Recept tradicionalnog , ukusnog, i zdravog jela….
Sastojci
Broj osoba:
6 osoba
Kore – palačinke
1 šolja brašna od heljde
1 šolja brašna pšeničnog
2 kom jaja
500 ml kisjele vode
1 kašičica soli
3 kašike ulja
mlijeka koliko je potrebno da dobijete smjesu za guste palačinke
Fil
300 gr mladog kajmaka
300 gr starog kajmaka (skorupa )
300 gr punomasnog sira
400 gr kisjele pavlake
Priprema
- Vrijeme pripreme:
- 60 min
-
Od tijesta peći palačinke veličine tepsije u kojoj ćete peći heljdiju,
-
Za fil dobro izmrviti sve: sir i kajmak , dodati pavlaku i mlijeko (ako je potrebno i više od 250 mll ) da bi se dobila rijetka smjesa.
-
Ispečene palačinke (broj zavisi od veličine tiganja), slagati u tepsiji pa prelivati sa dosta fila, i tako sve dok ne utrošite palačinke ili ne postignete debljinu koju želite.
-
Zadnju koru preliti sa filom a potom preko staviti nekoliko kockica maslaca.
-
peći u rerni dok ne dobije boju, prohladiti i pustiti da kore upiju rastopljeni fil.
Leave a Reply