Pet najzdravijih začina koje koristimo

Osim što poboljšavaju ukus hrane, nama naoko obični začini pozitivno djeluju i na liječenje zdravstvenih problema popt grlobolje, gripe, nervoze, bolova ili hemoroida.

1. Origano
Prirodni antibiotik i sredstvo za iskašljavanje, sredstvo za širenje bronha, a koristan je i protiv grčeva. Svoju djelotvornost pokazuje kod upale sinusa, posebno hronične grlobolje, nespecifične upale uha, prehlade, viroze, gripe i dugotrajnih tegoba s nosom kao i kod upale besike .

2. Cimet
Cisti organizam , okrepljuje tkiva, ublažuje bolove. Djelotvoran je kod kašlja, poboljšava varenjeu i  podstiče znojenje.

3. Bosiljak
Djelotvoran je kod bolesnih mokraćnih puteva, zaustavlja bijelo pranje, liječi i bolesnu jetru, vodenu bolest, dobro je sredstvo za umirenje. Bosiljak takođe otklanja nesanicu i ublažava nervozu, podstiče apetit, a mlade majke dojilje bi svakako trebale piti čaj od bosiljka jer pospješuje stvaranje mlijeka.

4. Ružmarin
Dobar je za liječenje manjih jetrenih tegoba, problema pri lučenju žuči i probavnih tegoba. Preporučuje se za liječenje reumatoidnog artritisa i loše periferne cirkulacije. Ružmarin je, uz to, blagi antiseptik i sredstvo koje pospješuje zarastanje rana.

5. Crni papar
Koristite ga za podsticanje rada probavnih organa, protiv upale grla, visoke temperature i hemoroida.

IZVOR:ordinacija.hr

Kanal MOST-a

Comments

  1. odlicni ste

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: