
Sastojci
- oko 5 l svjeze pomuzenog kravljeg mlijeka
- 1 kasika sirista, so…
Priprema
-
Svjeze pomuzeno kravlje mlijeko se procijedi, sipa u serpu – temperatura je, dakle, oko 37, ako ste dovoljno brzi.
-
sipa se 1 kasika sirista, promijesa i ostavi na toplo da stoji nekoliko sati, onda se reze na kocke. i ovako neka odstoji barem jedan sat.
-
pripremiti plasticne sudove, cjedaljku, gazu – soljom vaditi zeticu (tako se zove u nasem kraju taj mladi mladi sir) i sipati na gazu, da se cijedi.
-
gazu umotamo, da dobijemu loptu, koja ce se odmah, naravno, spljostiti. ostaviti tako da se cijedi sat-dva.
-
kad je prilicno dobro ocijedjen, moramo ga necim pritegnuti (sir u cjedilu, drveni krug, pa potom kamen) ovako stoji najmanje jedan dan.
-
odmotamo gazu, i krug sira je debljine oko 1 cm
-
krug je cvrst i rezemo ga na kocke.
-
redjamo u posudu, nekad se to radilo u drvene kace, sada se redje prave iako je iz drvenih kaca jos ukusniji , danas se sir najviše slaze u plasticne kante red sira, red krupne soli (ne stedjeti, treba sir da se odrzi) – ostavljati dovoljno mjesta izmedju komada, da so zadje.Ako hoćemo mladi dijetalni sir, sir se malo posoli odmah koristi…Pogodan je za rekovalescente, sportiste, kod problema sa jetrom…
-
kad se kanta napuni, stavi se drveni krug, pritisne se teskim kamenom, utegom, i sir ce pustati jos soka. ovaj sok (surutka) cuva sir, ali se mora povremeno mijenjati.
Posluživanje
sir na tanjiru za seljacki dorucak. prijatno!
Izvor:Colinarka
Leave a Reply