ŠT E T N O S T K A F E

1-450-din-za-lasersko-beljenje-zuba-gelom-i-plavo-zelenom-svetloscu-ne-steti-zubima-ne-iritira-desni-povecava-zastitu-od-karijesa-7596Detaljno je opisana štetnost kafe, ali se slični štetni efekti po zdravlje ljudi ostvaruju i korišćenjem „pravog čaja“, čokolade,kakao napitaka i „cola“-napitaka.

1. Opšte stanje organizma i spavanje.
Kafa izaziva umor, pospanost, nervozu, depresivnost, poremećaje sna, nesanicu….

2. Bolovi i drhtanje
Kafa je uzročnik glavobolje, bolova u leđima, podrhtavanja ruku i nogu…

3. Povećanje rizika
Kafa povećava rizik nastanka dijabetesa, infarkta, tromboze, više kancerogenih bolesti…

4. Nervni sistem
Kafa je uzročnik: vrtoglavice, razdražljivosti, lupanja srca,lošeg pamćenja, depresivnosti, poremećaja ravnoteže…

5. Srce i krvotok
Kafa ispoljava dva negativna efekta na rad srca: smanjuje ishranjivanje srčanih mišića, a istovremeno ubrzava rad srca i
povećava njegovo opterećenje (povisuje krvni pritisak).
Rizik od akutnog infarkta srca je srazmeran količini popijene kafe.
Kafa povećava nivo slobodnih masnih kiselina u krvi.

6. Ženske bolesti i porođaj
Kafa nepovoljno deluje na PMS.
Kofein je mutagen tj. oštećuje hromozome, što je čest uzrok urođenih mana kod novorođenčadi.

7. Ciste – tumori –rak
Kofein je kancerogen. Jedan je od glavnih uzročnika raka bešike i jajnika.
Upotreba kafe povećava verovatnoću pojave cista i fibroznih tumora dojke (fibrocistična bolest). Navodi se primer
lekarke koja je ovu bolest izlečila prestankom pijenja kafe u roku od 2 meseca.

8. Minerali
Kafa povećava izlučivanje kalcijuma, magnezijuma, natrijuma i hlorida, što štetno utiče na kosti, kožu, mištiće i krv.

9. Kosti
Samo 1 šoljica kafe na dan uzrokuje godišnji gubitak koštanog kalcijuma od 1,4%. Ona je sigurno osnovni uzrok
osteoporoze, jer već samo 1 šoljica dnevno za 30 godina smanjuje količinu kalcijuma u kostima za čitavih 42%.

10. Stomak
Kafa remeti funkcionisanje organa za varenje, izaziva različite stomačne tegobe i jedan je od uzročnika čira na želucu.

11. saveti
Ako već duže vreme patite od više nabrojanih bolesti, tegoba i lošeg stanja, a sva dosadašnja medicinska ispitivanja ne
ukazuju na bilo kakav uzrok, savetuju se:
_____________________________
da prekinete konzumiranje kafe
(i drugih „braon“ napitaka) na
duži rok (nekoliko meseci)
_____________________________
Proces odvikavanja traje oko 30 dana i obično je praćen privremenim pogoršanjem opšteg stanja. Tegobe koje se u tom
periodu javljaju su najčešće: glavobolja, vrtoglavica, umor, bol u leđima, poremećaji vida… a za njihovo ublažavanje se preporučuje zamena kafe aromatičnim biljnim čajevima (ali ne „pravi“ čaj!), pijenje dovoljnih količina vode, masaža, tuširanje, „parenje“ nogu, dobro osmišljen program dnevnih aktivnosti (bez dosađivanja).

U slučaju glavobolje uzimati po potrebi više puta u toku dana po 1 supenu kašiku hladne kafe iz frižidera.

12. Medicinski podaci

Štetni sastojci kafe, kakaoa, pravog čaja i kola-napitaka su metilksantini i purini (kofein, teobromin, teofilin),

Štetnost: izmene u protoplazmi ćelije, oštećenja hromozoma…

Kofein je jedna od retkuh hemikalija, koja prolazi kroz krvno-moždanu barijeru,

Kofein se u organizmu čoveka pretvara u mokraćnu kiselinu,

Samo 1 šoljica kafe povećava 12 puta apsorpciju cikličnog AMP (adenozin-monofosfat),

Kofein naglo stimuliše energetski sistem, ali zatim produkti njegovog razlaganja čine obratno,

Smrtonosna doza kofeina je 10 grama (oko 70 šoljica kafe),

Kofein privremeno (trenutno) povećava koncentraciju, ali dugoročno smanjuje ukupnu (trajnu) sposobnost koncentracije.

13. Čokolada (kakao)
Pored sličnih, ali blažih delovanja kao kafa, čokolada i razni kakao-napici zbog naglašenog sadržaja teobromina uzrokuju:

* crvenilo i svrab kože i posebno svrab čmara,

* nenormalan rast nekih žlezda,

* ometa apsorpciju kalcijuma,

* kod školske dece izaziva nemirno ponašanje, smanjuje moć pažnje.

14. Šta je „pravi čaj“?
Pravi čaj se dobija fermentacijom i prženjem listova biljke (žbuna), koja se zove „Čaj“ (latinsko ime: THEA SINENSIS), a
u trgovini se prodaje pod nazivom: indijski, ruski, kineski, crni, zeleni, oranž…

Sadrži u sebi „tein“ koji je hemijski isto što i kofein u kafi.

Nijedan naš domaći biljni lekoviti ili aromatični čaj ne sadrži tein tj. kofein, pa nema ni odgovoarajućih štetnih efekata.

Dakle zapitajte se da li ćete svaki put popiti kafu kada vam ona bude ponuđena ili čete se okrenuti nekom drugom napitku uz koji se isto tako možete lijepo ispričati.

Kanal MOST-a

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: