Sve blagodeti borovnica

Borovnica, kao i ostalo tamno obojene voćne bobice, sadrži vitamine, minerale, dijetalnna vlakna i fito-materije koje pomažu zaštiti organizma od raznih oboljenja, uključujući čak i teške bolesti kao što su karcinom i srčana oboljenja.

Temeljem najnovijih istraživanja sprovedenih od strane Nutricionističkog istraživačkog centra pri Ministarstvu poljoprivrede SAD-a na univerzitetu Tufts, iz Bostona, kojim su obuhvaćene analize 60-ak različitih vrsta voća, borovnica je prepoznata kao jedno od najzdravijih plodova, zahvaljujući ponajprije visokom  nivou antioksidanata, kako u plodu, tako i u listu biljke.

Dva najaktivnija sastojka sadržana u borovnici su Anthocyanin i Pterostilben.Anthocyanini sadržani u borovnici smatraju se prirodno najpotentnijim antioksidantom, što je dokazano brojnim pozitivnim učincima u neutralizaciji štetnih bioprodukta metabolizma, odnosno u neutralizaciji djelovanja slobodnih radikala. Pterostilben, kao drugi antioksidant sadržan u borovnici, osobito je zaslužan pri pomoći u regulaciji nivoa šećera i holesterola.

Obzirom na spomenutu koncentraciju antioksidanata koji su glavni neutralizatori slobodnih radikala u tijelu, borovnica je visokocijenjena kultura u prevenciji i pomoći kod raznih krvnih oboljenja, karcinoma, srčanih bolesti, regulaciji šećera i masnoća, prevenciji bolesti urinarnog trakta, poboljšanju vida, te usporavanju procesa slabljenja psihičkih i mentalnih sposobnosti vezanih uz starenje organizma, kao i usporavanju štetnih procesa kojim slobodni radikali oštećuju kolagenske ćelije kože .

Borovnice, uz drugo bobičasto voće kao brusnice, maline, kupine i jagode izvrsno jačaju imunitet tijela. Antioksidans koji im daje prekrasnu plavu boju, štiti tijelo od slobodnih radikala, i pdsotiče brži protok krvi kroz krvne sudove. Korisne materije tako brzo stižu do dijelova tijela koji ih trebaju. Šaka borovnica dnevno dovoljna je za očuvanje dobrog zdravlja. Jedite ih kao dodatak jelima ili s palačinkama, ako su smrznute ili sušene. Ako ne volite borovnice, jedite drugo gore navedeno bobičasto voće. Ono sadrži zdrave hranjive materije pa ako ste ljubitelj npr. jagoda, navalite.

Borovnice mogu pomoći u borbi protiv ateroskleroze

Istraživanje pruža prve direktne dokaze da borovnice mogu pomoći u prevenciji štetnih plakova ili lezija, simptoma ateroskleroze, od povećanja u arterijama.

Ateroskleroza je vodeći uzrok dva oblika kardiovaskularnih bolesti, srčanog i moždanog udara.

Istraživanje upoređuje veličinu ili područje, aterosklerotskih lezija kod 30 mladih laboratorijskih miševa. Polovina životinja je hranjeno obrocima bogatima borovnicom u prahu kroz 20 nedjelja, dok prehrana drugih miševa nije sadržavala prah bobica.

Veličina lezija, mjerenih na dva mjesta na aorti, bila je 39 i 58 posto manja nego što su bile lezije kod miševa čija prehrana nije sadržavala borovnice u prahu.

Ranija istraživanja, predlagala su da konzumiranje borovnica može pomoći u borbi protiv kardiovaskularnih bolesti. No, direktan dokaz o tome nikada prije nije prikazan, navodi glavni istraživač Xianli Wu.

Prehrana bogata borovnicama za miševe je sadržavala oko 1 posto borovnica u prahu, ekvivalent od oko pola šoljice svježih borovnica.

Svi miševi u istraživanju su imali manjak apolipoproteina E, osobina koja ih čini vrlo osjetljivima na formiranje aterosklerotske lezije i na taj način su odličan model za biomedicinska i prehrambena istraživanja.

Grupa istraživača je željela utvrditi mehanizam ili mehanizme kojima je borovnicama omogućeno kontrolisati veličinu lezije. Na primjer, podsticanjem aktivnosti kod četiri antioksidativna enzima, borovnice su možda smanjile oksidativni stres koji je poznat kao faktor rizika za aterosklerozu.

U slijedećem istraživanju, grupa želi utvrditi da li će konzumiranje borovnica u dojenačkoj dobi, djetinjstvu i mladosti, pomoći u zaštiti protiv nastanka i progresije ateroskleroze u kasnijim godinama. Rana prevencija može biti posebno važna, pogotovo ako uzimamo u obzir današnju epidemiju dječje debljine. Prekomjerna tjelesna težina i debljina povećavaju rizik ateroskleroze.

BOROVNICA (VACCINIUM MYRTILLUS)

Ona je jedan od darova, koje pruža planina i nijedna kuća ne bi
trebala da bude bez zaliha osušenih borovnica.

Ljekoviti dio biljke: list i plod (svjež i osušen). List se bere u
proljeće, dok biljka cvjeta, a plod sasvim zreo (jul – avgust)

Nalazište: Raste u poluvlažnim i hladnim bukovim i četinarskim
šumama, kao i na čistinama, u planini.

Ljekovite materije: List sadrži oko 20% katehinskih tonina,
18% secera, arbutina, organske kiseline, dosta minerala
i antocijana : neomirtilin i mirtilin (biljni insulin). Plod sadrži :
organske kiseline, šećer, vitamin C i B, karotin, bojene materije i drugo.

Ljekovita dejstva: pravilno ubran list u proljeće smanjuje nivo
šećera u krvi, i u tu svrhu se preporučuje mješavina jednakih
dijelova suvog lista borovnice i mahuna od pasulja.
Suvi i lagano prokuvani plodovi, dobro su sredstvo protiv
proliva, krvarenja hemoroida, crijevnih poremećaja, pijeska
u bubregu. Sveže borovnice, čist sok i kompot od suvih
borovnica, poboljšava vid, naročito noćni
(stimuliše stvaranje vidnog purpura), te je preporučljiv
za kratkovide i dalekovide osobe. Piloti, vozači i drugi,
koji rade noću, redovno bi trebalo da konzumiraju borovnicu.

Pripremanje čaja od lista: jednu punu čajnu kašičicu osušenih i dobro isitnjenih listova preliti sa šoljom ključale vode, ostaviti poklopljeno 15 minuta, piti nezaslađen u gutljajima, 2-3 šoljice dnevno, ali ne sat pre i sat posle jela.

Pripremanje kompota od suvih plodova : Uveče potopiti dvije supene kasike plodova u pola litre hladne vode, ujutru prokuvati i piti u toku dana.

Pripremanje vina : Skuvati dvije šake suvih plodova u malo vode, posle 15 minuta dodati pola litre crnog vina i kuvati na laganoj vatri 5 minuta. Piti 2-3 časice dnevno (nije za dijecu)

Konzumacija i preparati borovnice
Bobice možemo jesti svježe ili osušene i umočene u alkohol. Suše se na 45 stepeni C. Od njih možemo raditi i ekstrakt s rakijom, sok ili pekmez.
Suve bobice korisne su pri zaustavljanju proliva, za razliku od svježih, koje djeluju kao blagi purgativ, pomažući na taj način kod problema s neurednom stolicom. Predstavljamo vam dva jednostavna, a korisna recepta za pomoć pri tegobama:

Tinktura od borovnice
U litru alkohola  60% ili u kvalitetnu, jaku rakiju, stavite 20 g ploda borovnice. Bocu dobro zatvorite i ostavite na suncu ili u toploj prostoriji 10 – 14 dana. Nakon toga ocijedite i uzimajte po 40 kapi u malo mlake vode ili na kocki šećera. Odličan lijek protiv srdobolje, proljeva i drugih bolesti.

Sirup od borovnice
Deset kasika boba borovnice kuvajte u litri vode (15 – 20 minuta). Ocijedite, dodajte isto toliko šećera i ukuvajte u sirup. Odlično sredstvo za sve želučane bolesti. Uzima se kasika natašte i kasika prije spavanja.

 

Sirup borovnica s medom

Ako želite izbjeći povrede, za šešir ili rever zataknite grančicu borovnice. Želite li pomoći svojim disajnim organima spremite sirup od borovnica s medom.Ovakav sirup liječi tuberkulozu pluća i jača želudac.
Sastojci:

500 grama borovnice
3 litre vode
med

Priprema:

Svježe, oprane borovnice prokuvamo u vodi. Posle toga plodove zgnječimo, te još malo prokuvamo i po potrebi dolijemo još malo vode. Prokuvanu masu istisneo preko sita i posle kad se ohladi dodamo med. Količina meda ide prema procjeni, toliko da nastane sirup. Sirup punimo u boce sa širokim grlom.
Upotreba:

Djeca: 3x jednu malu kasiku prije jela
Stariji: 3x dnevno dvije male kasike, jedan sat prije jela

Ovakav sirup liječi tuberkulozu pluća i jača želudac. Borovnica kao biljka djeluje na urinarni, respiratorni, digesivni i nervni sistem.

Kanal MOST-a

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: