Nana, prirodni lijek za mnoge bolesti


Čaj od nane (mente) ima svako domaćinstvo, najčešće zbog prijatnog ukusa i mirisa. Da li znate koliko je ljekovit? Skoro da nema bolesti koju nana ne liječi!
Jedna od najpoznatijih ljekovitih biljaka našeg podneblja je nana. Mada raste samoniklo, kao korov, potpuno je sigurna za upotrebu i veoma dobro sredstvo za ublažavanje raznih zdravstвenih tegoba, a uz sve to, prijatnog je ukusa!

Liječi grčeve, želudačnu nervozu, osip… U prošlosti, čaj od mente koristio se kao sredstvo u borbi protiv glista, za smanjenje nadražaja na povraćanje, protiv kolere, bola u uvu i krvavih sekrecija iz pluća. Danas se čaj od listova nane upotrebljava kao pomoćno sredstvo u ublažavanju simptoma lošeg varenja: grčeva, nadutosti, želudačne nervoze, gorušice, nadraženosti crijeva, povraćanja i zatvora. Može olakšati menstrualne tegobe, pomoći kod upale sluzokože u ustima i nakupljanja katara u gornjem dijelu disajnih puteva, a često se preporučuje kao sredstvo protiv nesanice. Oblozi od mente koriste se i za osip i crvene oči, a čaj ublažava menstrualne bolove.

Nana se može koristiti i za poboljšanje apetita. Posle šolje čaja, osećaj gladi je zaustavljen kratko vrijeme, ali je posle toga jako pojačan. Zbog toga se onima koji žele malo da se ugoje preporučuje da pola sata prije jela popiju šolju čaja od mente.

Osim u obliku čaja, nana se može pronaći u obliku kapsula, tinkture, eteričnog ulja i dražeja za sisanje. Djelovanje je isto ili slično.

Čaj za opuštanje

Nana je od davnina vrlo uspješno koristi za liječenje nazeba i u tome je vrlo uspješna, ali je efikasna i za umirenje i jačanje nerava. Kombinovana s ruzmarinom i matičnjakom pojačava psihičku otpornost i liječi emotivnu nestabilnost. Čaj se priprema tako što se pomiješa ista količinu te tri biljke te se ukupno jedna kašika mešavine prelije šoljom vrele vode i ostavi da 10 minuta. Pije se dnevno tri šolje, najbolje prije glavnih obroka.

Protiv proliva i bolesti organa za varenje

Napravi se mješavina od nane i kamilice, u jednakom odnosu. Tri velike kašike ove mješavine prelije se s pola litra kipuće vode i ostavi da stoji dva sata, pa procijedi. Ovaj čaj mogu da piju i djeca.

Protiv nesanice

U 60 grama hmelja (Humulus lupus) dodati po 20 grama mente i matičnjaka (Melissa officinalis), pomiješati, pa od toga tri velike kašike prelit s pola litra kipuće vode. Poklopiti i posle dva sata procijediti.

Isto je efikasno ako se pomiješa 10 grama nane i valerijane (macina trava, odoljen – Valeriana officinalis) i preliti sa 2,5 dl kipuće vode. Piti prije spavanja.

Protiv migrene

Pet kapi eteričnog ulja mente na kocki šećera ili keksu deluje protiv vrtoglavice, migrene, glavobolje i mučnine.

Nana se, osim za ljekovite čajeve, koristi se i kao začin uz razna jela, posebno za jela od mesa i divljači. Postoji više vrsta mente, a pripada familiji usnatica, kao i origano, majčina dušica, ruzmarin, lavanda, bosiljak i drugi.

 

Izvor:B92

Još

VIDEO:Benjamin Zander o muzici i strasti

Benjamin Zander ima dvije zarazne strasti: klasičnu muziku, i da nam … [Opširnije...]

Ljekovita leca

Do skoro je nepravedno bila u drugom planu, posle emisije Oprah Winfre … [Opširnije...]

Djeca

NAJBOLJI PEDAGOŠKI "RECEPTI", "Sve što trebam znati naucio sam još u … [Opširnije...]

Pripremite zemljište i zasadite baštu u četiri koraka

Postoji nekoliko osnovnih stvari koje morate uraditi prije nego što … [Opširnije...]

Konj, veliki čovjekov prijatelj

..."Ej, kakve sam konje im'o konje bile, konje vrane konje bile, … [Opširnije...]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Portal mozete pratiti na adresama: durmitor.com, durmitor.net, durmitorcg.com, destination-durmitor.org, odjek.com...Za bilo koji oblik saradnje(turistička promocija, razmjena linkova...) pišite na naš e-mail
E-mail