Rastavić za zdrave bubrege

Rastavić je trajna višegodišnja korovska biljka koja može da naraste i do 80 cm visine. Na vrhu stabljike nalaze se cvjetići u obliku klipa koji se brzo suše. Rastavić nema izražen miris, a ukus mu je opor i neprijatan. Raste po livadama, poljima, jarcima, uz rijeke, na vlažnim obroncima planina, na glinenom zemljištu…

U narodu poznat i kao konjski rep, šutkavac i preslica, rastavić se širom svijeta koristi za liječenje mnogih bolesti. U Americi važi za biljku kojom se liječi rak kostiju, u Španiji se koristi za liječenje raznih tumora, u Turskoj za hemoroide, a u Švedskoj za izbacivanje bjelančevina iz mokraće i kamena u žuči, kao i za dijareju i kod otežanog mokrenja.

ŠTA SADRŽI
Osim alkaloida, flavonoida, glikozida, karotina, vitamina C, smole, makro i mikroelemenata, rastavić sadrži silicijumsku kisjelinu. Ova kisjelina, osim silicijuma, sadrži i kalcijum, pa je zato rastavić odličan lijek za prelome i povrede ligamenata. Pošto nivo silicijuma u kostima i vezivnom tkivu s godinama opada, čaj od ove biljke prirodna je zamjena za ovaj mineral.
Kada kuvate čaj od rastavića, u vodu stavite kašičicu šećera jer će on ubrzati proces oslobađanja silicijumske kiseline.

ŠTA LIJEČI
Rastavić se koristi za izbacivanje pijeska iz mokraćnih kanala i bubrega, a zahvaljujući kisjelini koju sadrži može da smanji kamen u bubregu i pospiješi njegovo izbacivanje.
Osim toga, liječi i sve oblike malokrvnosti jer pospješuje stvaranje crvenih krvnih zrnaca. Nezamjenjivo je sredstvo u liječenju čira na želucu i bolesti mokraćnih kanala.
Rastavić olakšava i bolno mokrenje, sprečava zadržavanja mokraće, upale bubrega…
Prema nekim tvrdnjama, čaj od rastavića može da podmladi kožu i pomogne u borbi protiv bora.

PROVJERENI RECEPTI

Čaj za izbacivanje tečnosti
Kašiku usitnjenih suvih listova rastavića prelijte šoljom hladne vode i zagrijte do ključanja. Sud poklopite i ostavite da stoji pola sata, a zatim procijedite. Pijte dva do tri puta dnevno po šolju čaja posle jela.

Obloga protiv bolova
Stavite dvije kašike usitnjenih suvih listova rastavića u cjediljku, pa je držite iznad posude s kipućom vodom. Kada rastavić omekša, umotajte ga u pamučnu tkaninu i oblog stavite na bolno mjesto.

Sok za jake kosti
Cijedite 10 kašika svježih listova rastavića dok ne dobijete sok. Svako jutro, prije jela, uzimajte po pola kašičice soka.

Prašak za imunitet
Tri kašike suvih listova rastavića sitno istucajte u avanu da dobijete fini prašak. Uzimajte po pola kašičice praška svako jutro i veče, prije jela.

Prirodni deterdžent
Zbog visokog procenta silicijuma rastavić se često upotrebljava za čišćenje i poliranje mesinga, predmeta od bakra, kalaja i plemenitih metala, te ga zato zovu i „sudopera“


Izvor:Blic

Još

VIDEO:Ovacije na javnoj sceni za malog djecaka

Ples jednog dvogodisnjaka … [Opširnije...]

Kako biti sretan?

Svako želi biti sretan, ali mnogi ne uspijevaju u svojem traganju za … [Opširnije...]

Balon i igla

Neki je mladi pravnik predivno uredio svoju kancelariju. Kao krunu … [Opširnije...]

A štа dа im kаžem?

Sveštenik G. Mаkhel sjedeo je tog dаnа u vаgonu podzemne željeznice. … [Opširnije...]

Lijepe misli velikana za ljepši dan

Lijepe misli mogu popraviti raspoloženje, vratiti mir, podstaknuti vas … [Opširnije...]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Portal mozete pratiti na adresama: durmitor.com, durmitor.net, durmitorcg.com, destination-durmitor.org, odjek.com...Za bilo koji oblik saradnje(turistička promocija, razmjena linkova...) pišite na naš e-mail
E-mail