Naučnici potvrdili uticaj hrane na sprečavanje krvnih ugruška


Hemikalija rutin koja se nalazi u jabukama, luku, heljdi, i pomorandzama mogla bi spriječiti krvne ugruške koji uzrokuju srčani i moždani udar.

Naucncnici s Harvarda vjeruju kako bi se rutin, materija koja se nalazi i u crnom i zelenom čaju uskoro mogla početi koristiti u praksi.

U svojim su istraživanjima otkrili kako rutin pomaže blokirati potencijalno opasan enzim, protein disulfid izomeraza. On se brzo oslobađa kada nastane krvni ugrušak u arterijama i venama.

– Ugrušci nastaju i u venama i u arterijama te su drugačijeg tipa. Naša su istraživanja dokazala kako rutin nabolje od svih testiranih hemikalija pomaže u suzbijanju oba tipa ugrušaka – rekao je Robert Flaumenhaft, profesor medicine na Harvardu.

Još

Zašto u Japanu nema nereda i pljačkanja

Japanci, iako u veoma teškoj situaciji, na niskim temperaturama, … [Opširnije...]

Sv. Apostol Pavle

I ako imam proroštvo i znam sve tajne i sva znanja, i ako imam svu … [Opširnije...]

Snimili čitav svijet u sekundama

Momci su putovali po cijelom svijetu i snimali po sekundu na svakom … [Opširnije...]

Zašto je trčanje bolje od teretane?

Ovde dajemo 5 razloga zašto je trčanje “bolje” i zašto je važno da uz … [Opširnije...]

Savjeti za bolje noćne fotografije

Mnogi početnici digitalne fotografije potroše velik novac na … [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

Portal mozete pratiti na adresama: durmitor.com, durmitor.net, durmitorcg.com, destination-durmitor.org, odjek.com...Za bilo koji oblik saradnje(turistička promocija, razmjena linkova...) pišite na naš e-mail
E-mail