Kako sniziti temperaturu na prirodan način

Visoka temperatura sama po sebi uglavnom nije opasna. Ona je znak da se tijelo bori s infekcijom i da imunološki sistem funkcionise. Povišenom tjelesnom temperaturom smatramo onu višu od 37, a mjere za snižavanje primjenjuju se u pravilu kad ona pređe 38,5 Celzijevih stepeni

Mala djeca, u dobi od šest mjeseci do pet godina, posebno su osjetljiva na febrilitet. Kod starije djece, ukoliko je temperatura viša od 40 Celzijevih stepeni, odmah se treba potražiti lijekarska pomoć. Jednako tako, ako se radi o opstem lošem stanju djeteta i visokoj temperaturu popraćenoj jakim drhtanjem, potrebno je odmah posjetiti pedijatra. Povišena temperatura može se snižavati lijekovima, paracetamolom i ibruprofenom, i rashlađenjem.

Ukoliko se ne radi o jako visokoj temperaturi, preporučuje se skidanje prirodnim putem. U aromaterapiji se vrlo često preporučuju oblozi za tretiranje cijelog niza stanja. Oni su se uvelike koristili u našoj tradiciji – sigurno se sjećate da su obloge i vaše mame ili bake koristile za snižavanje temperature i za olakšavanje disanja kod prehlada.

Oblozi, odnosno komprese, mogu se koristiti topli, mlaki i hladni, zavisno od stanja koje tretiramo. Tople obloge koristimo za tretiranja napetih mišića, za grčeve i u kozmetici. Mlaki kompresi idealni su za skidanje temperature, a hladni za tretiranje svježih sportskih povreda, oteklina i upala.

Pripremamo ih na sljedeći način:

Za pripremu obloga u posudu od 500 ml ispunjenu vodom dodajte kasiku prirodnog jabukovo sirceta u koju je prethodno ukapano šest kapi eteričnih ulja (sirce će pomoći raspršiti čestice eteričnih ulja po vodi). Nakvasite mali peskir ili mekano laneno ili pamučno platno, ocijedite ga i položite na površinu koju ćete tretirati. Kompres ostavite na tom mjestu sve dok se ne ohladi/ugrije na temperaturu tijela.

Po potrebi, na tople komprese možemo još staviti suvi peskir ili deku, a na hladne led. Obloge koristimo i u svim slučajevima kada masaža nije preporučljiva, na primjer kod otoka i upala.

Primjena obloga za snižavanje povišene temperature

Na kasiku jabukovog sirceta (koje takođe povoljno djeluje na snižavanje povišene temperature)
dodajemo:

Eukaliptus globulus (Eucalyptus globulus) 4 kapi

Lavandu (Lavandula angustifolia) 2 kapi.

Radi li se o djetetu, umjesto navedenog eukaliptusa upotrijebite eukaliptus radiata (Eucalyptus radiata) i koristiti upola manje količine ulja.

Još

Najbolji prijatelji

Neki covjek, njegov konj i pas, putovali drumom. kad su se zadesili … [Opširnije...]

Biljke prečišćavači prostora

Naučnici su prije više od 20 godina došli do otkrića da su određene … [Opširnije...]

VIDEO:O Sole Mio

Legendarni nastup Plácida Dominga, Luciana Pavarottia, José Carrerasa, … [Opširnije...]

“Nojeva barka” za opstanak rijetkih biljaka

Banka sjemena u kineskoj provinciji Junan čuva floru za buduće … [Opširnije...]

VIDEO:EL CHOCLO

Recital MITI DEL TANGO, con Anna Maria Castelli e Luis Bacalov. Luogo … [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

Portal mozete pratiti na adresama: durmitor.com, durmitor.net, durmitorcg.com, destination-durmitor.org, odjek.com...Za bilo koji oblik saradnje(turistička promocija, razmjena linkova...) pišite na naš e-mail
E-mail