Hodanje – mršavljenje – zdravlje – samo je šetnja dovoljna!

Hodanje je jedan od najlakših načina da izgubite suvišne kilograme. Žustra šetnja u trajanju od 45 minuta, četiri puta nedjeljno, pomoći će vam da izgubite pola kilograma nedjeljno. Osim mršavljenja, hodanje jača srce i pluća, poboljšava gustoću kostiju kao prevencija osteoporoze i poboljšava raspoloženje povećanjem produkcije endorfina.

I što je najbolje, pomaže smanjiti apetit i tako dodatno izgubiti kilograme.  Prema stručnjacima 10.000 koraka je dovoljno za mršavljenje, a za to vam je potrebno nekih sat vremena (oko 7.5 kilometara). Ako vas plaši ova brojka od 10.000, tu se broje i svi koraci tokom dana, po kući, do prodavnice, igra s djecom u parku… sve se broji. S jednostavnim planom od osam koraka, hodanjem ćete zagarantirano smršati i zategnuti se primjetno već za četiri nedjelje. 1. Brzi, kratki koraci pomoći će vam brže postignuti kvotu od 10.000 koraka, pa pokušajte promijeniti način hodanja. 2. S rukama pokušajte što više micati kako biste uposlili cijelo tijelo i sagorili što više kalorija. 3. Hodajte dovoljno brzo da se oznojite, ali ne i toliko da se uspušete i ne možete razgovarati tokom hodanja. 4. Hodajte po različitim površinama. Neravne površine, kao što je hodanje kroz šumu, koristit će različite mišiće za hodanje, pa ćete se brže učvrstiti i zategnuti. 5. Kad počnete osjećati da ste malo ojačali, počnite koristiti i neki blagi teret dok hodate. To mogu biti dvije male flašice vode, koje će vam pomoći da sagorite dodatnih 200 kalorija u 30 minuta hodanja. 6. Promijenite dosadašnje navike kako biste bili sigurni da ćete se držati novog režima hodanja. Parkirajte nekoliko ulica dalje od posla (od škole ako idete po djecu…), ili krenite na posao pješke. 7. Nabavite pedometar koji broji korake (ima ih već od nekoliko eura). 8. Hodanje je jednako toliko aerobno koliko i trčanje, tae bo ili aerobik, pa se prije zagrijte, a posle „ohladite“ istezanjem mišića nogu i ruku.

JoJoš jedna korist od hodanja je smanjeni stres. Studije su pokazale ono što fizički aktivni ljudi znaju iz iskustva: posle šetanja osjećate se manje tjeskobni, manje zabrinuti i razmišljate jasnije. Hodanje aktivira gotovo sve tjelesne kosti i glavne mišiće. Poznato je da umjereno tjelesno vježbanje podstiče mnoge psihobiološke projmene koje utječu na raspoloženje i povećavaju osjećaj opsteg zadovoljstva.

Narodni lijek – pomoc kod bronhitisa

Idealan provjeren prirodni lijek za bronhitis je ovaj.Što više šetnje uz more,kroz borovu šumu rano oko 6 sati u jutro, roniti,plivati…

Recept za prirodni lijek protiv bronhitisa:u proljeće,skupljati mlade borove iglice koje rastu-vidi se tačno kako su svijetlozelene,što veću staklenu teglicu uzeti, zatim staviti u nju red borovih iglica, po njima da se ne vide, red meda, onda na šećer opet iglice, pa meda, taako do vrha.Pustiti što duže na suncu da sok izađe iz iglica, a med se sjedini, zatim to procijediti, a gusti sok uzimati na kuhinjsku veliku kasiku u jutro i na veće.To bi trebalo odstajati na suncu dok se dobro ne stopi,bude gusto,otprilike bar 1-2 mj.Ukus fantastičan,miris još bolji

U dolini Susice

Kanal MOST-a

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: