Prirodni antistres program

Ako mislite da nijedan sport nije stvoren za vas, šetajte!
Šetnja je aktivnost koja ne zahtijeva posebne sposobnosti, a stimulise cijelo tijelo. Ostavite automobil, zaboravite lift i otkrijte sve prednosti i ljepote šetnje. Pružite užitak vlastitim stopalima u gradu, šumi, planini… 

Savršeno kompletan sport, hodanje najviše djeluje na jednu od najvažnijih funkcija ljudskog tijela: disanje. Kada koračamo dobrim ritmom potrebno je naučiti i normalno pričati i disati. Ubrzavajući respiratornu frekvenciju za 20-30 posto, hodanje povećava zapreminu udahnutog vaiduha i ujedno i količinu kisonik. Zbog toga se tokom duge šetnje javlja poseban osjećaj oživljavanja, boljeg disanja. Pogotovo ako šetamo kroz šumu u kojoj je veća koncentracija kiseonika. Drveće proizvodi oko sedam kilograma kiseonika dnevno, mnogo više od čovjekove dnevne potrebe koja iznosi pola kilograma. Sem toga, kiseonik tek proizveden iz zelenih listova veoma je bogat negativnim ionima, koje karakterisu sljedeće osobine: pospješuju širenje krvnih sudova, poboljšavaju oksigenaciju tkiva i, dakle, omogućavaju borbu protiv stresa.

Šetnja kroz šumu Hodanje predstavlja vježbu izdržljivosti veoma korisnu za srce i krvne sudove koja pospješuje cirkulaciju. Osobama koje imaju problema s oticanjem nogu ili osjećajem težine u nogama, hodanje predstavlja prirodan i efikasan način rješavanja tih tegoba. Čovjek korača po svojevrsnomj sundjeru, tačnije, u stopalima se nalazi veliki broj kapilara i, svakim korakom, biva aktivirana pumpa (srce) koja osigurava vensku cirkulaciju. Dakle, dobra šetnja isto je što i jedna delikatna, kontinuirana masaža.
Medicina šetnji pripisuje određena korisna svojstva, kao što su povoljni uticaji na varenje i protok tečnosti. Šetnja je korisna ako želite razbistriti misli. Grčki filozofi i neki pisci su je upražnjavali kako bi se pripremili za važna izlaganja ili pisanje. George Simenon je šetajući pronalazio inspiraciju. Hodanje poboljšava snadbjevanje mozga kiseonikom, zato je korisna stimulacija za nastanak novih ideja. Ne treba zaboraviti da šetnja djeluje na stvaranje dobrog raspoloženja, da smiruje živce, zahvaljujući stvaranju endorfina. I sam pogled na lijepe pejzaže, dok se prepuštamo mirisima šume, stvara osjećaj ugode. Šetnja kroz šumu je poseban osjećaj, trava je meka i spužvasta i osjećamo je kao poseban tepih pod nogama. Ali i zemlja prekrivena lišćem ili borovim iglicama čini da stopala ostanu elastična i amortizuju koraci, smanjujući opasnost od izvrtanja zgloba. Koračanje po različitim vrstama podloga je odlična promjena nakon asfalta. Udobna i kvalitetna obuća omogućiće da pronađemo energiju, ubrzamo sagorijevanje kalorija i povećamo vlastite sposobnosti izdržljivosti.


Izvor:Gracija

Još

Najbolji prijatelji

Neki covjek, njegov konj i pas, putovali drumom. kad su se zadesili … [Opširnije...]

Biljke prečišćavači prostora

Naučnici su prije više od 20 godina došli do otkrića da su određene … [Opširnije...]

VIDEO:O Sole Mio

Legendarni nastup Plácida Dominga, Luciana Pavarottia, José Carrerasa, … [Opširnije...]

“Nojeva barka” za opstanak rijetkih biljaka

Banka sjemena u kineskoj provinciji Junan čuva floru za buduće … [Opširnije...]

VIDEO:EL CHOCLO

Recital MITI DEL TANGO, con Anna Maria Castelli e Luis Bacalov. Luogo … [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

Portal mozete pratiti na adresama: durmitor.com, durmitor.net, durmitorcg.com, destination-durmitor.org, odjek.com...Za bilo koji oblik saradnje(turistička promocija, razmjena linkova...) pišite na naš e-mail
E-mail