Povratak u prirodu I

Preveliki dio vremena provodimo u zatvorenom, često pregrijanom i suvom vazduhu. Izloženi smo vještačkom svjetlu koje ne može zamijeniti pravo, sunčevo, koje je u mnogim procesima nužno, recimo u metabolizmu holesterola, snadbijevanju vitaminom D i slično.

Kada noći postanu  duže,  ne samo da primamo manje sunčeve svijetlosti, nego smo i duže uvečer kod kuće, uz TV i PC ekrane, okruženi električnim kablima koji su poznati destabilizatori elektromagnetizma, što nepovoljno utiče na živi organizam.

Uz to, zima je kriva za sezonske smetnje ponašanja kao što su bezvoljnost, umor, pojačan apetiti, posebno glad za slatkim, dublja depresija itd.

Zbog svega toga je više nego ikad potrebno da se  vratite prirodi i boravite u njoj što više kako bi nadoknadili izgubljeno. Prije ili kasnije, svi se vraćamo prirodi, bili na to prisiljeni bolešću i problemima, ili osjećajući zov prirode.

Povezanost s prirodom

Svima nama cilj je osjećati se bolje, osjećati se uvijek izvrsno, a to je u osnovi moguće jedino ako se povežemo s našim izvorom. S našom dušom i s Bogom se najlakše povezujemo putem zdravog duha. Zdrav duh ostvarujemo kroz povezanost s prirodom, a nju postižemo kroz boravak u prirodi koristeći svih 5 osjetila.

Povezanost s prirodom će ostvariti naše ciljeve ako je redovna. Redovnost se može postići ako se odlasci u prirodu:

 • takoreći forsiraju određeno vrijeme dok ne postanu navika
 • ostvare nabavkom psa, koji vas htjeli ili ne tjera u šetnju, po mogućnosti u prirodi
 • ritualiziraju – ritualizirati se može tako da:
  • odredite svaki dan određeno vrijeme, recimo u pauzi za ručak, kad ćete boraviti u prirodi i pritom nešto činiti kao da je sveto za vas. Ritual može biti svakodnevni piknik za pauzu u obližnjem parku, prilikom kojeg ne samo da utažite glad, nego i napunite svoje baterije, te provjetrite glavu za donošenje važnih odluka i pronalaženje rješenja.
  • odredite da svaki dan morate dotakniti (ili zagrliti) 30 stabala, kao da vam je to doktor preporučio. Ili sebi odredite da svaki dan morate nahraniti patkice u obližnjem jezeru. Ili nešto još bolje što vama više odgovara.

Zov prirode

Većina ljudi posežu za prirodom tek kad obole ili kad im treba odmor. To je pokazatelj da svjesno ili nesvjesno osjećamo zov prirode kao prirodni lijek za naše tegobe.

Pametnije je doskočiti tim tegobama i odazvati se zovu prirode prije nego što nas stisnu. Baš kao što svakodnevno peremo zube, tuširamo se i jedemo, tako je potrebno čistiti i hraniti naš duh odlascima u prirodu. Zdrav duh je preduslov za povezanost s vlastitom dušom i Bogom. Dvadesetak minuta na dan opustiti se u zagrljaju majke prirode će namiriti našu dnevnu potrebu za sunčevom svijetlošću, svježimvazduhom, regulisaće naše biološke ritmove sna, disanje, pritisak, krvotok, rad srca, cirkulaciju, elektromagnetske tokove… Vitamin D iz sunčeve energije pridonosi jačim kostima i zdravim zubima te je vrlo učinkovit u razvoju djece.

Odazovite se zovu prirode ne samo radi odmora i oporavka, nego iskoristite blagodati prirode za:

 • donošenje ispravnih odluka i pronalaženje rješenja za tekuće probleme – boravak u prirodi povoljno utiće kako na tijelo, osjećaje i razum, tako i na duh. Svjež zrak i povjetarac će vam provjetriti glavu tako da možete bolje razmišljati, a elektromagnetska zračenja flore će neutralizovati sva druga nepovoljna zračenja koja vas blokiraju. To su preduslovi za ispravno odlučivanje i rješavanje problema, čiji rezultati upravljaju našim životima. Kad nahranimo dušu prirodnim izvorima, ona nas usmjerava prirodnim putevima koji vode prema uspjehu, zdravlju, ljubavi, blagostanju i svemu što je potrebno za istinsku, dugotrajnu sreću.
 • dugovječnost
 • druženje s prijateljima – umjesto u zadimljenim kafićima
 • upoznavanje s novim ljudima – igranje s psom nekog nepoznatog prolaznika je odlićan izgovor za upoznavanje
 • prevencija zdravstvenih poremećaja

Potrudimo li se život prilagoditi prirodi, izauzdati potrošačke potrebe i umjesto u trgovačke centre uputiti se s porodicom u prirodu, to će nam biti uzvraćeno obiljem zadovoljstva, pa ćemo uveče utonuti u zdrav san, a mnoge pozitivne promjene će nam donjeti nova obilja, zdravlje, izraze ljubavi i sve u svemu sreću i zadovoljstvo.

Izvor:savjeti za zivot

Kanal MOST-a

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: