Wangari Maathai

Wangari Maathai (Ihithe, Kenija, 1. aprila  1940.) – kenijska aktivistica, dobitnica Nobelove nagrade za mir 2004. godine

Kenijka Wangari Maathai, dobitnica Nobelove nagrade za mir 2004. za angažman u korist zaštite prirode, umrla je u nedjelju u 71. godini od posljedica bolesti, objavio je danas Greenbelt, pokret koji je osnovala.Njena je organizacija od 1977. godine posadila gotovo 40 miliona stabala na kontinentu.

Biografija

Wangari Maathai (Ihithe, Kenija, 1. aprila  1940.) – kenijska aktivistica, dobitnica Nobelove nagrade za mir 2004. godine

Pripadnica je Kikuyu naroda. Osnovnu i srednju školu završila je u Keniji. Studirala je u SAD-u i Njemačkoj i diplomirala biologiju. Vratila se u Nairobi, glavni grad Kenije. Postala je prva žena doktor nauka u istočnoj Africi (iz veterinarske medicine). Bila je profesor veterinarske anatomije na Univerzitetu u Nairobiju i kasnije dekanica svoga fakulteta. Godine 2002., u;estvovala je u projektu UniverzitetaYale.

Aktivizam

Osnovala je nevladinu ekološku organizaciju „Green Belt Movement“ 1977. godine. Radom organizacije, posađeno je više od 30 miliona stabala u Keniji, radi prevencije erozije zemljišta. Dobila je nadimak „žena stablo“.

Bila je na čelu Nacionalnog koncila žena Kenije. Njezin suprug, kenijski političar Mwangi Mathai, razveo se od nje, s obrazloženjem, da je prepametna za ženu te da je ne može kontrolisati. Wangari se pobunila protiv odluke suda o razvodu i  završila je u zatvoru. Sud je tražio, da više ne koristi muževo prezime. Ona je tada dodala u prezime, još jedno „a“.

Tokom režima, predsjednika Daniela Arapa Moia, više puta bila je u zatvoru, zbog zahtjeva za višestranačkim izborima i zbog protestovanja protiv političke korupcije. Spriječila je nelegalnu gradnju u Uhuru parku u Nairobiju.

Kandididovala se za predsjednicu Kenije 1997. godine, ali je njena kandidatura odbijena.

Izabrana je u parlament 2002. godine. Postala je pomoćnica ministra za ekolpgiju, prirodne izvore i divljinu. Osnovala je svoju političku stranku 2003. godine.

Izabrana je za prvu predsjednicu Vijeća za ekonomiju, društvo i kulturu unutar Afričke Unije, 2005. godine.

Bila je jedna od osam osoba, koje su nosile zastavu na ceromoniji otvaranja Zimskih Olimpijskih igara u Torinu 2006.. Te godine, dobila je i počasni doktorat na Univerzitetu Connecticut u SAD-u.

Bila je domaćin svjetske konferencije mladih ekologa u Nairobiju, 2007.

Nobelova nagrada

Dobila je Nobelovu nagradu za mir 2004., za doprinos održivom razvoju, demokratiiji i miru. Prva je žena iz Afrike, koja je dobila Nobelovu nagradu.

In memoriam:Umrla nobelovka Wangari Maathai

‘S neizrecivom žalošću porodica Wangari Maathai objavljuje njezinu smrt do koje je došlo 25. septembra 2011. posle duge i hrabre bitke sa bolešću. Godine 2004. Maathai je dobila Nobelovu nagradu za rad njenog ‘Pokreta zelenog pojasa’ koji je osnovala 1977., čime je postala i prva Afrikanka kojoj je uručena ta nagrada.

Njenom pokretu glavni je cilj sadnja drveća u Africi čime se želi podsticati bioraznolikost uz osnivanje radnih mjesta za žene i vrednujući njihov doprinos društvu. Ta je organizacija od 1977. godine posadila gotovo 40 miliona stabala na kontinentu. Maathai je prva žena s doktoratom u srednjoj i istočnoj Africi. Upravljala je kenijskim Crvenim krstom sedamdesetih godina a potom bila kenijska državna sekretarka za ekologiju od 2003. do kraja 2005.

U autobiogafiji objavljenoj 2006. godine: istorija jedne žene’ pripovijeda kako je pod uticajem klimatskih promjena priroda stradala u njezinoj regiji Mount Kenya. Posljednjih godina Maathai je radila na očuvanju prašuma u Kongu, drugom po veličini području prekrivenom tropskim šumama na svijetu posle Amazone.

Kanal MOST-a

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: