Namirnice koje nemaju roka trajanja

Šećer, med, sirće, ekstrakt vanile samo su neke od namirnica koje imaju praktično neograničen rok trajanja. Tačnije, traju dok ih ne potrošite. Često bacamo namirnice za koje se ne sjećamo kad smo ih kupili, ali prije nego što se sledeći put razmašete praveći veliko spremanje u kuhinji, provjerite koji proizvodi nemaju rok trajanja. Neke namirnice mogu da se koriste godinama, a na njihovu upotrebnu vrijednost ne utiče ni to da li je pakovanje načeto ili ne. Šećer je prvi na listi “vječitih”. Bez obzira na to da li je u pitanju bijeli ili žuti, kristal, u prahu ili u kockama, šećer je namirnica koja se nikada ne kvari. U čemu je tajna? Šećer je “neprijateljsko” okruženje za bakterije, i one u njemu ne mogu da žive i razmnožavaju se. Jedino o čemu treba da vodite računa je da šećer bude na suvom i u dobro zatvorenoj posudi. ….

Ekstrakt vanile traje večno. Ako negde u kuhinji imate malu flašicu sa ekstraktom vanile, prašnjavu jer se ni sami ne sjećate kada ste je zadnji put koristili, slobodno oduvajte pašinu. Ovaj proizvod nema rok trajanja. Važno je samo da flašica bude dobro zatvorena i da stoji na suvom i tamnom mjestu da bi kvalitet bio nepromenjen što duže.

Pirinač takođe možete da koristite dok ga ne potrošite. Naime, rok trajanja ima samo smeđi pirinač jer on sadrži više ulja, tako da može da se pokvari. Ipak, ako smeđi pirinač čuvate u frižideru i njemu će rok trajanja biti duži. Sve ostale vrste pirinča traju vječno, ali ih morate čuvati u dobro zatvorenim teglama ili kesama.

Kukuruzni skrob koji se često koristii kao dodatak za pravljenje umaka za različita jela ili kremova i filova za kolače takođe nema rok trajanja, samo ga morate čuvati na suvom i hladnom mjestu, najbolje u tegli koju ćete posle svake upotrebe dobro zatvoriti.

Med, bez obzira na to da li ga stavljate u čaj, ili ga jedete za doručak, traje večno. Ili dok ga ne pojedete. Može da se kristališe, ili da malo promijeni boju, ali sigurno se neće pokvariti jer ova namirnica ima izraženo antibiotsko delovanje. Med čuvajte na hladnom, a ako se kristališe, teglu stavite u toplu (ne vrelu) vodu i miješajte dok se med ne vrati u prvobitno stanje. Ako vas mrzi da se time bavite, bez brige, ništa vam neće biti ni ako koristite med koji se kristalisao, jer i u tom stanju sva njegova hranljiva i ljekovita svojstva ostaju nepromijenjena.

So – najgore što može da se desi je da se “skameni”. Da ne bi došlo do toga, so čuvajte na suvom, tamnom mjijestu i možete je koristiti sve dok je ne potrošite.

Javorov sirup je još jedna od namirnica bez roka trajanja, ali ga morate držati u frižideru. Ako ste riješili da povedete računa o zdravlju, ovaj sirup je pravi izbor jer je to zdrava zamjena za šećer u napicima i svim vrstama slatkiša. Možete ga nabaviti u prodavnicama zdrave hrane.

Sirće takođe ima praktično neograničen rok trajanja. Važno je samo da flašu nakon korišćenja dobro zatvorite i čuvate je na tamnom i hladnom mestu.


(Mondo)

Kanal MOST-a

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: