možemo “nabaviti” kad zatreba. Zbog zablude da će “prava osoba”, kad je nađemo, biti “pravi izvor” ljubavi u životu, tražit ćemo u pogrešnom smjeru: daleko i izvan sebe.

Zaljubljujemo se

Činjenica je da se ne možemo zaljubiti. Ono što se stvarno događa zapravo je zaluđenost, opsjednutost, privrženost. Neki od dokaza ljubavi u odnosu upravo je odsutnost takvih osjećaja. Ne postoji nikakva sputanost nego pravi osjećaj slobode.

Ljubav je isključiva

To je vjerovanje da negdje postoji neko ‘poseban’ za mene, neko za koga mi je suđeno da s njime provedem život. Naučili smo ograničavati ljubav na sasvim isključive odnose, čime je umanjujemo i dodjeljujemo posebnima i dostojnima naše ljubavi.

Ljubav je vezanje

Uz vezivanje dolazi strah. Strah da ćemo predmet za koji smo vezani izgubiti ili da će biti oštećen. A strah nije ljubav. Gdje postoji strah, ne može postojati ljubav. Strah je ljubav iskrivljena vezanjem. Kad god ste vezani za nekoga ili nešto, srce vam je blokirano.

Ljubav se izgubila

Ljubav je nemoguće izgubiti zato što ne možete izgubiti sebe. Zabluda da se “ljubav izgubila” javlja se kad zaboravite na sebe misleći da ste nešto drugo, a ne ono što jeste. Zabluda stiže kad pomislite da u ogledalu vidite sebe.

Ljubav boli

Upravo je suprotno tačno. Ako boli, nije ljubav. U većini odnosa postoje trenuci sukoba, no ljubav se tada privremeno gubi. Ljubav ne stvara sukob, ne pati, ne svađa se, nema nikakve veze s boli. Ljubav ne može stvoriti bol, ona je iscjeljuje.

Mike George, autor knjige “7 mitova o ljubavi”, duhovni je učitelj i životni trener, mentor i predavač na brojnim uglednim institucijama poput Oxford Leadership Academy. Njegove radionice, na kojima spaja emocionalnu i duhovnu inteligenciju, razvoj liderskih vještina i cjeloživotno obrazovanje, pohađalo je više od 250.000 ljudi u 46 zemalja.
… Kada se covjek dublje zagleda u dusu svijeta
lako shvati da na svijetu uvijek postoji
jedna osoba koja ceka onu drugu,
bilo to nasred neke pustinje
ili nasred nekog velikog grada…
I kada se te osobe sretnu
i njihovi pogledi se ukrste,
sva proslost i sva buducnost
gube svaki znacaj…
i samo postoji taj trenutak…”

(Paulo Koeljo – Alhemicar)

Izvor:Vecernji list

Kanal MOST-a

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: