“Moja mama jedino ovu štrudlu s makom nije nikad htjela praviti zato što joj je mljevenje maka bilo jedan od onih nepodnošljivih poslova. Ali smo zato stalno išli baki zbog nje”.
Sastojci
Broj osoba:
8 osoba
TIJESTO:
150 gr svjezeg sira ili quarka
1 jaje
6 vel.kas. mlijeka
5 vel.kas. ulja
80 gr secera+1 vanil.s.
300 gr brasna+1 prasak za p.
MAK-FIL:
100 gr mlj.maka(ko voli jos + maka)
2 vel.kas. vrelog mlijeka
50 gr secera+1 vanil.s.
80 gr grodzica
1 zumance
Priprema
- Vrijeme pripreme:
- 30 min
- Težina:
- Jednostavno
- 1
U posudi skupa umutite sir,jaje,mlijeko,secer,i ulje.posebno izmjesajte brasno sa praskom za p.pa umijesajte sve skupa u fino tijesto.ostavite da ostoji 20min.a za to vrijeme taman uradite MAK-FIL.mak sameljite,pa ga izmjesajte sa secerima,zumancetom,grodzicama i vrelim mlijekom (sve samo dobro izmijesati,ne kuvati).razvijte tijesto na brasnu u krug.premazite makom i zarolajte u strudlu.premazite sa mlijekom,i probusite je na par mjesta lagano viljuskom.pecite na 200c,1h.pospite secerom u prahu po zelji!
Posluživanje
“Po zelji mozete u tijesto jos ubaciti i malu.kas.zacina za medenjake,a u fil,takodje ko voli moze staviti i malo ruma i naravno vise od 100gr maka(tako je u orig.rcp),samo jos onda dodajte i malo vise mlijeka.posluzite uz soljicu mlijeka!”
Izvor:Colinarka
Leave a Reply