Cicvara ( Gotovac); omiljeni je specijalitet žitelja Durmitora i veoma cijenjeno jelo u restoranima s nacionalnom kuhinjom.Može se spremiti od starog ili mladog skorupa(kajmaka), sa ječmenim, pšeničnim ili kukuruznim brašnom.Najbolja je od ovčjeg skorupa sa ječmenim brašnom i malo sira…
Uz cicvaru se služi kuvani krompir i kisjelo mlijeko.
Obavezno probati!
Način pripreme:
U zavisnosti za koliko se osoba sprema, izruči se kajmak i miješa dok se potpuno ne pretvori u masnoću. Tada se
postepeno dodaje brasno i miješa da ne bi zagorjelo za dno posude. Sadržaj se miješa dok se brašno potpuno ne utopi u masnoću. Cicvaru treba miješati u krug do onog trenutka kada prestane da se lijepi za kašiku i za zidove unutar posude u kojoj se sprema. Kada se cicvara počne sama po sebi sjedinjavati u jednu kompaktnu masu, onda se može reći da je jelo spremno za posluživanje. Iako izgleda izuetno lako, spremanje ovog jela iziskuje strpljenje i vješte ruke domaćice….
Leave a Reply