Organska hrana daleko je hranjivija i zdravija od konvencionalne

Nova francuska studija dotukla je raniju britansku u kojoj se tvrdilo da nema razlike između organske i konvencionalne hrane

Organski proizvodi po svojoj nutricionističkoj vrijednosti daleko su bolji od onih koji se uzgajaju na ‘konvencionalan’ način, pokazuju rezultati nove revizije ranijih radova sprovedene za francusku prehrambenu agenciju (AFSSA) na Univerzitetu Aix-Marseille, a objavljene u časopisu Agronomy for Sustainable Development.

“Ovaj rad pokazuje da organska poljoprivreda, onako kako se razvila do sada, ima potencijal da proizvodi visoko kvalitetne proizvode bogate antioksidansima i fitomikronutrijentima, a istovremeno sa puno manjim sadržajem nitrata i ostataka toksina”, navodi se u studiji.

Kako bi bio organski proizvod mora biti proizveden na održivi način te bez upotrebe ikakvih genetskih modifikatora ili hemijskih djubriva i pesticida. Kod životinja to znači da moraju biti uzgajane bez hormonskih dodataka i bez upotrebe antibiotika i moraju biti hranjene organskom hranom koju bi jele u prirodi.

Nova francuska studija direktno se kosi sa nedavnom studijom britanske agencije za hranu (FSA) koja je zaključila da, po pitanju nutritivnih vrijednosti, razlike između organske i konvencionalno uzgojene hrane nema. No, britanska studija je potpuno zanemarila razloge zbog kojih se mnogo ljudi okreće organskim proizvodima, a to je očuvanje prirode,  zdravlja radnika na farmama kao i zdravlja konzumenata zbog drastično manje upotrebe hemijskih supstanci.

Francuska studija demantovala je raniju britansku svojim opsegom i činjenicom da je u obzir uzimala novije podatke i spoznaje čime je postalo evidentno da su organski proizvodi superiorniji konvencionalnima, kako po nutricionističkoj vrijednosti tako i po utjecaju na prirodu i zdravlje ljudi, piše Natural News.

Organski proizvodi sadrže veći udio minerala poput gvozdja i magnezijuma, i viši nivo antioksidansa poput fenola i salicijumske kisjeline, od konvencionalnih proizvoda. Francuski istraživači naveli su da kada se radi o fenolima, organska hrana sadrži čak duplo veću količinu od konvencionalne. Uz to biljke iz organske proizvodnje sadrže gotovo duplo manje nitrata, a tragovi pesticida pronađeni su u manje od šest posto svih testiranih organskih proizvoda čemu je vrlo vjerovatan razlog zagađenje zemljista i podzemnih voda koje je, slobodno se može reći, već potpuno izmaklo kontroli.

Izvor:METRO

Kanal MOST-a

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: