Otkrili ključnu stvar mediteranske prehrane

Budući da čak 75 posto Grka ima višak kilograma, a polovina Španaca, Portugalaca i Italijana pati od debljine prirodno je zapitati se gdje su te koristi mediteranske prehrane.
Povoljni učinci mediteranske prehrane na krvne sudove, prevenciju hroničnih bolesti i vitkost dokumentovani su u nizu medicinskih istraživanja pa i onih Harvard School of Public Health, piše Huffpost.

Sredinom 20.-og vijeka istraživanje sprovedeno na Kritu, Grčkoj i jugu Italije pokazalo je da u ovim zemljama ima najmanje hroničnih bolesti na svijetu, te da je očekivani životni vijek odraslih među najvećima u svijetu. Ovo je bilo posebno iznenađujuće jer medicinska briga u regiji uopste nije bila na zavidnom nivou.

Dr. Ancel Keys zbog toga je sproveo veću studiju o prehrambenim navikama 12.700 sredovječnih muškaraca u SAD-u, Finskoj, Holandiji, a zatim i na području tadašnje Jugoslavije ( Hrvatske i Crne Gore), Italiji, Japanu i Grčkoj. Najzdraviji muškarci su bili oni koji su jeli puno voća, povrća, žitarica, pasulja i ribe i živjeli su na području Mediterana, i to najviše na Kritu.


To i istraživanja koja su slijedila uvjerila su svijet da mediteranska prehrana suzbija hronične bolesti i produžuje životni vijek.

Otkud onda tako veliki broj debelih Mediteranaca u 21. vijeku? Sad se ispostavilo da mediteranska prehrana ne zavisi samo o vrsti namirnica nego i načinu na koji su one uzgojene. Osim toga vrlo su bitne vrijednosti, navike, međuljudski odnosi i, naravno, količina pojedene hrane.

Mediteranska prehrana bez mediteranskog načina života jednostavno nema tako dobro djelovanje. Starije generacije Mediteranaca bile su fizički aktivnije, više su se bavili poljoprivredom i drugim fizičkim poslovima, više su plesali, bavili se sportom i obavljali  poslove u domacinstvu. Njihova dnevna rutina bila je prepuna fizički napornih zadataka.

Neki bitni elementi mediteranskog stila života koji suzbija bolesti i produžuje život:

• Obroci su dio društvenog života i porodicne rutine, ljudi ne bi smjeli jesti sami
• Dok se jede čovjek treba biti opušten, osjećati se ugodno i ohrabren zbog dobrog društva
• Obroci uključuju povrće, voće, orašaste plodove i žitarice punog zrna
• Maslinovo ulje je temeljna i najzastupljenija mast
• Mliječni proizvodi, riba i perad se konzumiraju skromno, a povremeno se jede i crveno meso
• Jaja se jedu najviše četiri puta nedjeljno
• Vino se pije u društvu prijatelja i porodice, konzumira se umjereno i uz jelo

Nažalost velik broj Mediteranaca, i po sastavu obroka, i po stilu konzumacije, sve više oponaša fast food nacin ishrane. Hrana se tretira tek kao pogonsko gorivo ili zamjena za društvo.

Izvor:Net.hr

Advertisements

Još

EKOLOŠKA DRŽAVA CRNA GORA, Sve dosadasnje odbrane Rijeke Tare, O Mostu

EKOLOŠKA DRŽAVA CRNA GORA Zaštite prirode u Crnoj Gori vuče svoje … [Opširnije...]

FOTO: Ovo je dobra promocija zdravog života i turizma – ukrasili fasadu stotinama bicikala

Kada ne znate kako ukrasiti pročelje zgrade u kojoj živite i radite, … [Opširnije...]

VIDEO:Sinfonia nº40 de Mozart

Sinfonija broj 40 jednog od najvecih muzickih genija svih vremena... … [Opširnije...]

Sedam svjetskih čuda

U trećem razredu osnovne škole učenicima je postavljen zadatak da od … [Opširnije...]

Najveći evropski ski centri

Top lista deset najvećih skijaških područja u Evropi pokazuje da su … [Opširnije...]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Portal mozete pratiti na adresama: durmitor.com, durmitor.net, durmitorcg.com, destination-durmitor.org, odjek.com...Za bilo koji oblik saradnje(turistička promocija, razmjena linkova...) pišite na naš e-mail
E-mail