Mlijeko sa zdravih pasnjaka proizvod visokog kvaliteta

Osim činjenice da postoji određena površina pašnjaka predviđena po kravi gdje one slobodno pasu vodi se računa i o hrani koju dobivaju. Ako farmer krave hrani raznoliko dobija kravlje mlijeko koje je puno hranjivije.Na farmama koje se bave organskom proizvodnjom nije dozvoljeno ni korištenje vjestackih djubriva koja se inače koriste na uobičajenim farmama.

Pri kupovini mlijeka ponekad ćete vidjeti na policama prodavnica konvencionalno mlijeko i organsko mlijeko  po dvostruko većoj cijeni.
Zašto je ovo drugo skuplje i je li vrijedno te cijene ?

Postoje li zaista dobrobiti za zdravlje i što znači certifikovano organsko?

Pogledajmo što je to zaista organsko mlijeko i koje kriterijume treba zadovoljiti:

  1. U hranu kojom se hrane krave ne smiju se dodavati štetni pesticidi ili vjestacka djubriva.
  2. Zabranjeno je dodavati hormone rasta (bovine growth hormone) kako bi se povećala proizvodnja mlijeka
  3. Ne smiju se koristiti antibiotici, no ako se kravi ipak daju ona se ne smije vratiti u stado barem godinu dana, sve dok svi tragovi antibiotika ne budu potpuno uklonjeni iz njezinog organizma.
  4. Krave trebaju imati mogućnost ispaše tokom cijelog dana, dakle to se ne smije ograničiti na samo nekoliko sati.


Zašto je cijena organskog mlijeka toliko visoka?

Obično je cijena organskog mlijeka dvostruko veća od konvencionalne.  Jedan od razloga je što je drzanje krava koje daju organsko mlijeko puno skuplji, naime u potpunosti se poštuju pravila organske proizvodnje – od ispaše, hrane i svega ostaloga.  Korištenje skupljih sastojaka i metoda za drzanje i ishranu hrava, kupovina organske hrane i mogućnost ispaše tokom cijelog dana znače da farmer mora posjedovati i održavati veću količinu zemlje, a biće proizvedeno manje mlijeka što povećava troškove.

Jedna od glavnih odrednica organskih farmi za proizvodnju mliječnih proizvoda jest briga o zemlji. Koriste se organski herbicidi koji nisu otrovni i ne zagađuju zemlju čime se čini dvostruka dobrobit; radnici nisu izloženi supstancama koje uzrokuju sve vrste zdravstvenih problema, a podzemne vode ostaju nezagađene.

Na farmama koje se bave organskom proizvodnjom nije dozvoljeno ni korištenje vjestackih djubriva koja se inače koriste na uobičajenim farmama. Kravama se isto tako ne daje hrana proizvedena od životinjskih nus produkata koji mogu prenijeti i kravlje ludilo, a ne smije ih se hraniti ni genetski modifikovanom hranom.

Antibiotici

Kada se krava koja se ne uzgaja na organski način razboli ili dobije upalu vimena tretira se antibioticima. Stephanie Hill, ekpertkinja za mliječne proizvode i predavač  prirodnihnauka na Poljoprivrednom fakultetu  North Carolina u Greensboro-u ističe da je ilegalno davati antibiotike kravama koje se drze za davanje mlijeka, te dodaje da su farmeri odgovorni za sve antibiotike koji se registriraju i evidentiraju u uzorcima mlijeka.

Što znači slobodna ispaša?

Osim činjenice da postoji određena površina pašnjaka predviđena po kravi gdje one slobodno pasu vodi se računa i o hrani koju dobivaju. Ako farmer krave hrani raznoliko dobija kravlje mlijeko koje je puno hranjivije no i zdravo sijeno.

Rokovi upotrebe mlijeka

Velika prednost organskog mlijeka jest što ono ostaje svježe znatno duze od uobičajenog pasterizovanog mlijeka. Naime kod njegove proizvodnje koristi se potpuno drugačiji proces od pasterizacije. Konvencionalno mlijeko se pasterizacijom izlaže kraće vrijeme visokoj temperaturi od 140 do 160 stepeni posle čega se podvrgava brzom hlađenju kako bi se uništile bakterije, plijesan i ostali štetni sastojci.

Organsko mlijeko izlaže se ultra visokim temperaturama od 275 stepeni i to svega nekoliko sekundi čime se uništavaju sve bakterije u mlijeku. To omogućava duz rok trajanja no što ga ima uobičajeno pasterizovano mlijeko u kojem se ne uspijevaju uništit sve bakterije. Ultra visoko zagrijavanje, budući da traje svega nekoliko sekundi smanjuje mogućnost kvarenja hranjivih sastojaka u mlijeku, a i nije ga potrebno čuvati ufrizideru .

Postoje li dobrobiti za zdravlje kad je u pitanju organsko mlijeko?

Najnovije istraživanje koje je obavio Univerzitet iz Newcastle-a, a objavljeno u časopisu Journal of Science of Food and Agriculture pokazuje da je organsko mlijeko zdravije. Naime, krave koje su slobodno pasle davale su mlijeko koje je sadržavalo znatno više korisnih masnih kiselina, antioksidansa i vitamina. Isto tako, istraživanje je pokazalo da je tokom ljetnih mjeseci koncentracija jedne od korisnih masnih kiselina – konjugirane linolenske kiseline CLA 9 (vrlo snažan antioksidans i pojačivač imunološkog sistema), čak 60% viša od one u konvencionalnom mlijeku, jer se krave hrane svježom travom i djetelinom. Organski uzgajene krave više od 80% hrane dobivaju ispašom dok se na konvencionalnim farmama stoka ispašom dobiva svega 37% od ukupne hrane.
Organsko mlijeko sadrži čak 39% više omega-3 masnih kiselina od konvencionalnoga koje dokazano smanjuju rizik od srčanih bolesti.

Zašto kupovati organske mliječne proizvode
Organski mliječni proizvodi sadrže sertifikat kao garancija visokog  kvaliteta i zdravog proizvoda Kupujući ih istovremeno podržavate i ekopoljoprivredu koja štiti prirodu i osigurava zdravlje i buduću produktivnost ljudi, i plodnost životinja i same zemlje.

Krave koje se uzgaja zbog mlijeka hrani se organskom hranom sa sertifikovanog zemljista u skladu sa organskim standardima proizvodnje, rasta u uslovimaima koji nisu stresni te podržavaju njihovo zdravlje, o njima svakodnevno brinu stručnjaci koji drže do zdravlja životinja i nikada im ne daju antibiotike niti hormone rasta.

Kupovinom organskog proizvoda podržavate organsku poljoprivredu, proizvodnju koja teži održavanju biološke raznolikosti, na plodnoj zemlji koja ne sadrži hemijske pesticide i vjestacka djubriva. Ovim isto tako podržavate i farmere koji rade vodeći računa o zdravlju životinja.

Mliječni proizvodi i žensko zdravlje
Ugledna američka ginekologinja i stručnjakinja za žensko zdravlje Christiane Northrop ističe da je sastav kravljeg mlijeka uvelike različit od sastava majčinog mlijeka te da je ovo prvo zapravo namijenjeno teladi. No mlijeko proizvedeno na  konvencionalan način može biti problematična hrana osim za djecu i za odrasle. Kao ginekologinja, Northrop  vidi puno problema povezanih sa mliječnim proizvodima; dobroćudne čvoriće na dojkama, kronični vaginalni iscjedak, akne, menstruacijske grčeve, miome, hronični nadražaj crijeva i pojačanu bol od endometrioze. Konzumiranje mliječnih proizvoda primijećeno je i kod raka dojke i jajnika.  No konzumacijom organski proizvedenog mlijeka i mliječnih proizvoda  često se ublažavaju menstruacijski bolovi, alergije, upale sinusa te učestali vaginitis.  Mlijeko proizvedeno organski, bez goveđeg hormona rasta i antibiotika, ima drukčije djelovanje na tijelo. Neke pacijentice sa ginekološkim problemima vezanim uz mliječne proizvode potpuno su ozdravile od tih tegoba kada su prešle na organski proizvedene mliječne proizvode. Iako se smatra da je mlijeko uopsteno dobar izvor kalcijuma postoje i drugi izvori koji nisu mliječnog tipa – zeleno lisnato povrće – kao što su kelj i brokula. Većina svjetskog stanovnistva među kojima i stanovnici Kine koji ne pate od raka dojke ili osteoporoze,  dobiva kalcijum iz zelenog povrća. Istraživanja pokazuju da Kinezi iako konzumiraju pola količine kalcijuma od one koju konzumiraju Amerikanci, vrlo rijetko imaju problema s osteoporozom.

Izvor:ZENA.hr

Kanal MOST-a

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: