POŠTOVANJE Kako ga pridobiti

Poštovanje je stvar vaspitanja. No, ne bilo kakvog vaspitanja. Batinom se ne dobiva
poštovanje. Ono se zaslužuje pravilnim primjerom.Najveća briga svakog roditelja je da se djetetu nešto ne dogodi. Živimo u svijetu u kojem iza svakog ugla vrebaju opasnosti i izazovi, koji mogu pogubno djelovati na naše mališane.

Poštovanje – osigurava obuzdanost

Svi smo i sami prošli neobuzdane godine i znamo što je mladost-ludost i kako nije lako odoljeti zabranjenom voću. Da li će naša djeca vući djavola za rep ne zavisi toliko o njima, koliko o nama – njihovim uzorima.
Da li ste dobar uzor svojoj djeci?
“Nisam se nikad uplitala u nepodopštine iz poštovanja prema svojim roditeljima, imajući uvijek u vidu šta bi oni na to rekli ”
Gwen Stefani

Najbolji način da osigurate da se vaše dijete neće nikad uplesti u nezakonite radnje i slične aktivnosti je taj da postignete to da vas ono poštuje, te da se iz ljubavi i poštovanja prema vama ne upliće u loše društvo i aktivnosti koje bi vas kao roditelje povrijedilo. Svako dijete koje poštuje svoje roditelje neće učiniti ništa značajno glupo što bi ga/ju dovelo do toga da razočara svoje roditelje. Dakle, navedite svoje dijete da vas poštuje pa vas neće iznevjeriti.

Pitanje je kako postići to da nas vlastita djeca poštuju, zar ne? U većini slučajeva djeca se ne ugledaju na svoje roditelje, barem ne svjesno. Al’ nesvjesno itekako. Nije bez veze ona stara da jabuka ne pada daleko od stabla. Iako djeca traže uzore izvan doma, u likovima s estrade i herojima ulice, htjeli to ili ne htjeli, oni poprimaju vrline i vještine roditelja i najviše od njih uče o poštovanju.

Kako pridobiti poštovanje

Postoji nekoliko jednostavnih načina kako pridobiti poštovanje u porodici.

Kao prvo, poštujte sebe – držite do sebe i svog dostojanstva tako da uvijek činite ono što propovijedate. Ili nikad ne recite jedno, a radite drugo. Na primjer, uvjeravati djecu da ne smiju pušiti, a sami ste pušač. Kažnjavati dijete kad nešto slaže a ono vas uhvati u laži s vremena na vrijeme. Insistirate da uzme knjigu, a vas nije nikad vidjelo s knjigom u ruci. Razumijete na što ciljamo? Kako će vas poštovati ako ne stojite iza svoje riječi. Zato uvijek držite do svoje riječi, održite svoja obećanja i budite ono što želite da vam dijete bude – od A do Ž. Ako vi držite do svoje riječi, držati će i drugi, uključujući i vaše dijete. Dokle god poštujete sebe i drugi će vas poštovati.
Poštujte svoje dijete ako želite da vas ono poštuje. Bez onog – uradi to zato što ti ja kažem. Ne podcjenjujte dječju inteligenciju, objasnite im uvijek zašto moraju nešto učiniti ili ne. Poštujte djetetovu privatnost, slobodu izražavanja, slobodu mišljenja, pravo na svoje ja i slično tako da previše ne miješate i namećete svoje stavove. Pokazujte mu/joj koliko ga/je poštujete što češće možete, i iskreno.
Poštujte svoga supruga ili svoju suprugu, i neka to djetetu bude vidljivo. Ako jedan roditelj nešto dopušta, a drugi ne, dijete će uvijek naći načina da to iskoristi, pa čak i nepošteno. Poštovanje se najprije uči u svom domu. Ako je dijete podložno primjerima nepoštovanja kod svojih roditelja, lako je moguće da će to nepoštovanje uzvratiti kad-tad.

Ove tri stvari su vrlo jednostavne i očite, prema tome ne bi trebalo predstavljati problem primijeniti ih u praksi, pogotovo ako vam je stalo do dobrobiti vašeg djeteta ili djece. Nekad nam se neki postupci čine teško ostvarljivim u praksi, no ako pred svojim očima imamo stalno na umu blagodat svoje djece, a time i svoju, možemo skupiti dovoljno snage i hrabrosti da se odupremo izgovorima i preskočimo prepreke.

Prema tome, od danas donesite odluku da ćete s poštovanjem odnositi prema sebi, svome djetetu i ostalima ukućanima, a po mogućnosti i prema svima ostalima. Ljudsko dostojanstvo je lako narušiti, istina, no ako smo svjesni kud to vodi, lakše nam se nositi u koštac s izazovima. A sve za ljubav naše djece.

Ne morate biti naj-nešto da bi vas se poštovalo. Ne morate biti ni naročito potkovani, ni posebno odlikovani. Važno je biti ono što želimo da nam djeca budu. Vrline se daju izgraditi ako postoji volja.

Za izgradnju poštovanja kod djece je bitno:

komunikacija »
ne zapostavljati ih – roditelji koji zbog posla ili drugih obaveza zapostavljaju svoju djecu gube osjećaj za njihove potrebe i time poštovanje. Djeci je potrebno puno vaše pažnje i ljubavi a time i vašeg vremena, pa makar to i ne pokazuju. Ako ne žele provoditi vrijeme s vama to nije zato jer vas ne trebaju nego zato jer vas ne trebaju takvima kakvi jeste. Promijenite ploču, provodite više vremena skupa i vidjeti ćete promjene u odnosu. Nije samo bitno kako provodite vrijeme skupa, nego i koliko. Makar ih samo gledali na nekom takmičenju ili predstavi, znaće da ste bili tu za njih i moći će to cijeniti.
ne prigovarajte stalno – ako često prigovarate i namećete svoje ideje nećete postići poštovanje. Niko ne voli da mu se kvoca i ukazuje samo na loše. Ako imate razloga za prigovaranje, sigurno imate i razloga za hvaljenje. Ne zaboravite pohvaliti dijete više nego što ga/je kudite. Budite sigurni dijete će vas puno više poštovati ako ga/je često hvalite, umjesto prigovarate.
pohvaliti ih i nagraditi kad pokazuju poštovanje kako bi ih se motivisalo da to i dalje čine
shvatiti da ne vaspitavate djecu već odgajate osobe – većina djece ne vole da ih se smatra djecom, niti da ih se tretira kao djecu. Poštova će vas prije ako im se obraćate kao osobama (po mogućnosti odraslim), a ne kao djeci.
ispunjavajte obećanja – svako obećanje koje ne održite umanjuje Vaš karakter, nagriza povjerenje i poštovanje. Svaki put kada ne ispoštujete svoje obveze ili prekršite svoju riječ, to nagriza veze između vas i osobe koju imate privilegiju “roditeljovati”.
govorite istinu – kroz otvorenost i iskrenost osvajate povjerenje, a time i poštovanje. Prenosite im što više ključnih informacija, bez onog “oni su još premali da bi to shvatili”. Držite ih informiranima. To im pokazuje da su Vam važni. Tada će učiniti sve da Vas ne iznevjere. Ne dozvolite da se pitanja nagomilavaju, objasnite razloge iza svojih odluka i budite transparentni sa svojom djecom koliko je to god moguće. Tako problemi neće rasti i nesporazuma se neće događati.
pomno ih slušajte – pravi roditelji osvajaju srca svoje djece tako što ih pomno slušaju. Većina roditelja misle da su oni ti koji trebaju govoriti. Sva djeca imaju temeljnu potrebu da budu shvaćena. Slušati ono što drugi imaju za reći je znak poštovanja. To im pokazuje da ih cijenite. Morate ulagati samog sebe u komunikaciji s drugima. Morate razumjeti druge kako bi oni mogli razumjeti Vas. Trebate postići to da se dijete osjeća da ga/je potpuno razumijete. Ako ih slušate, oni će slušati vas. Slušanje je uistinu najveći kompliment. Jedan od najvećih darova koji ikome možete dati je to da im date 100% vaše pažnje.

“Ophodi se s ljudima, kao da su ono što bi trebali biti i pomogni im da postanu ono što su sposobni biti”
Goethe

budite neprestano suosjećajni – stalno pokazujte dobrotu svojoj djeci, pokazujte iskrenu brižnost. Djeca imaju urođenu potrebu da ih se cijeni, da se drži do njih. Oni žude za tim. Imaju strastvenu želju da ih se dobro tretira. Tu se radi o svakodnevnom iskazivanju ljubaznosti, poštovanja i obzirnosti. Maniri su podmazivači svake organizacije, pa tako i porodice. Mnogi roditelji se previše brinu kako ne bi bili preblagi. Oni djeluju strogo i autokratski, šaljući talase straha u svojoj porodici. To dovodi do toga da se u djetetu razvija pobunjenički duh ili strašljivi duh. Ni jedno ni drugo nije dobro za razvoj djeteta. Najbolji roditelji balansiraju svoju dobrotu s disciplinskim mjerama. Oni su strogi i ljubazni istovremeno. Oštri su kada okolnosti to zahtijevaju. Nećete biti u mogućnosti osvojiti dječja srca i potkrijepiti njihovu dušu, ako se na njih derete po cijele dane.

Zadovoljite djetetove temeljne potrebe i poštovanje će doći samo od sebe:

da budu slobodna
da budu prihvaćena i pohvaljena
da ih se cijeni, da se drži do njih
da budu shvaćena
da rastu i razvijaju se

Preuzimanje odgovornosti

“Otkrio sam da je najbolji način davanja savjeta djeci u tome da otkrijete što oni žele učiniti i onda ih savjetovati da to učine. ”
Harry S. Truman

Ne trebamo biti Tesla kako bi nam se upalila lampica i uvidjeli da se razvojem poštovanja unutar porodice razvija poštovanje uopšteno, pa tako i prema drugim ljudima, bićima i stvarima. Da li će se djeca odnositi prema drugima, uključujući i prema stvarima, s nepoštovanjem i nebrigom, zavisi o tome da li su prethodno razvili poštovanje u roditeljskom domu.

Da ne bi mlatili praznu slamu, jasno i glasno ovdje i sada apelujemo na preuzimanje odgovornosti. Neizmjerno je bitno prihvatiti svoj dio odgovornosti u tome kako se naša djeca razvijaju i ponašaju. Kao dolični uzori utičemo na to da nam se djeca ponašaju kako se dolikuje.

Kad su nam djeca uzorna vrlo rado preuzimamo odgovornost za njihovo vladanje i dostignuća – ističemo kako smo ih dobro vaspitali. No, kad počnu problemi i nevolje, odjednom je krivo loše društvo, televizija, kompjuteri, škola i da ne nabrajamo. Naravno, sve ima svoje, pa tako i okolina utiče na djecu, no u kojoj mjeri, to zavisi o kućnom vaspitanju.

Još ste tu? Niko ne voli biti kriv, a još manje čuti to od drugih. Smisao ovog članka je ukazati na divotu moći koju imate nad svojom djecom, a ne na krivicu.

Šta to znači preuzeti odgovornost i kako to učiniti?
Ako nas djeca ne poštuju i uopšteno se ponašaju nedolično, nisu kriva djeca nego mi, jer ih je nedostatak naše ljubavi, pažnje i vaspitanja navelo na to. Prihvatiti tu činjenicu znači preuzeti odgovornost. No to nema smisla ako nešto ne preduzmemo.

Nakon što smo osvijestili da smo sami ili djelimično krivi za stanje stvari, prelazimo na osvještavanje svoje moći, a ne samo krivice. Kako smo imali moć negativno uticati na svoju djecu, imamo istu moć i pozitivno utiecati. Znači ako smo mogli uprskati stvari, možemo ih i popraviti. To je ljepota preuzimanja odgovornosti.

Izvor:Škola života

Kanal MOST-a

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: