Kako karamelizovati jabuke

Da biste napravili OSAM karamelizovanih jabuka, trebaće vam osam malih, lijepih jabuka, osam drvenih ražnjića i zdjela karamel-preliva kućne izrade.

1. Dobro operite i osušite jabuke, uklonite peteljke i gurnite drveni ražnjić u središte svake jabuke.

SASTOJCI ZA KARAMELU:

250 g sitnog smeđeg šećera
25 g maslaca
5 kasika vode
1 kasika  sirceta

2. Stavite sve sastojke u lončić debelog dna i polako zagrijavajte mješavinu dok se šećer ne rastopi. Pošto zakuva, pustite da ključa, dok se kapljica mješavine stavljena u zdjelu hladne vode ne razdvoji na končiće.

3. Umočite svaku jabuku u karamelu, okrećući je tako da je ravnomjerno obložite, zatim u hladnu vodu kako bi se karamela stisnula.

4. Postavite jabuke na namašćenu  tavu i ostavite dok se karamela potpuno ne stvrdne. Zatim obmotajte svaku jabuku cjelofanom ili plastičnom folijom.

 

Izvor:Saznaj kakoSaznaj kako


 

 

 

 

 

 

Kanal MOST-a

Leave a comment