Zova

Zova je samonikla biljka koja raste kao grm ili manje drvo, visine do pet metara. Cvjetovi su sitni, mlječnobijeli, jakog i veoma prijatnog mirisa koji je blaži kad su cvjetovi suvi. Ukus cvjetova je gorak i aromatičan. Plodovi su sitni, a kad sazru, dobijaju tamnoljubičaste bobice s crvenoplavim sokom. Sirove bobice imaju neprijatan ukus, ali je kompot veoma ukusan.

  Branje i sušenje
Zova cvjeta od maja do jula. Lišće, kora i korjen zove se sakupljaju u proljeće, cvijet u junu, dok se još sasvim ne rascvjeta, a bobice se beru kada potpuno sazru, pred kraj ljeta. Spoljašnji, sivi sloj biljke, ostruže se prije upotrebe i baca, koristi se samo unutrašnji, zeleni dio. Nakon branja, cvjetovi zove se nižu na konopac ili se stavljaju na papir i čuvaju na toplom mjestu da bi se što prije osušili i sačuvali žuto-bijelu boju. Ako cvijet promijeni boju, potamni i postane smeđ, treba ga baciti.

Sastav i upotreba zove
Cvjetovi zove, koji se najviše i koriste, sadrže eterično ulje koje ima oko 40 materija: flavonoide, glikozide, hlorogensku kisjelinu, tanine, pektine… U plodu su prisutni glikozidi, tanini, malo eteričnog ulja, šećer, voćne kisjeline, vitamin C. Sličnog sastava su i listovi. Svi djelovi su bogati gvožđem, natrijumom i kalijumom.
Cvijet zove se koristi kod groznice, sinusitisa, stimuliše rad znojnih žlijezda (u kombinaciji sa lipom), čime se snižava tjelesna temperatura. Od cvjetova zove pripremaju se čaj i sok.
Čaj se upotrebljava kao sredstvo za pojačano mokrenje i znojenje, kod neuralgije i išijasa. Osim u medicini, plod se upotrebljava i u prehrambenoj industriji za popravljanje boje. Svježi plodovi se koriste i za proljećno čišćenje organizma.

  Ljekovito delovanje
Čaj od zove se koristi za lakše izlučivanje mokraće, nakupljene tečnosti u tijelu, za liječenje šećerne bolesti kao i za čišćenje i poboljšanje krvi. Čaj od cvjetova zove koristi se u liječenju prehlade, bronhitisa, kašlja, gripa, početne upale pluća, kijavice, ospica, šarlaha, teškog disanja, astme, kod početne tuberkuloze i kod svih reumatskih bolesti. Kora grana i stabla koristi se za pripremanje čaja kojim se otklanjaju poteškoće kod mokrenja, smetnje u radu bubrega i bešike, liječi vodenu bolest, razne edeme i tvrdu stolicu. Čaj od zovinih cvjetova pomoći će da se preznojite kod bilo kog oblika prehlade ili gripa, što će znatno olakšati bolest. Suština je u tome što se sa znojem izbacuju sve štetne materije koje su dovele do bolesti. Čajevi od kore pomažu kod regulacije stolice i olakšavaju mokrenje, ali se mora pomno i pažljivo dozirati, jer pretjerane količine mogu da budu opasne. Upotrebljava se jedna manja, i to ravna (nikako napunjena!) kašičica za jednu šolju. Zreli plodovi zove su, takođe, vrlo korisni. Pored mnogih drugih za zdravlje važnih materija, ove bobice, kada su potpuno zrele, imaju više vitamina B nego ijedna poznata namirnica. Pošto se ne jedu svježe, plodovi zove se kuvaju bilo kao kompot ili kao džem. Ljekovito djeluju protiv nesanice. Sok od svježih bobica koristi se u liječenju neuralgije trigeminusa (neuralgija nerva lica), za jačanje, za blago regulisanje stolice, čišćenje krvi, umirenje trbušnih grčeva, za poboljšane apetita i cirkulacije

 

 

Suzana Obradovic

Kanal MOST-a

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: