“Plantaže” počele dugoročni otkup grožđa uz ugovore na 20 godina


“Plantaže“ počele dugoročni otkup vinskog grožđa tako što će crnogorskim proizvođačima omogućiti da sklope ugovor na rok od 20 godina.Ova kompanija otkupljivaće grožđe isključivo od registrovanih poljoprivrednih proizvođača, i to one sorte koje ispunjavaju uslove u pogledu kvaliteta i sadržaja šećera, koji ne smije biti iznad 18 odsto.Ova kompanija otkupljivaće grožđe isključivo od registrovanih poljoprivrednih proizvođača, i to one sorte koje ispunjavaju uslove u pogledu kvaliteta i sadržaja šećera, koji ne smije biti iznad 18 odsto.

Otkupna cijena grožđa, tek treba da bude formirana, ali neće biti niža od 80 odsto prosječne cijene iz prethodne godine, koja je iznosila 1,28 eura, saopštila je na konferenciji za medije izvršna direktorica „Plantaža“ Verica Maraš.

– Clj nam je da Crna Gora, prije ulaska u Evropsku uniju, poveća površine pod zasadima vinograda, kazala je Maraš.

Iako je Crna Gora prepoznat vinski region u svijetu, veoma malo ljudi zna da su Plantaže najveći vinograd u jednom komadu u Evropi

U vinogradarstvu, Crna Gora ima 4,400 ha ili nešto oko 17 miliona čokota vinove loze, sa godišnjom proizvodnjom od oko 40 miliona kilograma grožđa.

– Od toga „Plantaže“ imaju 2.310 ha zasada pod vinogradima, preko 10 miliona čokota vinove loze sa prosječnom godišnjom proizvodnjom od 22-23 miliona kilograma grožđa. Raspoložive površine za podizanje novih zasada su znatno veće, između 7 i 8 hiljada hektara, što znači da bi u ovoj djelatnosti bilo prostora da se proizvodnja gotovo udvostruči, navela je izvršna direktorica „Plantaža“.

Poslednjih godina „Plantaže“ su Nacionalnom udruženju vinogradara i vinara poklonile preko 100.000 kalemova, uglavnom autohtone sorte Vranac, ali i drugih.

– I ove godine smo donijeli odluku da u cilju stimulisanja sadnje sadnje vinograda i promovisanja autohtonih sorti vinove loze ponudimo privatnim proizvođačima, preko Nacionalnog udruženja vinogradara i vinara preko 200.000 kalemova, kazala je Maraš.

U ovoj godini, poslovna politika „Plantaža“ biće fokusirana na štednju i racionalizaciju troškova. Planirana investiciona ulaganja iznose 4,5 miliona eura.

– Planiran je rast prihoda po stopi od 12 odsto uz stalno poboljšanje i praćenje efikasnosti troškova. Ostvareni prihod u 2011. godini iznosio je 35, 5 miliona eura uz profit od 3,5 miliona eura, dok planirani prihodi u ovoj godini iznose 39,5 miliona eura i profit od 4,1 miliona eura. Planirani troškovi od 33, 7 miliona eura su 3 odsto manji od ostvarenih troškova u prethodnoj godini, kazala je Maraš prezentujući poslovni rezultat i proizvodne planove kompanije za 1012. godinu.

Planovi „ Plantaža“ za ovu godinu su između ostalog, visokokvalitetna proizvodnja vinskog grožđa od 18.482.000 kilograma, stonog grožđa od 2.200.000 kilograma, proizvodnja sertifikovanog sadnog materijala od 500.000 loznih kalemova, uzgoj ribe i riblje mlađi od 90.000 kilograma, proizvodnja 382.000 flaša prirodnih rakija i 16.500.000 flaša vina.

Još

Žene i stres

Radim dva posla puno radno vrijeme – šef sam centra za podršku … [Opširnije...]

Dobrota u davanju stvara ljubav.

Njemački pjesnik Rilke boravio je neko vrijeme u Parizu. Idući na … [Opširnije...]

DURMITOR( UNESCO World Heritage )

Šta čovjek da kaže za nekadašnje odmaralište bogova. A bogovi, oni na … [Opširnije...]

Saznajte koje su najveće greške u vrtlarstvu i kako na ekološki način da proizvedete svoju hranu i cvijeće

Izbjegnite najveće greške prilikom uređenja svoje zelene oaze. Vrtovi … [Opširnije...]

Bezumno je…

Mrzjeti sve ruže jer si se ogrebao na jedan trn... … [Opširnije...]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Portal mozete pratiti na adresama: durmitor.com, durmitor.net, durmitorcg.com, destination-durmitor.org, odjek.com...Za bilo koji oblik saradnje(turistička promocija, razmjena linkova...) pišite na naš e-mail
E-mail