Ljubavne lekcije velikih filozofa

ŽIVOT PIŠE DRAME

Lav Tolstoj (1828-1910)
Prije nego su on i njegova vjerenica Sophia Andreevna Behrs izrekli sudbonosno da, autor “Rata i mira”, pokazao je budućoj supruzi svoje dnevnike – na dan njihovog vjenčanja. Kada je dobila uvid u njegovu promiskuitetnu prošlost bila je šokirana, tu su nalazile price o prostitutkama, polnim bolestima, i homoerotskim fantazijama. “Mislim da se nikad nisam oporavila od šoka”, napisala je kasnije, prisjećajući se kako je plakala cijelu ceremoniju vjenčanja.
Što smo naučili od Tolstoja: Iskrenost i povjerenje su važne komponente uspješnog braka.
Martin Heidegger (1889-1976)
Heidegger, inače oženjeni profesor, često je ulazio u afere sa studentkinjama. “Nikad nećeš moći biti moja, ali od sada pripadaš u moj život”, napisao je svojoj 18-godišnjoj studentkinji Hannah Arendt posle vodjenja ljubavi u šumi blizu univerziteta. Njegova žena nije bila jedina barijera u toj romansi – Arendt je bila jevrejka, dok je Heidegger simpatisao nacizam.

Iako su prekinuli aferu Heidegger joj je pomogao da pobjegne iz zemlje 1933., Arendt ga je kasnije javno branila od kritika za njegovu nacističku prošlost. Vjerovala je kako je ona ljubav njegovog života. U međuvremenu, Heidegger je ostao u braku do svoje smrti 1976.
Što smo naučili od Heideggera: Ako je oženjen, i kaže da želi ostaviti ženu zbog vas, ali mu treba vremena, najbolje je pobjeći od ovakve situacije što prije. Još bolje, ne upuštati se u afere s muškarcima/ženama u braku.
Denis Diderot (1713-1784)
Diderot nije mnogo zarađivao kao pisac u Francuskoj 18. vijeka. Zato je, kada su mu prijatelji savjetovali da napusti grad, odbio povesti i ženu sa sobom – uz objašnjenje kako je preskupo da oboje ručaju u finim restoranima. Idućih 40 godina, gospođa Diderot ostala je kod kuće, jela suvi hjeb i podizala njihovu kćer, dok je muž putovao naokolo i trošio oskudnu ušteđevinu na poklone za ljubavnice.
Što smo naučili od Diderota: Pokušajte bolje upoznati osobu sa kojom se odlučite na brak.
Bertrand Russell (1872-1970)
U svojem djelu “Brak i moral”, idealistični filozof Russell kritikovao je razvod, tvrdeći kako je to put ka raspadu zapadne civilizacije. Posle 40 godina i 3 razvoda, ublažio je svoje poglede. “Ne znam što da mislim o braku. Možda razvod donosi manje nesreće nego bilo koji drugi sistem”, zapisao je. Svoju četvrtu i posljednju suprugu oženio je kad mu je bilo 80.
Što smo naučili od Russella: Nikad ne reci nikad, a još manje osuđuj druge.

Kanal MOST-a

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: