Sve zdravstvene blagodeti bijelog luka

Bijeli luk (allium sativum) poznat je kao hrana, ali i kao lijek već više hiljada godina. Iz najstarijih spisa, spomenika i predanja vidi se da su ga koristili Feničani, Jevreji, Vavilonci, Persijanci, Stari Grci, Stari Rimljani, Egipćani, Kinezi i Indusi…

O hranljivim i ljekovitim svojstvima bijelog luka u prošlosti uglavnom se dosta zna pa su mu pridavane čak i magijske osobine u borbi protivm uroka, vještica, zlih čini i vampira.

Bijeli luk je jednogodišnja zeljasta biljka sa lukovicom (korenom) u zemlji i stabljikom (sa listovima) visine do 1 m. U našim krajevima je dostupan za ishranu tokom cijele godine.

Korisni sastojci

Ispitivanjima je ustanovljeno da bijeli luk sadrži oko 200 aktivnih materija, u koncentrovanom obliku, a da ih najviše ima u lukovici, mada se u ishrani koriste cvijet, stabljika i listovi.

Bijeli luk je bogat vitaminima i mineralima:

adenozin
alicin
aminokiseline
biljna vlakna
biljne masti
vitamin A
vitamin B1 i B2
vitamin C
gvožđe
enzimi
eterična ulja
jod
kalijum
kalcijum
selen
sumpor
fosfor

Primjena u ishrani

Bijeli luk se koristi sirov, kuvan, kao dodatak jelima, ali i kao sredstvo za čuvanje hrane od kvarenja.

Korišćenje

Kinezi su još pre mnogo vjekova spravljali mnoge lijekove na bazi bijelog luka.

U našoj narodnoj medicini bijeli luk se smatra univerzalnim lijekom za mnoge bolesti.
Beli luk je postao univerzalni narodni začin, sirotinjska hrana i preventivni lijek. U narodu bijeli luk je lijek za sve, u njega se ima veliko i nepokolebljivo povjerenje. Za vrijeme raznih epidemija tifusa kolere, kuge, dezinterije, gripa i uopšte kad god se javljao veliki pomor naroda od zaraznih bolesti, uvek je kao preventivno i kurativno sredstvo preporučivan i svakodnevno upotrbljavan, prije svega, bijeli luk.

Bijeli luk se kao lijek koristi sirov ili kuvan, ali i kao dodatak jelima. Pored toga, sok od bijelog luka se upotrebljava za spravljanje tinktura ili za spravljanje premaza ili obloga. Postoje tablete i kapsule bijelog luka pa ih mogu koristiti i osobe koje ne vole ukus i miris belog luka.

Bijeli luk ima dezinfekciono, antibakterijsko i fungicidno dejstvo, tako da se njegovo delovanje upoređuje sa najboljim antibioticima.

Treba voditi računa o tome da bijeli luk zajedno sa visokim dozama vitamina E, ginka, heparina, aspirina i trentala može izazvati neželjena dejstva, pa se onda treba konsultovati sa ljekarom.

Ljekovito dejstvo

Bijeli luk pomaže pri liječenju sledećih bolesti i tegoba:

akne
alergijski rinitis
apopleksija
arteroskleroza
astma
bolesti srca i krvnih sudova
bolesti usta i organa za disanje
bronhitis, prehlade i grip
glavobolja
gljivične infekcije
grčevi
gubitak koncentracije
depresija
dečije gliste
difterija
dijabetes
zatvor
infekcije mokraćnih puteva
impotencija
infarkt
kandida
kašalj
kolera
mnoge vrste raka
moždani udar
natečeni limfni čvorovi
neplodnost
nervoza
nesvestica
poremećaj metabolizma
povišeni krvni pritisak
poremećaj elastičnosti krvnih sudova
povišeni nivo holesterola i triglicerida
potištenost
premor
problemi sa vidom
problemi sa varenjem
problemi sa jetrom i želucem
problemi sa žučnom kesom
problemi sa nervima
problemi sa pamćenjem
problemi sa cirkulacijom
proliv
povećana perut i opadanja kose
razdražljivost
regulisanje šećera u krvi
simptomi starenja
skleroza
smanjenje apetita
sprečavanje ugrušavanja krvi
stenokardija
stabilisanje crevne flore
tifus
tromboza
tuberkuloza
herpes
hronični umor
čmičak

Obloge

Obloge od bijelog luka povoljno deluju protiv čireva, otvorenih rana (posjekotine i ogrebotine), bradavica, gljivičnih infekcija kože i mnogih kožnih bolesti.

Beli luk povoljno deluje na kožu, organe za disanje, nerve, stomak, crijeva, krvne sudove i imuni sistem.

Bijeli luk i med

Ako imate jak želudac, predlažemo stari narodni recept za impotenciju. Iscijedite sok iz svježeg bijelog luka i pomiješajte sa duplom količinom meda. Zagrijte sjmesu dok se malo ne zgusne, ohladite i pijte.

Ljekovita moć bijelog luka i meda odavno je dokazana. Kada se unose u organizam mogu da pomognu u liječenju doslovce svakog oboljenja. Bijeli luk djeluje preventivno na razvoj malignih bolesti, sprečava stvaranje krvnih ugrušaka, snižava holesterol i krvni pritisak, normalizuje ubrzan rad srca, podstiče rad jetre, bubrega i prostate. Rame uz rame sa ovom riznicom zdravlja stoji med-čudesni eliksir iz pčelinjih proizvoda, koji krijepi organizam, jača i čisti krv, liječi plućne bolesti…

Bolji od aspirina

Za bijeli luk važi da je najbolji prirodni lijek protiv virusa i prehlada, a njegovi ljekoviti sastojci poznati su od davnina. Preporuke da ga svakodnevno koristite naročito su aktuelne u zimskom periodu kada sa svih strana vrebaju virusi.

Najvažniji sastojak bijelog luka je ahoin čiji efekat je bolji od dejstva aspirina koji deluje na manje stvaranje tromboksana. Ali, ahoin, osim tog dejstva, ima i još sedam načina da spreči slepljivanje trombocita i stvaranje ugruška.

U belom luku nalazi se i adenozin koji takođe djeluje protiv zgrušavanja krvi i to ne samo preventivno, već ima sposobnost da već formirane ugruške rastvori.

Redovnom primjenom podstiče prokrvljenost i olakšava protok krvi, snižava povišeni krvni pritisak i masnoće u krvi. Odličan je antioksidans, pa štiti organizam od djelovanja slobodnih radikala. Dokazano je da ima pozitivan uticaj na rad želuca, a ima i citostatičko delovanje. Generalno, povoljno utiče na imuni sistem, usporava starenje organizma, jača otpornost prema infekcijama. Jedan je od najdjelotvornijih prirodnih antibiotika, posebno u borbi protiv ešerihije koli i stafilokoka. Konačno, koristi se kod bronhitisa, sprečava grip, a spoljnom primjenom može da ublaži i reumatične bolove.

Dovoljno je da dnevno pojedete dva do tri čena belog luka, kako bi se postiglo njegovo antitrombotičko dejstvo. Može se jesti kuvan ili sirov, važno je da ga jedete svaki dan.

Dosta je efikasniji ako ga izgnječite nego isjecate pošto se gnječenjem oslobađaju enzimi i alicin koji prelazi u ahoin. Kuvanjem se takođe oslobađa ahoin i najbolje je da ga kuvate sa paradajzom ili drugim namirnicama koje oslobađaju kiselinu.

Ako se izgnječen bijeli luk prelijete sa malo votke i ostavite par dana da stoji nepokriven, tako će se osloboditi dosta ahoina. Na tome se zasniva ruski narodni lijek za čišćenje krvi. Popularna grčka salata oslobađa dosta ahoina jer se kod nje gnječen beli luk meša sa feta sirom i maslinovim uljem.

Zaključak

Na osnovu najnovijih naučnih ispitivanja i svega navedenog, slobodno se može reći da je bijeli luk jedna od najljekovitijih biljaka.

Izvor;Krstarica/Net

Kanal MOST-a

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: