Naucnici traže načine kako bi se zaustavilo odumiranje najvažnijeg oprašivača

Zbog brzog rasta ljudske populacije strahuje se da će odumiranje pčela još dodatno produbiti svjetsku krizu nastalu ograničenjem poljopivrednih usjeva i rastom cijena hrane

Svjetska ekonomija siromašnija je za 212 milijardi dolara zbog masovnog odumiranja pčela, a računa da je već uginulo 30 posto pčelinjih zajednica u SAD-u i više od 20 posto u nekim evropskim zemljama, pokazuju istraživanja

Naucnici traže načine kako bi se zaustavila masovna smrt najvažnijeg oprašivača, pčela. Istraživači su pronašli neke o mogućih uzroka poremećaja koji dovodi do raspada njihovih kolonija (CCD), uključujući i parazite koji se hrane tjelesnom tecnosti pčela, viruse, gljivice, zatim izloženost pesticidima i smanjenje biljne raznolikost koja oslabljuje kvalitet prehrane za pčele, kažu stručnjaci.

Kombinacije nekoliko različitih cinilaca smatraju se odgovornima za odumiranje pčela i nagli pad broja njihovih kolonija, izjavio je entomolog i glavni naucnik američkog Vladinog laboratorija za istraživanje pčela (USDA) u marylandskom Beltsvilleu Jeff Pettis. Gubici su alarmantni ne samo za ljubitelje meda već i za veliki dio poljoprivrednog svjetskog tržišta. Čak se 52 od ukupno 112 važnih svjetskih poljoprivreddnih kultura, od jabuka i soje do kakaa i badema, oslanjaju na oprašivanje. U jednoj studiji iz 2009. ekonomisti su procijenili da je vrijednost oprašivanja insekata, uglavnom od strane pčela, vrijedna više od 212 milijardi dolara.

 

Opasnost koja prijeti pčelama je međunarodna. Engleska je u zadnje dvije decenije izgubila više od polovine svojih košnica, a zbunjujući razmjeri odumiranja pčela događaju se i u Aziji, Južnoj Americi i Bliskom Istoku.

Nedavna otkrića ipak bacaju više svjetla na moguće odgovore na tu zagonetku. Dio naucnika okrivljuje komercijalne poljoprivredne pesticide, poput klotianidina, kojeg povezuju sa uginućem miliona pčela u blizini područja uzgoja poljoprivrednih kultura tretiranih tom hemijskom supstancom u različitim zemljama.

Jedan od ozbiljnih prijetnji opstanku pčela je parazit Varroa destructor, koji se hrani pčelinjom “krvlju” hemolimfom i širi pritom opasne viruse. U slučaju zaraženosti obično stradaju cijele košnice, rekao je profesor entomologije univerziteta u Georgiji Keith Delaplane.

U borbi protiv takvih virusnih infekcija američko-izraelski biotehnološka firma Beeologics proizvela je antivirusni lijek koji koristi prirodni mehanizam imuniteta i povisuje prag pčelinje “tolerancije” prema bolestima, pokazuje kombinovana studija. Konačno, kao još jedan od mogućih uzroka uginuća pčela naucnici spominju kombinaciju virusa i gljiva, koja se smatra odgovornom za prošlogodišnje uginuće svih kolonija u SAD-u. Virusno-gljivični dvojac može uništiti pčelinju memoriju ili navigacijske funkcije i tako doprinijeti nestanku kolonije. Komercijalni intenzivni pčelinjaci daleko su teže pogođeni od malih nezavisnih proizvođača meda, smatra mali proizvođač Dan Conlon. Njegove pčele razvile su prilagodljivost zahvaljujući ruralnim, raznolikim staništima.

“Većina izvještaja o teškim gubicima odnosi se na velika poslovanja, cilja na zajednice koje se sele za pašom”, rekao je Conlon. Prva izvješća o pčelama u SAD-u, uključujući i Georgiju, o ovoj zimi govore da će biti slaba i da će se izgubiti trećina kolonija, rekao je Delaplane. Prošlog ljeta u SAD-u je ukupno bilo popisano 2,68 miliona košnica, što je upola manje od pet milijuna koliko ih je bilo u 40-tima, izvijestila je USDA. U SAD-u se prošle godine proizvelo 80 miliona kilograma meda, a veleprodajne cijene dostizale su do rekordnih 1.603 dolara po funti (nešto manje od pola kilograma, oko 0,435 kg).

 

 

Izvor:METRO

Kanal MOST-a

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: