Biti kreativan

Kreativnost je vrlo korisna osobina. To je proces stvaranja nečeg novog, bilo da je to stvar, rješenje ili proces, a što ima neku vrijednost. I baš zato, jer je to osobina od izuzetne vrijednosti ne samo za pojedinca već i za čitavu planetu, ona se proučava u sklopu brojnih naučnih disciplina kao što su psihologija, sociologija, ekonomija, filozofija, teologija i brojne druge.Evo neki od načina kako to možete učiniti…

Zanimljivo je da mala djeca postižu jako dobre rezultate na testovima kreativnosti.

Što se onda desi? 

Iskustvo. Iskustvo je zapravo najveća kočnica kreativnosti. Jednom naučeno više ne preispitujemo i stvari odrađujemo rutinski i uhodano. Doduše, ono je i velika pomoć jer bismo bez njega sve obavljali puno duže, ali baš u toj rutini i naučenosti nestaje kreativnost.

A možemo li je ponovo probuditi?

Itekako! Treba samo “razbiti” rutinu, usmjeriti se na neke svježije načine gledanja i osloboditi svoje muze inspiracije. Evo neki od načina kako to možete učiniti…

1) Uvijek kraj sebe imate olovku i papir

Može i gadget, ali na papiru slobodnije možete svarati, crtati i na kraju vidjeti kako se vaš proces razvijao.

Ovo je vrlo korisna navika jer dogodi li vam se da vam na pamet padne odlična ideja, ne zapišete li je, mogli biste je zaboraviti.

2) Postavljajte pitanja

Ovdje leži veliki dio kreativnog procesa. Neprestano sebi postavljajte pitanja, to će vam dati pravi pogled na svijet oko nas.

Započnite dan sa “Što ako…”, postavljajte pitanja o životu, ljubavi, zašto nešto funkcionira na taj i taj način…

3) Čitajte, čitajte, čitajte

Što više možete. Različite tematike. Nahranite svoj mozak! Jer što više znate lakše ćete povezivati, zaključivati i više će vam ideja padati na pamet.

4) Upustite se u nova iskustva

Naučite neke nove vještine. Naučite strani jezik ili se počnite baviti nekim sportom. Sve je to odlično za vaš mozak koji će podražen novim iskustvima početi sagledavati neke sasvim nove perspektive A iz novih perspektiva rađaju se nove – ideje.

Ovo su neke generalne smjernice.

Izvor:pametnakuna

Kanal MOST-a

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: