Slana hrana šteti srcu i krvnim sudovima već pola sata posle konzumiranja

So na neki način neutralizuje elastičnost krvnih sudova i stvara temelj za ozbiljna oštećenja koja mogu dovesti do ateroskleroze pa i srčanog i moždanog udara

Samo 30 minuta nakon što pojedete slane grickalice ili drugu izrazito slanu hranu u vašim arterijama mogu se vidjeti jasne promjene. Slana hrana vrlo brzo neutralizuje sposobnost krvnih sudova da se šire čak i kod ljudi s normalnim krvnim pritiskom, piše u Američkom časopisu za kliničku ishranu (The American Journal of Clinical Nutrition).

I dok su dugoročne posljedice ovog štetnog djelovanja zasad neprecizno definisane, rezultati ipak potvrđuju da so ima direktan uticaj čak i na ljude s potpuno zdravim krvnim sudovima i normalnim pritiskom, naglašava voddja istraživanja Kacie M. Dickinson sa CSIRO-a (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organization) iz Adelaidea u Australiji. „Ono što nas je iznenadilo je to da so ima gotovo identično djelovanje i podstiče identične reakcije organizma kao kad pojedemo obrok s puno zasićenih masti za koje znamo da oštećuju krve sudive u dugoročnom smislu”, dodala je Dickinson.

Dickinson je s kolegama proučavala uticaj slane hrane na 16 volontera – polovini su dali šolju slabo posoljene juhe od paradajza, a drugoj polovini deset puta slanju verziju. Posle obroka, volonterima je na ruku stavljen aparat za mjerenje pritiska koji je privremeno stezao krvne sudove. Dok je aparat popuštao pritisak, istraživači su uz pomoć masine za ultrazvučna mjerenja analizirali koliko su se arterije proširile kad je krv ponovo slobodno počela ići kroz njih. Identičan eksperiment sproveden je i kasnije samo što su se grupe ovaj put zamijenile. Pokazalo se da arterije ljudi koji jedu jako slanu hranu dvostruko manje šire nego kod onih koji su jeli manje slanu hranu. Učinak je prestajao tek nakon dva sata. Zahvaljujući ultrazvuku, stručnjaci su mogli „neinvazivno otkriti promjene u funkcioniranju krvnih sudova koje su jedne od prvih pokazatelja ateroskleroze (nakupljane masnoće u krvnim sudovima) koja s vremenom može dovesti do začepljenja krvnih sudova i time do srčanog i moždanog udara”, precizira Dickinson. U normalnim uslovima, kad srce pumpa krv ispušta se nitrični oksid, a taj gas podstiče opuštanje arterija zbog čega krv lakše kruzi kroz njih. Naucnici vjeruju da so i masnoća na neki način blokiraju ispuštanje tog gasa. Dobra vijest je da učinci prolaze posle par sati, ali nema sumnje da ljudi koji konzumiraju jako slanu hranu riskiraju trajna oštećenja krvnog sistema i visok krvni pritisak. Čini se da je opet, kao i u svemu ostalom, umjerenost najbolja strategija, a ovo istraživanje je sjajan podsjetnik na to.

Izvor:Metro

Advertisements

Još

Ranije ustajanje recept je za sreću, vitkost i bolje zdravlje

Oni koji ustaju prije sedam sati radnim danom i vikendom pokazuju … [Opširnije...]

Viršle ne davati djeci?

Nutricionisti smatraju da prerađevine ne bi valjalo davati djeci … [Opširnije...]

Vrganj – kralj pečurki

Vrganj je pečurka koja svakome prva padne na pamet kada se spominju … [Opširnije...]

Hrabra djevojčica

Njeno ime je Nikki. Stanuje u mojoj ulici. Ta mlada dama godinama mi … [Opširnije...]

Mediteranski recept -Pečeni paradajz sa bijelim lukom

Sastojci: 4 češnja sjeckanog bijelog luka soli i bibera po ukusu, 1 … [Opširnije...]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Portal mozete pratiti na adresama: durmitor.com, durmitor.net, durmitorcg.com, destination-durmitor.org, odjek.com...Za bilo koji oblik saradnje(turistička promocija, razmjena linkova...) pišite na naš e-mail
E-mail