Gorska sluzba spasa

Djelujemo kao sekcija u našem PSD “Durmitoru”. Sekcija okuplja oko 20 mlađih ljudi. U proteklih 5 godina pojedinačno ili ekipno obezbeđivali smo skijalište Savin Kuk, kao i sva smučarska takmičenja na ovom skijalištu. U ovom periodu imali smo oko 60 teških povreda i sve smo uspješno odradili. Za mnoge naše akcije, bili smo pohvaljeni i nagrađeni raznim priznanjima. Poslednjih godina, aktivnosti iz zimskih, prenose se i na ljetnja spasavanja povrijeđenih u masivu Durmitora. Veliku saradnju i pomoć ostvarujemo i sa stanicom policije u Žabljaku, koja nam u slučaju nesreće uvjek pristigne u pomoć.

Durmitor je sve popularnija planinarska destinacija i shodno tome i sve više gostiju, planinara i ljubitelja prirode žele da upoznaju predivne kutke ovog krajolika. Povećanjem broja ljudi, koji posjećuju masiv Durmitora, potreba naše službe na terenu i u samom gradu je sve veća. Svake godine šaljemo na osposobljavanje, kao i na usavršavanje članove našeg društva na seminare koje organizuje planinarski savez Crne Gore i GSS Crne Gore.
Jedan dio polaznika osposobljava se i za gorske vodiče. Tako da sjutra, kada nekome zatreba i gorski vodič, budemo spremni da i tim potrebama pozitivno odgovorimo. Smatramo da će svakodnevno prisustvo naših članova, kroz razne aktivnosti, edukaciju planinara i posjetilaca, učiniti Durmitor potpuno bezbjednim, a moguće nesreće u masivu izbjeći. Dalje aktivnosti naše službe su: formiranje stanice GSS-a po svim međunarodnim pravilima i propisima, ostvarivanje pune saradnje sa istim i sličnim organizacijama i asocijacijama u republici i inostranstvu. Osposobljavanje i usavršavanje mladih ljudi za sticanje zvanja spasioca. Puna saradnja sa NP “Durmitorom” i MUP-om CG. Nabavka opreme i tehničkih sredstava za stanicu GSS-a.
I na kraju, u bilo koje doba dana i noći, bilo ljeti bilo zimi, u slučaju bilo kakve potrebe, pomoći, savjeta, i nedaj Bože nesreće, slobodno nas pozovite, mi smo tu da Vam pomognemo.

Načelnik GSS-a i PSD-a “Durmitor”
Vojinović Zoran – Šaco

Comments

  1. bubavmoja says:

    puno vam hvala sto nadjoste mog ujaka vojina badnjara. zelimo vam sve najbolje.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: