Kamenje u mokraćnim organima je posledica pogrešne ishrane

Medicina – Kamen u mokraćnim organima može biti različite veličine, od zrna pijeska do kamena težine jednog kilograma. Takođe može biti različitog oblika, boje, čvrstine i različitog hemijskog sastava.

Najčešće nastaje u bubrezima, ali može da se pomjeri i zaglavi u mokraćovodima (urether), u bešici ili u mokraćnom kanalu (urethra). Veliko kamenje u bubrezima često izaziva jake kolike koji se prostiru sve do donjeg stomaka i polnih organa. Simptomi karakteristični za kamenje u bešici su bolovi pri hodu, krv u mokraći, isprekidan mlaz mokraće ili peckanje za vreme mokrenja.

Kamenje u mokraćnim organima nastaje usled prevelike koncentracije određenih supstanci koje se kristališu, a kristali se pretvaraju u grudvice. U 80 odsto slučajeva reč je o naslagama iz kalcijuma i oksalata, ali kamenje može da nastane i od mokraćne kisjeline, kalcijum-fosfata, cistina i drugih supstanci.
Dijagnoza i terapija

Na osnovu analize mokraće, urolog će utvrditi da li u njoj ima kristala i crvenih krvnih zrnaca. Pomoću aparata za ultrazvuk uglavnom može da se utvrdi položaj kamena, a u suprotnom treba pribeći rendgenskom snimanju ili magnetnoj rezonanci.

U mnogim slučajevima problem može da se riješi unošenjem velike količine tečnosti, koja u kombinaciji sa analgeticima i sredstvima koja deluju protiv grčeva podstiče izbacivanje kamenja iz organizma. Ukoliko ova metoda ne daje rezultate, primenjuje se vantjelesna litotripsija udarnim talasima (ESWL), koja podrazumeva razbijanje snažnim zvučnim impulsima i ne oštećuje tkivo.

Kamenje može da se odstrani iz bubrega i pomoću igle za punkciju (dospijeva kroz kožu do bubrega) ili pomoću tankog endoskopa (kroz mokraćovod, bešiku i mokraćni kanal stiže sve do bubrega).

Preventiva

S obzirom na činjenicu da se kod 50-60 odsto pacijenata ponovo stvori kamen u mokraćnom kanalu, veoma je važno primenjivati preventivne mjere koje se inače svima preporučuju.

– Krećite se što više, smanjite težinu: redovnom sportskom aktivnošću (brzo hodanje, džoging) reguliše se metabolizam, pa se u mokraći stvara manje supstanci koje se kristališu. Drmusanje tela podstiče izbacivanje pijeska i kamenčića iz organizma.

Vodom protiv kamena

– Što više tečnosti: Potrebno je da unesete toliko vode ili razređenih sokova od voća i povrća da svakodnevno izlučite 2-2,5 litara mokraće. Na taj način se štetne materije izbacuju iz organizma.

– Snizite nivo kisjeline u mokraći: Meso, iznutrice, riba, soja i sočivo podstiču stvaranje kiseline u mokraći, a time i kristala. Zato se preporučuje unošenje baznih namirnica (agrumi, povrće, voće, krompir). Izbjegavajte namirnice bogate oksalatima, kao što su spanać, blitva, peršun, cvekla, crni čaj i instant-kafa.

Bubrežne kolike

Osetili ste oštar bol u krstima, koji se širi ka stomaku i preponama. Najverovatnije je riječ o bubrežnim kolikama, koje su najčešće izazvane kretanjem kamenčića u bubrezima. Veći kamenčići mogu biti potpuno mirni i oni ne izazivaju nikakve tegobe. Ali sasvim mali kamenčići izazivaju nesnosan bol. Kamenčići (pesak) u mokraćnim kanalima izazivaju kolike koje se šire od slabina do prepona. Pesak u mokraćnoj bešici izaziva neugodan osećaj i potrebu za mokrenjem. Ti bolovi su često praćeni mučninom i povraćanjem, znojenjem i povišenom temperaturom.

Šta da radite? Napunite kadu toplom vodom i opustite se deset minuta. Zatim na stomak stavite paket leda. Nipošto ne stavljajte vruće obloge. Možete popiti neki spazmolitik (tipa buskopana) i analgetik. Treba povećati unošenje tečnosti: lekari preporučuju dva litra urološkog čaja.

Izvor:(Blic)

Još

Kako kod djece razvijati pozitivne crte ličnosti?

Istinoljubivost, poštenje, požrtvovanost, darežljivost, tolerancija, … [Opširnije...]

Bedřich Smetana: VLTAVA, Symphonic Poem

Nesto izuzetno made in Ceska … [Opširnije...]

Zаnimljivosti o Nikoli Tesli

155 je godina od rođenja  genija Nikole Tesle čovjeka izvan vremena i … [Opširnije...]

Tri kućne biljke za čišti vazduh

Tri kućne biljke – (Chrysalidocarpus lutescens), Sabljica ili … [Opširnije...]

Sočno bobičasto voće

Ako uzgajate jagode, ribizle i maline, onda svakako iskoristite i plod … [Opširnije...]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Portal mozete pratiti na adresama: durmitor.com, durmitor.net, durmitorcg.com, destination-durmitor.org, odjek.com...Za bilo koji oblik saradnje(turistička promocija, razmjena linkova...) pišite na naš e-mail
E-mail