Ljubav je uvijek odgovor

Koja to bolest  našem  svijetu nameće toliku patnju? To je osjećaj da nismo vrijedni ljubavi, da ljubav ne možemo niti pružiti niti primiti, i osjećamo kako smo zidom odvojeni od sebe samih, od ostalih ljudi i od onoga ko nas je stvorio….
Ovo je priča o nadi, vjeri, povjerenju, ljubavi i opraštanju.

Ući nas osluškivati glas ljubavi u našim srcima, te istiće da u svakom trenutku, bez obzira na to što se u našim životima dogadjalo, možemo umjesto straha odabrati ljubav.
Te spoznaje nije uvijek lako primijeniti u vlastitom životu.
Kada jednom odlučimo da svaki naš odnos služi međusobnom povezivanju, bez obzira na to radilo se o usputnom susretu s neznancem, druženju s osobom koju poznajemo godinama, ili s rodjakom kojeg poznajemo od rođenja, počinjemo osjećati kako se u nama širi i raste unutrašnji mir.

Svoj um možemo uvježbati da u svakom čovjeku kojega sretnemo, i to u svakoj prilici, bez obzira na okolnosti, vidi novu mogućnost za naš lični rast i spoznati da nam svi odnosi omogućuju povezivanje s drugim ljudima, doživljavanje ljubavi prema drugima kao i prema sebi samima.

Naš ego čini sve što može da nas skrene s puta ljubavi. Medju blokadama kojima se ego služi jest osjećaj krivice, straha, okrivljavanje drugih, nepovjerenje, neumoljivost, osjećaj da nismo vrijedni ljubavi, želja da upravljamo drugim ljudima, zaglavljenost u prošlosti, ljubomora, posesivnost i takmičenje…..

Kako bismo u vlastitom životu izgradili pozitivne i ljubavlju ispunjene odnose, važno je shvatiti da je ono što nam se ćini ljubavlju ćesto samo iluzija ljubavi. Uvjetovanu ljubav u porodicama vidimo kada žena šalje poruku mužu: “Voljet ću te samo ako počneš više vremena provoditi s porodicom.” ili kada muž kaže ženi: “Voljet ću te ako večeras budeš vodila ljubav sa mnom, a odbacit ću te ako to ne budeš željela.”Kada se radi o ljubavi, ego ne gleda na seks kao na način da s drugom osobom podijeli osjećaje ljubavi, nježnosti i brižnosti. Prije bi se moglo reči da seks smatra vrstom razmjene ili trgovine te prilikom za manipulisanje drugom osobom, tako da ona zadovolji njegove vlastite sebične potrebe.
Polni odnos može pružiti iluziju ljubavi i kada s njom nema nikakve veze. može biti usmjeren samo na zadovoljavanje vlastitih tjelesnih potreba, a ne na pružanje ljubavi drugoj osobi….

Bezuslovna ljubav je spremnost da vidimo mimo tijela i njegova ponašanja i usmjerimo bit ljubavi koja je duhovno biće osobe. Bezuslovna ljubav nikako nije trpljenje nečijeg ponašanja po svaku cijenu.
Sistem vjerovanja u ljubav temelji se na pretpostavci da se u svim svojim vezama za život drugog čovjeka zanimamo jednako kao i za svoj život. Nas dvoje svim srcem vjerujemo da vrhunska iskustva u životu – najviši oblik čiste radosti, ljubavi i unutrašnjeg mira – stičemo kada pomažemo drugoj osobi…
Kada naučimo usmjeriti se na rješenja, a ne na vlastite probleme, otkrivamo da je pružanje ljubavi uvijek odgovor na svaki naš problem, bez obzira na to u kojem se obliku javio. Pružiti ruku da bismo nekome pomogli direktan je način da nađemo duševni mir te da se raspline svaka negativna misao.

Kako bismo omogućili doživljaj pomaganja drugima, najbolje je uvijek imati na umu cilj – pomoći svakome s kim smo se u određenom trenutku zatekli. To znači svakim svojim dahom osvješčivati pitanje:
“Kako mogu služiti drugima?”

Kad smo potpuno zaokupljeni pomažući drugima, otkrivamo da možemo doživjeti mir i radost koji ponekad nadmašuju naše najsmjelije snove. Danas ću se, s kim god bila u društvu, sjetiti jednostavnog pitanja: “Kako mogu pomoći drugome?” Imat ću na umu da pomažući drugima, iscjeljujem sam sebe – svoju dušu.
Neka nam praštanje i ljubav, svakim dahom, svakim otkucajem srca i svakim korakom budu svakodnevna i jedina poruka. Neka svjetlo naše ljubavi uvijek blistavo sja kako nigdje više ne bi bilo tame. Prepoznajemo djetinju nevinost i lice Božje u svakome koga sretnemo ili na koga čak samo pomislimo. Zagrlimo u svim odnosima jedni druge s ljubavlju slaveći naše zajedništvo, naše jedinstvo i našu radost..
Mnogi od nas zbog doživljaja iz djetinjstva požele da su im roditelji bili bolji, da su nas više voljeli. neki nose ožiljke i traume koje još uvijek podgrijavaju vatru krivice. ti dogadjaji mogu se činiti toliko neoprostivi da nas ego nastoji uvjeriti kako tu mržnju i bol moramo zadržati zauvijek…..

Važno je reči da moramo poštovati naše ljudske osjećaje – od bijesa, užasa, do bespomoćnosti. tih bolnih iskustava ne možemo se osloboditi potiskivanjem ili tako da bijes koji osjećamo prebacujemo na druge ljude…Važno je da odlučimo što želimo učiniti s osjećajima bijesa i bespomoćnosti iz naše prošlosti. Želimo li zaista vratiti te osjećaje u naše mentalne sandučiće, gdje će nastaviti pjevati svoje bjesne pjesme i plesati svoje srdite plesove? Ili pak želimo zatražiti pomoć od mudrog Unutrašnjeg Učitelja  kojeg svako nosi u srcu?

Što želite od života? Želite li sreću? Želite li duševni mir? Želite li veze pune ljubavi, bez napetosti i neprijateljstva?
Opraštanje svakome od nas nudi sve to i još mnogo više. Ono je ključ svih naših problema. Ono ne samo da otvara pristup sreći i radosti, nego istovremeno uravnotežavanjem i usklađivanjem tijela, uma i duha pridonosi tjelesnom zdravlju.
Kada izaberemo opraštanje, oslobađamo se zatvora vlastitih misli i osjećaja. Recite sebi, danas ću pokazati spremnost da potpuno oprostim svima koji su me povrijedili ili su mi se zamjerili.
Da bismo priviknuli um na postojanost i spokoj, a ne na zbrku i nemir, potrebna je želja i samodisciplina. Disciplinovan um je slobodan um, koji više nije svezan u čvorove. Disciplinovan um ne pati od sukoba i dopušta svojoj kreativnosti da se hrani u tišini ljubavi.
Slažemo se sa često postavljenim tvrdnjama:”Nepostojan um je bolestan um. Spor um zdrav je um, a postojan um božanski je um.

Često kažemo kako želimo spokojan i tihi um, no to zapravo ne mislimo. Kada istinski i svim svojim bićem poželimo postojan i miran um, naš će um takav i postati.Danas ću se podsjetiti, što češće budem mogao, da na trenutak budem spokojan, jer istinski želim doživjeti dobrobit mirnoga uma. Dr. Geralg G. Jampolsky završava pouke o ljubavi, ljubav je sve što postoji ovim nadahnjujućim riječima.

Neka zvona iskrenosti jasno i glasno, ispunjavajući nam srca dok jedni drugima i samima sebi govorimo; “Na baš svako pitanje, ljubav je odgovor.”

Na baš svako pitanje, ljubav je odgovor.
Na baš svaki problem, ljubav je odgovor.
Na baš svaku bolest, ljubav je odgovor.
Na baš svaku bol, ljubav je odgovor.
Na baš svaki strah, ljubav je odgovor.
Ljubav je uvijek odgovor jer
Ljubav je sve što postoji.


Izvor:Drustvodobardan

Kanal MOST-a

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: