Mozart efekat

Svima nam je poznato da muzika može uticati na naše raspoloženje. Može nas nadahnuti, uzbuditi, utješiti ili probuditi sjetu. No, to nije sve.

«Dok slušam muziku, ne plašim se opasnosti.
Neranjiv sam. Nemam neprijatelja.
Povezujem se s najranijim vremenima, i s posljednjim.»
Thoreau, Dnevnik, 1857.

andjeo_statua_harp

Svima nam je poznato da muzika može uticati na naše raspoloženje. Može nas nadahnuti, uzbuditi, utješiti ili probuditi sjetu. No, to nije sve. Muzika nas može i izliječiti što potvrđuje i sve veći broj naucnih istraživanja o primjeni moći muzike na iscjeljivanje tijela, uma i duha. Muzikoterapeut Don Campbell u svojoj knjizi “Mozart efekt” koja je nedavno prevedena i kod nas donosi dramatične priče o doktorima, šamanima, muzicarima i zdravstvenim stručnjacima koji muzikom liječe sve bolesti: od tjeskobe do raka, visokog krvnog pritiska, hronične bolesti, disleksije, pa čak i mentalnih bolesti.

Ta čudesna pojava, u kojoj određeni zvukovi, tonovi i ritmovi (najviše Mozartova djela, gregorijanski koral, neka djela jazza, new agea, latinoamerička muzika, pop, pa čak i rock muzika) mogu ojačati um, osloboditi kreativnost duha i čak iscijeliti tijelo, zove se Mozart efekt.

Dr. medicine Alfred Tomatis tvrdi da zvukovi visoke frekvencije imaju najjače stimulativno i okrepljujuće djelovanje. Uz takav zvuk možda ne bismo poželjeli kretati se ili plesati, ali Tomatis tvrdi da više frekvencije čak i u malim dozama pomažu aktivirati mozak i pojačati paznju. Radi se naime, o svojevrsnom zvučnom vitaminu C.

Da biste npr. postigli taj efekt dr. Tomatis savjetuje da stišate basove, i ako u svojom muzickom sistemu imate grafički ekvalizator srednje frekvencije, pojačajte visoke tonove. “Najhranjiviji” rezultati postižu se violinskom muzikom, dok se najveće punjenje energijom postiže frekvencijama između 2000 i 8000 herca. Desno uvo bi trebalo biti okrenuto prema zvučniku, savjetuje Tomatis, i to naravno uz Mozartovu muziku.

“Prvo, nauči sve što imaš da naučiš o svom instrumentu. Drugo, nauči sve što možeš o muzici. A onda zaboravi sve što si naučio i o instrumentu i o muzici, i sviraj dok ti se ne zavrti u glavi”. Miles Davis

Kanal MOST-a

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: