Rafting


Rijeka, koja je cijelim svojim tokom pitka, pružiće vam nezaboravne trenutke i jedinstven osjećaj tokom RAFTINGA.
Ovdje, u ovom kanjonu, u njegovom okolišu, jedino nema nestašice prirode. Tu će te sresti i kuće, ostatke vodenica, manastira, ali i čobane i mlade srne, koje piju vodu na svom vodopoju. Tu su izvori, bijeli kao snijeg i nebo plavo kao lan, livade, očuvana autentična sela, manji i veći pristani, luke, stajališta za splavove i splavare, voda kao suza čista, i flora i fauna, od koje će vam zastati dah .
Čovjek i priroda
Brzina života, kojom je čovjek prinuđen da živi u današnje vrijeme, otuđuje ga od prirode i on zaboravlja da pripada njoj, a ne ona njemu. Zaboravlja da mi nijesmo vlasnici svježine vazduha i bistrine vode, da stjenoviti vrhovi, flora, fauna i čovjek, svi pripadaju istoj porodici. Ljudska vrsta, naprotiv, najveći dio svog vremena provodi u uništenju ili uništenoj prirodi, stvarajući prljav vazduh, i kao da ne opaža šta udiše, kao ni buku, koja mu vrijeđa uši…Tara čitavim svojim tokom i pored jakih bujica i brze vode ima svoj prepoznatljivi mir, nešto što nam svima nedostaje i za čim tragamo cjelog života. Spustajući se niz Taru, mi se vraćamo svom početku, lakše ga razumijemo i kada dođemo do kraja rijeke, nikada ne zaboravljamo pređeni put…

Tara i Rafting

Jedino raftingom može se otkriti anatomija kanjona i njegov cjelokupni rukopis. Samo tako može se vidjeti ono što treba da se vidi, čar i draž ovog izobilja. Splavarenje svemu tome daje novu dimenziju intimnog druženja sa čistunstvom prirode. Svaki novi kilometer, ponekad i metar, na toj stazi, druga je nijansa, drugi prizor i drugi izazov.

Djevojka kod Bajlovica Siga na Tari

To je najljepši i najatraktivni način da se vidi i oseti ova ljepota i da se uziva u blagodetima, koje je priroda stvorila.
Po stepenu atraktivnosti za rafting, Tara je dobila ocjenu 4 čime se približila Koloradu i drugim najatraktivnim svjetskim rijekama, čija je kategorizacija 5. To znači da po atraktivnosti i avanturi, koju može da pruži, spada u rang vrhunskih svjetskih rafting rijeka.


RAFTING sa gumenim čamcima u ponudi je većine agencija. Aranžmani su jednodevni, dvo, i trodenevni a dužina RAFTINGA od 15 do 85 kilometara. Na višednevnim putovanjima Tarom, uživaćete u njenim lukama, kampovima netaknute prirode, noćima punim zvijezda i hukom koji će vam uljepšati snove.

Polazi se sa Splavišta, odakle se vide vodopadi Ljutice, most na Tari (165 m visok), stari Rimski prolaz, Lever Tara, a onda vas čekaju podivljali bukovi Funjički i Bijele ploče, proći ćete Mišovo vrelo, gdje je kanjon najdublji (1100 m), ispod vrha Ćurevac (1650 m), vodopada rijeke Drage i Radovan luke. Dio koji potom slijedi, ljepotom prirode i snagom brzaka zaustavlja dah – Tepački bukovi, kanjon Sušice, Bailovića sige (jedinstven vodopad) i Brštanovički bukovi. Splavarenje se završava kod Šćepan polja. Jednodnevno splavarenje od kampa Brštanovica do Šćepan polja, u dužini od oko 18 km traje 2-3 sata. Na ovom najkraćem ali i najuzbudljivijem dijelu kanjona, najveća je visinska razlika između polazišta i cilja (pad vode). U ovom dijelu, nailazi se na 21 brzak (buk) od ukupno 50 koliko ih je na Tari. To su Brštanovički, Pećine, naročito opasan buk Ćelije, Vjernovički…Ručak ili vecera, zavisno od izabranog programa, organizuje se u prirodi, pored rijeke, gdje možete probati specijalitete ovog podneblja: skorup, sir, jagnjetinu i hljeb ispod sača.

Niz Taru se spusta sa specijalnim čamcima, rađenim za divlje vode, a osam nezavisnih komora čine ih popuno sigurnim. Svaki putnik je snabdeven pojasom za spasavanje, a djeca i kacigama za glavu. U slučaju kiše, na raspolaganju su ogrtači. Kroz sve ove pustolovine i upoznavanje sa Tarom, vodiće vas vješte ruke gorštaka, koji poznaju svaku stazu i kamen, pa će te se u svakom trenutku osjećati bezbedno.
O kanjonu

Kanjon Tare je sunovrat u dubinu zemlje, brazda okomito i duboko usječena između visokih planina, jedna od najdubljih, riječnom erozijom nastalih, provalija u svijetu, najdublji kanjon u Evropi i jedan od najljepših u svijetu.
Dužina Tare je 144 km, nastaje od Opasnice i Veruše, a sa Pivom od Šćepan polja gradi Drinu. Kanjonska dolina duga je 78km i visoka preko 1300m.
Sve ovo opisano vidjeti svojim okom, znači vratiti se u nešto drago i duboko, biti u pohode onome što je rijetkost i nezaboravan duhovni doživljaj. Ovaj san, koji jednom doživite, uvijek će se vraćati u najljepšim slikama u vašem životu….
TARA VAS ČEKA.

RIJEKA TARA SUZA EVROPE / Vidikovac Ravni - Eko selo Podgora
RIJEKA TARA SUZA EVROPE / Vidikovac “Ravni” – selo Podgora

(Rijeka Tara – Photo Vidikovac Ravni – Eko selo Podgora/ NGO MOST)

Voda TARA

Comments

  1. Vladimir says:

    Sve je na durmitoru toliko lepo da covek nezna sta pre izdvojiti.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: