Ljekoviti pirinac

Pirinac (Oryza sativa) je porijeklom iz tropske Azije, osnovna hrana vise od polovine
covjecanstva. Uspijeva u gotovo svim djelovima svijeta a pogotovu u toplim i vlaznim predjelima.
Postoji oko 1 000 vrsti pirinca. Pored ishrane koristi
se i upotrebljava u industriji, kozmetici i medicini.
Pirinac je izvanredno hranljiv (360 kalorija u 100 grama).
Siromasan je mastima ali je bogat skrobom sto ga cini lako svarljivim. Bogat je mineralima: najvise ima fosfora (116 miligrama) i kalijuma, a nesto manje magnezijuma, kalcijuma, mangana, gvozdja, sumpora, bakra, cinka, fluora, kobalta…Od vitamina ima najvise E i B vitamina.

Zbog svojih bioloskih vrlina pirinac je oduvijek
bio ne samo hrana vec i lijek.

Jos u staroj kineskoj medicini igrao je vaznu ulogu. Njegova ljekovita svojstva priznala je i zvanicna medicina: pirincana voda kao antidijaroicno sredstvo, pirincano brasno u ishrani dojencadi i djece, pirincani skrob kao sredstvo za razblazivanje opijuma u prasku…
Znacajna je uloga pirinca u dijetalnoj ishrani i, razumije se, u narodnoj medicini. Skrecemo paznju da se pirinac danas u ishrani pogresno koristi:
oljusten i glaziran (manje vrijedan) umjesto prirodnog, integralnog. U starim kineskim hronikama pirinac se spominje vec 2800. pre n.e. a i danas je jedna od najvažnijih biljnih kultura u svijetu i osnovna hrana veceg dijela covjecanstva. U svijetu ga se danas uzgaja više od 1.000 vrsta.

U poredenju s drugim žitaricama, pirinac ima najvecu energetsku vrijednost: 100 grama
sadrži 1540 kj ili 368 kcal.
Od hranljivih sastojaka najviše ima skroba (70–80 procenata), zatim bjelancevina (6,5 odsto) i masti (0,7 odsto),
a bogat je i mineralnim sastojcima. Najviše ima fosfora (116 mg%) i kalijuma (98 mg%), a nisu zanemarljivi ni magnezijum, kalcijum, mangan, gvožde,
sumpor, bakar, cink, kobalt, fluor.
Od vitamina ima E – u klici, i gotovo sve vitamine grupe B – u ljusci.

U prodaji mogu da se nadu tri vrste pirinca:

-neoljušteni, to jest onakav kakvog nam daje priroda, poznat kao integralni;
-oljušteni, ali neglazirani;
-i oljušteni i glazirani, kakav se najcešce koristi, posebno u visokorazvijenim zemljama i onima gde se ne gaji, vec se uvozi.
Kako ga pripremati?

Pirinac u toku kuvanja dva do tri puta poveca zapreminu, tako da na jedan dio pirinca treba dodati dva dijela vode. Treba ga kuvati u vesem sudu, da bi zrna u toku kuvanja mogla slobodno da se krecu. Kuvanje traje oko jedan sat, a u ekspres loncu 40-50 minuta. Nakon tog vremena, pirinac treba skloniti sa vatre, otklopiti ga i ostaviti da visak vlage ispari.

Razlika izmedu ove tri
vrste pirinca u prehrambenom smislu je velika.

Neoljušteni i neglazirani nije, naime, naizgled tako lijep kao glazirani, ali je njegova prehrambena
vrijednost, bogatstvo vitamina i mineralnih soli, neuporedivo vece nego glaziranog. Dugotrajna prehrana iskljucivo ili pretežno oljuštenim i glaziranim
pirincem, a takvih slucajeva ima u svijetu dosta, dovodi do avitaminoze, tj. poznate bolesti beri-beri, koja može završiti smrcu. Neoljušteni pirinac
ima, pored ostalog, neuporedivo više sirove celuloze, pa pospešuje pražnjenje crijeva, podstice izlucivanje probavnih sokova, a odredeni odnos njegovih
bioloških sastojaka uspostavlja ravnotežu u organizmu. Zbog visokog sadržaja skroba i kalijuma te lake probavljivosti, pirinac se preporucuje za dijetetsko lijecenje crijevnog i želudacnog katara ili proliva. Naucno je dokazano da on, efikasnije od bilo koje žitarice, podstice izlucivanje mokrace, pa
se preporucuje osobama koje boluju od porasta ureje u krvi. Za lijecenje crijevnog i zeludacnog katara, proliva, izbacivanje mokrace iz krvi, za lijecenje tuberkoloze i uopste bolesti pluca, protiv preobilne menstruacije, krvarenja

Zuti ili bijeli pirinac

Nutricionisti i naučnici prednost daju žutom pirinču jer on više od bijelog sadrži biljna vlakna i ne podiže brzo nivo šećera u krvi.

Američki naučnici su istraživali i analizirali žuti (integralni) i bijeli pirinač i došli do zaključka da
učestalo konzumiranje bijelog pirinča podstiče bolest dijabetes tipa 2 (starački dijabetes), dok je opasnost od razvoja tog oboljenja manja ako se jede žuti pirinač.

Naučnici sa Harvarda su došli do tog rezultata obavivši analizu konzumiranja bijelog i žutog pirinča kod 157.463 žene i 39.756 muškaraca u periodu od 14 do 20 godina.

Oni su ustanovili da su osobe koje konzumiraju bijeli pirinač pet puta nedeljno izložene 17% većoj opasnosti od razvoja dijabetesa tipa 2 od onih koji ga jedu samo jednom mjesečno.

Među osobama koje su jele žuti pirinač dva ili više puta sedmično opasnost od pojave dijabetesa bila je manja za 11% u odnosu na one koje su jele beli pirinač samo jednom mesečno.

Istraživanje je, kako su naveli naučnici, pokazalo da zamena konzumiranja bijelog pirinča žutim ili nekim drugim žitaricama, kao što su cijela zrna žita i ječma, smanjuje za 36 odsto opasnost od razvoja dijabetesa.

Žuti pirinač sadrži više vlakana, minerala i vitamina, i ne diže toliko brzo nivo šećera u krvi kao bijeli pirinač, istakli su naučnici sa Harvarda.



PIRINAC SNIZAVA VISOKI PRITISAK

Kada skoci pritisak odmah treba primijeniti dijetu s pirincem. Jednostavno,
bolesnik treba 2-3 dana da jede samo dobro raskuvan i neslan pirinac a
uz to da pije neki odbiljnih cajeva za snizavanje visokog pritiska.

PROTIV DUGOTRAJNE DIJAREJE

Mjesavinu od 3 supene kasike samljevenog u brasno zrna pirinca (neglaziranog)
i isto toliko samljevene zobi preliti sa litrom kljucale vode i ostaviti
da odstoji poklopljeno dva sata. Kada se ohladi dodati sok od drenjine,
dunje ili trnine pa jesti ovu kasu tri puta dnevno prije jela.

PROTIV KATARA DEBELOG CREVA

Samljeti sitno 4 kasike pirinca, dvije velike kasike korjena koprive i dvije
bobice borovnice. Ova mjesavina prelije se s litrom kljucale vode i nakon
dva sata se procijedi i zasladjeno medom od heljde pije u toku dana.

PROTIV PORASTA URINA U KRVI

Uzeti solju pirinca, korjen i list persuna i celera pa to lagano kuvati
u litri vode. Kada se pirinac raskuva procijediti i piti vise puta dnevno.

Na ovom linku pogledajte recepte sa pirincem

Pirinač – malo zrno velikih mogućnosti

Kao energetska namirnica, pirinač sadrži protide bogate esencijalnim aminokiselinama i malo lipida. Opna koja ga obavija, bogata vlaknima, sadrži kalijum, magnezijum, selen i mangan, kao i masne kiseline i vitamin PP.

Pored toga, tu je i koktel vitamina B, tj. biotin i vitamin B1, neophodan nervnom sistemu.

Konzumirajte naizmjenično razne vrste pirinča bijeli, crveni , braon, kako biste iskoristili sve sastojke kontrolišući ravnotežu vlakana. Ako držite dijete, preporučuje se integralni, jer brže zasiti i olakšava pražnjenje creva.

Vlakna koja stimulišu varenje

Ako vas muči opstipacija, vlakna iz opne pirinčanog zrna stimulišu pražnjenje crijeva. Uvrstite integralni pirinač u svoj jelovnik zajedno sa drugim namirnicama bogatim vlaknima i fermentiranim mlječnim proizvodima, kako biste popravili crijevnu floru. Pijte puno vode bogate magnezijumom i jedite polako. Ako opstipacija i dalje traje, konsultujte se sa ljekarom.

Predlog za dezert: pomiješajte usitnjene suve kajsije sa crvenim integralnim pirinčem. Dodajte pola jogurta i kafenu kašičicu meda. Sve promiješajte i odmah popijte.

Pažnja! Opna pirinča oksidira. Kupujte integralni pirinač u hermetičkom pakovanju i čuvajte ga na hladnom mjestu kada ga otvorite.

Prilagođen osetljivim crijevima

Idealan za osetljiva creva, bijeli pirinač ima malo otpadaka koje treba izbaciti posle varenja, a otud i pogrešan zaključak da on stvara zatvor. Njegov skrob pomaže u slučaju dijareje. Naime, ako imate dijareju, ili problem sa varenjem, pijte pirinčanu vodu, koja djeluje umirujuće i vraća vodu organizmu.

Možete jedan dan da držite dijetu sa pirinčanom vodom, bujonom od povrća i mineralnom vodom, a zatim uspostavite crijevnu floru uz pomoć pivskog kvasca ili jogurta, naravno postepeno. Ako problemi i dalje traju, ili u slučaju temperature ili povraćanja, obratite se ljekaru.

Specifičan način ishrane

Pirinač može da se konzumira u slučaju alergije na proteine iz kravljeg mlijeka, ili netolerancije prema laktozi (prirodnom mlječnom šećeru) zbog nedostatka enzima neophodnog za njeno varenje. Ako želite da povratite osećaj pijenja mlijeka, možete uzimati napitke na bazi pirinča.

Netolarancija prema glutenu

Ovde se zapravo radi o netoleranciji prema određenim proteinima (prolaminima) koji sadrže gluten iz pšenice, ječma i raži.

O ovoj bolesti se veoma malo zna kod nas, a još je manje podataka o tome koliko je pacijenata oboljelo od nje.

Liječenje se sastoji u doživotnoj ishrani bez glutena, gde su se pirinač i kukuruz pokazali kao veoma dragocjene namirnice.

Ovakav način ishrane ( gluten se mora zaboraviti) moraju da prate oboljeli dijetetičar i  lični ljekar, naravno, po veoma strogim kriterijumima, a u skladu sa redovnim ljekarskim pregledima.

Dijabetes

U slučaju dijabetesa, pirinač se često preporučuje, jer sprečava nagli skok šećera u krvi.

Izvor:Herbateka & stetoskop

Kanal MOST-a

Leave a comment