Pljevaljski sir(recept)

U Crnoj Gori cuven i na dobrom glasu, uporedo sa Durmitorskim, Njeguskim, Kuckim, Kolasinskim i ostalim sirevima. Najbolji je kad “sazri”, tj. kad je stari…

Sastojci

     oko 5 l svjeze pomuzenog kravljeg mlijeka
     1 kasika sirista, so…

Priprema

  1. Svjeze pomuzeno kravlje mlijeko se procijedi, sipa u serpu – temperatura je, dakle, oko 37, ako ste dovoljno brzi.
  2. sipa se 1 kasika sirista, promijesa i ostavi na toplo da stoji nekoliko sati, onda se reze na kocke. i ovako neka odstoji barem jedan sat.
  3. pripremiti plasticne sudove, cjedaljku, gazu – soljom vaditi zeticu (tako se zove u nasem kraju taj mladi mladi sir) i sipati na gazu, da se  cijedi.
  4. gazu umotamo, da dobijemu loptu, koja ce se odmah, naravno, spljostiti. ostaviti tako da se cijedi sat-dva.
  5. kad je prilicno dobro ocijedjen, moramo ga necim pritegnuti (sir u cjedilu, drveni krug, pa potom kamen)  ovako stoji najmanje jedan dan.
  6. odmotamo gazu, i krug sira je debljine oko 1 cm
  7. krug je cvrst i rezemo ga na kocke.
  8. redjamo u posudu, nekad se to radilo u drvene kace, sada se redje prave iako je iz drvenih kaca jos ukusniji , danas se sir najviše slaze u plasticne kante red sira, red krupne soli (ne stedjeti, treba sir da se odrzi) – ostavljati dovoljno mjesta izmedju komada, da so zadje.Ako hoćemo mladi dijetalni sir, sir se malo posoli  odmah koristi…Pogodan je za rekovalescente, sportiste, kod problema sa jetrom…
  9. kad se kanta napuni, stavi se drveni krug, pritisne se teskim kamenom, utegom, i sir ce pustati jos soka. ovaj sok (surutka) cuva sir, ali se mora povremeno mijenjati.

Posluživanje

sir na tanjiru za seljacki dorucak. prijatno!

Izvor:Colinarka

Još

Hljeb i Maslac

Pekar u selu je kupovao maslac od obližnjeg seljaka. Jednog je dana … [Opširnije...]

VIDEO:Lekcija jednog vatrogasca volontera

Nisu važna samo herojska djela. Nemamo svakog dana priliku da spasimo … [Opširnije...]

Bambi iz Podbišća

Bila je prva polovina juna. Prišli smo Tari i vidjeli nemoćno srnče … [Opširnije...]

Najveći evropski ski centri

Top lista deset najvećih skijaških područja u Evropi pokazuje da su … [Opširnije...]

VIDEO:Dmitri Hvorostovsky: Largo al Factotum: Barber of Seville: Rossini : Liverpool 1992

Taktovi antologijske arije »Largo al factotum della città« iz … [Opširnije...]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Portal mozete pratiti na adresama: durmitor.com, durmitor.net, durmitorcg.com, destination-durmitor.org, odjek.com...Za bilo koji oblik saradnje(turistička promocija, razmjena linkova...) pišite na naš e-mail
E-mail