“Najbolja i najbrza makova strudla!”

“Moja mama jedino ovu štrudlu s makom nije nikad htjela praviti zato što joj je mljevenje maka bilo jedan od onih nepodnošljivih poslova. Ali smo zato stalno išli baki zbog nje”.

Sastojci

Broj osoba:
8 osoba

TIJESTO:
150 gr svjezeg sira ili quarka
1 jaje
6 vel.kas. mlijeka
5 vel.kas. ulja
80 gr secera+1 vanil.s.
300 gr brasna+1 prasak za p.

MAK-FIL:

100 gr mlj.maka(ko voli jos + maka)
2 vel.kas. vrelog mlijeka
50 gr secera+1 vanil.s.
80 gr grodzica
1 zumance

Priprema

Vrijeme pripreme:
30 min
Težina:
Jednostavno
  1. 1

    U posudi skupa umutite sir,jaje,mlijeko,secer,i ulje.posebno izmjesajte brasno sa praskom za p.pa umijesajte sve skupa u fino tijesto.ostavite da ostoji 20min.a za to vrijeme taman uradite MAK-FIL.mak sameljite,pa ga izmjesajte sa secerima,zumancetom,grodzicama i vrelim mlijekom (sve samo dobro izmijesati,ne kuvati).razvijte tijesto na brasnu u krug.premazite makom i zarolajte u strudlu.premazite sa mlijekom,i probusite je na par mjesta lagano viljuskom.pecite na 200c,1h.pospite secerom u prahu po zelji!

Posluživanje

“Po zelji mozete u tijesto jos ubaciti i malu.kas.zacina za medenjake,a u fil,takodje ko voli moze staviti i malo ruma i naravno vise od 100gr maka(tako je u orig.rcp),samo jos onda dodajte i malo vise mlijeka.posluzite uz soljicu mlijeka!”

Izvor:Colinarka

Kanal MOST-a

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: