Pljevaljski sir(recept)

U Crnoj Gori cuven i na dobrom glasu, uporedo sa Durmitorskim, Njeguskim, Kuckim, Kolasinskim i ostalim sirevima. Najbolji je kad “sazri”, tj. kad je stari…

Sastojci

     oko 5 l svjeze pomuzenog kravljeg mlijeka
     1 kasika sirista, so…

Priprema

  1. Svjeze pomuzeno kravlje mlijeko se procijedi, sipa u serpu – temperatura je, dakle, oko 37, ako ste dovoljno brzi.
  2. sipa se 1 kasika sirista, promijesa i ostavi na toplo da stoji nekoliko sati, onda se reze na kocke. i ovako neka odstoji barem jedan sat.
  3. pripremiti plasticne sudove, cjedaljku, gazu – soljom vaditi zeticu (tako se zove u nasem kraju taj mladi mladi sir) i sipati na gazu, da se  cijedi.
  4. gazu umotamo, da dobijemu loptu, koja ce se odmah, naravno, spljostiti. ostaviti tako da se cijedi sat-dva.
  5. kad je prilicno dobro ocijedjen, moramo ga necim pritegnuti (sir u cjedilu, drveni krug, pa potom kamen)  ovako stoji najmanje jedan dan.
  6. odmotamo gazu, i krug sira je debljine oko 1 cm
  7. krug je cvrst i rezemo ga na kocke.
  8. redjamo u posudu, nekad se to radilo u drvene kace, sada se redje prave iako je iz drvenih kaca jos ukusniji , danas se sir najviše slaze u plasticne kante red sira, red krupne soli (ne stedjeti, treba sir da se odrzi) – ostavljati dovoljno mjesta izmedju komada, da so zadje.Ako hoćemo mladi dijetalni sir, sir se malo posoli  odmah koristi…Pogodan je za rekovalescente, sportiste, kod problema sa jetrom…
  9. kad se kanta napuni, stavi se drveni krug, pritisne se teskim kamenom, utegom, i sir ce pustati jos soka. ovaj sok (surutka) cuva sir, ali se mora povremeno mijenjati.

Posluživanje

sir na tanjiru za seljacki dorucak. prijatno!

Izvor:Colinarka

Kanal MOST-a

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: