Magnezijum protiv umora

Bademi, kikiriki, orasi, žitarice, mahunarke, banane, to su namirnice koje trebate uzimati ako vam nedostaje magnezijuma, koji se smatra jednim od najvažnijih minerala u borbi sa stresom i umorom. Grčevi u nogama, posebno u listovima, jedan su od sigurnih znakova da ne unosite dovoljno magnezijuma, ili drugim riječima prehrana vam je jednolična i neuravnotežena, ne konzumirate dovoljno žitarica, zelenog lisnatog povrća, mahunarki.

Na manjak magnezijuma ukazuje i nedostatak koncentracije, glavobolja, razdražljivost, umor koji osjećate od jutra. Ako ste izloženi svakodnevnom stresu onda je veći rizik da će vam nedostajati magnezijuma, jer se on u stresnim situacijama pojačano izlučuje. Osobe koje redovno vježbaju takođe trebaju više magnezijuma, jer znojenjem gube više minerala. Potrebe za magnezijumom veće su kod žena tokom trudnoće i dojenja.

Hrana bogata magnezijumom

Hrana je najbolji način da povećate unos magnezijuma, pri čemu vodite računa da vitamin D pospješuje njegovu apsorpciju u organizmu. Gdje ga posebno ima? Spanac, i ostalo lisnato zeleno povrće bogato je magnezijumom. Magnezijuma ima i u soji, mahunarkama, pogotovo pasulju, zatim u orašastim plodovima, žitaricama, ribi. Počastite se povremeno crnom čokoladom sa 70 posto kakaa, koja je takođe izvor magnezijuma, a da biste bili sigurni da ćete izbjeći manjak magnezijuma, u prehranu uvrstite integralni hljeb umjesto bijelog, i morsku so umjesto rafinirane. Moguće ga je uzeti i u preparatima,najčešći je oblik magnezijum citrat, koji može biti u prahu i u tabletama, šumećim tabletama ili tabletama za žvakanje.

Preporučene količine
Potrebe za magnezijumom zavise o više uzroka, o životnoj dobi, uobičajenoj prehrani, koliko ste izloženi stresu, bavite li se intenzivno nekom fizičkom aktivnošću, o štetnim navikama poput konzumiranja alkohola. Mladi u fazi rasta i razvoja takođe imaju veće potrebe za magnezijumom, i o tome treba voditi računa u njihovoj prehrani. Povećana je potreba i kod starijih osoba. Dnevna potreba za magnezijumom iznosi oko 300 do 400 miligrama.Magnezijum kao i kalcijum ucestvuje u formiranju kostiju. Važan je u zaštiti srca, očuvanju živčanog sistema. Spriječava stvaranje kamenaca u bubrezima, i pospješuje regeneraciju jetre. Svakako ga treba uzimati kod osteoporoze, jer izgrađuje kosti.

Magnezijum  i trudnoća

S rastom djeteta , koje najviše magnezija troši u posljednjem tromjesečju trudnoće, kod trudnica rastu i potrebe za magnezijumom. Simptom manjka magnezijuma su grčevi u listovima, što kod trudnica može u slučajevima većeg nedostatka magnezijuma dovesti i do prijevremenih trudova. S većim manjkom raste rizik prijevremenog porođaja ili pobačaja, a kod djeteta može doći do zastoja u rastu. Zato se u trudnoći savjetuje uzimati dodatne količine magnezijuma, budući da se samo hranom ne mogu zadovoljiti povećane potrebe organizma.

IZVOR:Zena.hr

Kanal MOST-a

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: