Želite li dijete – sunčajte se!

Osim što na plodnost utiču vitamini, dokazano je i negativno djelovanje plastike i nekih tableta. Naime paracetamol, aspirin i ibuprofen koje proguta trudnica kako bi ublažila bol utiču na muški fetus.
Prema studiji u kojoj je ucestvovalo 300 muškaraca, pokazalo se da vitamin D ima pozitivno djelovanje na plodnost.

Vitamin D poboljšava pokretljivost spermatozoida? Da. Studija objavljena u časopisu Human Reproduction, pokazala je da stimulacija spermatozoida aktiviranim vitaminom D, u laboratorijskim uslovima, može povećati njihovu pokretljivost.

Autori naglašavaju da su rezultati njihove studije preliminarni i nedovoljni da bi se utvrdilo mogu li suplementi vitamina D poboljšati kvalitet spermatozoida kod muškaraca. Naglašavaju kako je ovo jedna u nizu studija koja ukazuje na važnost vitamina D u muškoj reprodukciji.

Istraživanje, u kojem je učestvovalo oko 300 neplodnih muškaraca, pokazalo je da čak 44 odsto njih ima nizak nivo vitamina D, a oni sa najnižim nivoom imali su spermatozoide najlošijeg kvaliteta.

Naučnici veruju da se sunčanjem povećava apsorpcija kalcijuma koji je ključan za pokretljivost spermatozoida.

Istraživanje je pokazalo da je sunčanje najjeftiniji, najefikasniji i najsigurniji lijek za mušku neplodnost. Normalizacijom nivoa vitamina D mogućnost prirodnog začeća povećava se za 15 odsto – naglašava dr Martin Blumberg.

Osim što na plodnost utiču vitamini, dokazano je i negativno djelovanje plastike i nekih tableta. Naime paracetamol, aspirin i ibuprofen koje proguta trudnica kako bi ublažila bol utiču na muški fetus. Nerođenim sinovima majke tako povećavaju rizik od neplodnosti u kasnijim godinama života, upozorava međunarodni tim naucnika iz Danske, Finske i Francuske.

vitamini.hr

Kanal MOST-a

Leave a comment