Uzrokuje li hrana vaše bolove?!

Jeste li znali da hronični bol nekog dijela tijela može dovesti do ozbiljnih bolesti poput dijabetesa, srčanih oboljenja, nekih oblika tumora, Alzheimerove boelsti, a to su tek samo neke.

Bolovi zavise o životnom stilu, nibou aktivnosti, kvaliteti sna, stresu u životu, ali i hrani koju jedete.

Prosječna prehrana sastoji se od mnogo masnoća, šećera i crvenog mesa, i  gotovo se uvijek radi o visoko prerađenoj hrani. Sve to doprinosi pojavi bolova, a da ne govorimo da vodi do debljine, koja sama po sebi je faktor pojavljivanja bolova. S druge strane ako se prebacite na svježe namirnice možete smanjiti učestalost pojave bolova i eventualnih upalnih procesa.

Prvi korak je izbjegavanje visoko prerađene hrane, hrane bogate šećerima i junk fooda kad god je to moguće. Umjesto toga birajte voće i povrće i namirnice bogate proteinima.

Što dakle jesti ukoliko ste skloni bolovima:

– Svježe voće i povrće
– Raznobojno povrće
– Zeleni čaj
– Maslinovo ulje
– Perad
– Orašasti plodovi, mahunarke i sjemenke
– Začini, posebno đumbir i mediteranski začini
– Piti mnogo vode

Što izbjegavati ako ste skloni čestim bolovima:

– Šećer iz bilo kojeg izvora
– Prerađenu hranu
– Pomfrit
– Brzu hranu
– Bijeli hljeb
– Tjesteninu
– Sladoled
– Grickalice
– Gazirana pića, kofein i alkohol

Dodatno, uz zdravu prehranu:

– Održavajte zdravu tjelesnu težinu
– Spavajte bolje
– Opuštajte se češće i izbjegavajte stres
– Redovno vježbajte, budite aktivni.
– Radite redovne sistematske preglede.

Izvor:covermagazin

Kanal MOST-a

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: