Kako napraviti nevenovo ulje

Boja nevenova ulja zavisiće o tome kakve ćete cvjetove nabaviti- narančaste ili žute. Žuti cvjetovi sadrže više ksantofila dok narandzasti sadrže više beta- karotena. Najbolja varijanta je raditi ulje od samih latica, druga po redu je izrada ulja od cijelih cvjetnih glavica. Treća i najlošija varijanta je ta da kupite jako usitnjenu biljnu smjesu u kojoj se, uz usitnjene cvjetne glavice, nalaze i dijelovi listova i stabljike jer tada ulje može ispasti narandžasto- zeleno.

Zbog sklonosti oksidaciji i vrlo lakog kvarenja za izradu ovog ulja preporuka je koristiti stabilnija hladno cijedjenja ulja- pšenične klice, suncokretovo ulje, sezamovo ulje i bademovo ulje i već suve cvjetove nevena. Naravno da je moguća izrada ulja od svježeg cvijeta, ali takav je macerat puno nestabilniji i preporučuje se prosušiti cvijet kroz 24 sata kako bi se uklonio barem dio vlage i tek tada napripraviti ulje.
50g osušenih nevenovih latica ili cvjetnih glavica lagano istrljati  i prebaciti u staklenu posudu koju je moguće hermetički zatvoriti. Preliti nevenove latice ili cvjetne glavice sa 500ml odabranog hladno cijedjenog i nerafinisanog baznog ulja ( pšenične klice, suncokretovo, sezamovo ili bademovo ulje).
Posudu zatvoriti i protresati nekoliko puta dnevno. Posle tri nedjelje procijediti kroz više slojeva gaze i napuniti u tamne boce. Čuva se na hladnom i tamnom mjestu, zaštićeno od svjetlosti. Ulje nevena je najbolje potrošiti u roku šest mjeseci.

Nakon što se nevenovo ulje profiltriralo kroz nekoliko slojeva gaze preporučuje se ostaviti ga još barem 24 sata da se istaloži i tada ga, ponovno kroz gazu procijediti u tamnu bocu.

Ulje se koristi lokalno, prema potrebi i ulazi u sastav mnogih masti i krema za njegu kože.
Za djecu do sedam godina preporuka je ulje razrijediti jednakom količinom baznog ulja (1:1).
Nevenovo ulje bogato je flavonidima, saponinima, karotenoidima i eteričnim uljima koja potiču epitelizaciju i granulaciju te potpomažu brže zarastanje. Smiruje upalne procese na koži (akne, crvenila), ubrzava zacijeljivanje rana i opekotina. Blagotvorno djeluje kod upaljenih i proširenih vena. Nevenovo ulje može se koristiti i za zaštitu zdrave kože te kod suve kože.

Djelovanje nevenova ulja:
– protivupalno
– liječi, dezinfekuje i zacjeljuje rane na koži
– regenerise, omekšava i hrani kožu

Koristi se:

– kod iritacija kože, alergija, urtikarija, opekotina, uboda insekata
– za njegu kože kod gotovo svih kožnih oboljenja uključujući akne, čireve, psorijazu, seboreju, neurodermitis i ostale dermatitise te druge infekcije kože
– za njegu osjetljive i dječje kože
– kod hemoroida i varikoznih vena
– kod upaljenih i proširenih vena
– potpomaže brže zarastanje
– smiruje akne i crvenila

Način pripreme Nevenovo ulje: Više puta dnevno lagano utljati. Upozorenje:Lokalna upotreba nevenovog ulja sigurna je čak i u pedijatrijskoj praksi, a alergijske reakcije na nevenovo ulje su izuzetno rijetke. Osobe alergične na neven moraju izbjegavati ovo ulje!

Izvor:Fitoteka

Kanal MOST-a

Comments

  1. da li se nevenovo ulje moze koristiti i kod upale jajnika i maternice?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: