Heljdija – pita od heljde

Recept tradicionalnog , ukusnog, i zdravog jela….

Sastojci

Broj osoba:
6 osoba

Kore – palačinke
1 šolja brašna od heljde
1 šolja brašna pšeničnog
2 kom jaja
500 ml kisjele vode
1 kašičica soli
3 kašike ulja
mlijeka koliko je potrebno da dobijete smjesu za guste palačinke
Fil
300 gr mladog kajmaka
300 gr starog kajmaka (skorupa )
300 gr punomasnog sira
400 gr kisjele pavlake

Priprema

Vrijeme pripreme:
60 min
  1. Od tijesta peći palačinke veličine tepsije u kojoj ćete peći heljdiju,
  2. Za fil dobro izmrviti sve: sir i kajmak , dodati pavlaku i mlijeko (ako je potrebno i više od 250 mll ) da bi se dobila rijetka smjesa.
  3. Ispečene palačinke (broj zavisi od veličine tiganja), slagati u tepsiji pa prelivati sa dosta fila, i tako sve dok ne utrošite palačinke ili ne postignete debljinu koju želite.
  4. Zadnju koru preliti sa filom a potom preko staviti nekoliko kockica maslaca.
  5. peći u rerni dok ne dobije boju, prohladiti i pustiti da kore upiju rastopljeni fil.

Posluživanje

Tijesta koja sadrže brašno od heljde su suva, pa zahtijevaju rijedak fil i veoma masan, zato sirevi koji se dodaju u fil moraju biti masni, a mlijekom dorađujemo gustinu fila.

Kanal MOST-a

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: