Smočani kačamak

Jedno od naših  tradicionalnih  jela. Ukusan  zasitan i zdrav doručak. Nemojte ga zaobići, ako vas put nanese u Crnu Goru.

Kačamak:Sastojci za 4 osobe
2-3 srednja krompira
1,5 šolja kukuruznog brašna
1 ravna kašičica soli
oko 800 ml vode
A ako želite smočani kačamak, treba vam i:
1 dl mlijeka
2 uvrh pune kašike starog kajmaka(IDEALNO Pivski – Durmitorski skorup)
2 kašike kisjele pavlake
I uz sve ovo dobro ide
mladi durmitorski  sir,  jogurt ili još bolje domaće kisjelo kravlje ili ovčje mlijeko

Vrijeme pripreme:
60 min
1.oljušten i na polovine isječen krompir staviti u posoljenu vodu. kad provri, zasuti kukuruznim brašnom. dobro je da se napravi rupica na sredini, da bi se svuda ravnomjerno skuvalo.

2.neka vri desetak minuta. smanjiti temperaturu – ostaviti da se na srednjoj-tišoj vatri kuva još oko pola sata. možda malko manje.

3.neka vas ne buni što se ponegdje još vidi “živo” brašno. ukupno vrijeme kuvanja kačamaka treba da bude oko 40 minuta. tečnost je uglavnom isparila, ugušćala se i sveukupna masa izgleda ovako. ako je ima mnogo, treba je malko odliti. i onda – najveća filozofija kačamaka – drvenom varjačom dooooobro utući masu, da se potpuno sjedine krompir i brašno. smjesa treba da izgleda otprilike ovako. (da sam odlila malko tečnosti, kao što nisam, bila bi masa još malko gušća, čvršća, i to je pravi kačamak. ja sam ostavila namjerno malčice rjeđe).

4.kako da zasmočite kačamak? dakle, kad ste ga doooobro izmiješali, sklonite ga sa strane, neka malko stane – dovoljno je i pet minuta, taman dok vi spremite sve što vam je potrebno.

5.u šerpicu sipajte mlijeko, dodajte kajmak i pavlaku (može se dodati i stari pljevaljski sir, izmrvljen), pa uključite ringlu. kako je mlijeka malko, odmah će se to zagrijati, kajmak će se istopiti – u to stavite 4/5 smjese – kačamaka. onu jednu petinu ostavite, ukoliko volite da suvi kačamak udrobite u kisjelo ili obično mlijeko. ja smočam sve.

6.dovoljno je samo da provri – izmiješajte – i služite. uz kisjelo mlijeko, ili jogurt.

Posluživanje

Neka je prijatno!

Izvor:Colinarka /Durmitor.com

Kanal MOST-a

Comments

  1. Pođe mi voda na usta… 😀

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: