Sjećanje na vječitog dječaka

„Strmoglavi“, „Nijesmo odavde“, „Okrpljene cipelice“, „Planeta djeteta“, „Nemoj ovo nikom reći“, „Šta ćemo s nama“, „Krilati dječaci“, „Leptir na asfaltu“, „Hoću kući“, „E baš neću“, „Dječak sa zelenim krilima“, samo su neke od mnoštva objavljenih knjiga čuvenog pjesnika

– Crnogorska legenda, čuveni pisac za djecu i novinar, sačuvajmo ga od zaborava – glavna je poruka inicijative „Hoćemo ulicu Dragana Radulovića u Podgorici“, koja je juče pokrenuta na društvenoj mreži Fejsbuk.

Pokojni pjesnik Radulović svojim djelima živi kroz brojne generacije koje su odrasle uz njegovo stvaralaštvo i trajaće kroz generacije koje dolaze.

Biografija

Dragan Radulović rođen je 1. maja 1951. godine u Nikšiću. Umro je 7. februara 2002. u Podgorici. Pisao je poeziju za djecu, uređivao televizijske emisije za najmlađe, list „Slovo“, organizovao muzičke i književne festivale za djecu i omladinu… Osim književnim i televizijskim radom, bavio se fotografijom i slikarstvom.

„Strmoglavi“, „Nijesmo odavde“, „Okrpljene cipelice“, „Planeta djeteta“, „Nemoj ovo nikom reći“, „Šta ćemo s nama“, „Krilati dječaci“, „Leptir na asfaltu“, „Hoću kući“, „E baš neću“, „Dječak sa zelenim krilima“, samo su neke od mnoštva objavljenih knjiga čuvenog pjesnika.

Njegove dokumentarne emisije za djecu „Velike nevolje malog Borisa“, „Ljubica ljubičica“, „Gorki slatkiši“, „Kolijevka“, i brojne druge priče iz ciklusa „Mali veliki“, nagrađene su kako domaćim, tako i međunarodnim priznanjima.

Najznačajnije nagrade koje su mu dodijeljenje su Zmajeva za izuzetan stvaralački doprinos savremenom izrazu u književnosti za djecu, 1992. godine, Trinaestojulska nagrada za najveće domete u oblasti kulture i umjetnosti, 1993 godine, 18. septembar, Nagrada oslobodjenja Nikšića za vanredno zalaganje i postignute rezultate u oblasti književnog stvaralaštva, Ratkovićeva nagrada, 19. Decembar, Nagrada oslobođenja Titograda za najbolje ostvarenje iz oblasti umjetnosti, 1988. godine. Nagrada UNICEF-a dodijeljena mu je 1996. godine.

Dubok trag…

– Dragan Radulović je jedan od onih neimara književne riječi koji su sjajan beočug u kulturu jednog naroda. Njegova književna riječ će ostati vrijedna i za dane koji dolaze. Otuda se za Dragana Radulovića može reći da je životom i djelom ostavio dubok trag u vremenu u kome je živio – napisao je Milenko Ratković u IN memoriamu velikom pjesniku, koji je Pobjeda objavila 9. februara 2002. godine.

– Djeci je bio pravi drugar, onaj kome se sa velikim povjerenjem i odanošću kazuju najskrivenije tajne, najveće želje, nestašluci i nesporazumi. Samo je Dragan mogao da ih razumije i shvati i da im svojom vedrom pjesmom raskrili čarobne dveri djetinjstva –napisala je Milica Kralj u Pobjedi 8. februara 2002. godine.

I. N.


Izvor:Pobjeda

Kanal MOST-a

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: