Durmitorski skorup


Cijene, recept, karakteristike

Od mliječnih proizvoda pored sira na ovim prostorima najviše su zastupljeni; kajmak ili stari skorup (ovčiji i kravlji),
Skorup (Kajmak); spravlja se na taj način što se salivene kalice skorupa stavljaju u kace, redom se skorup posalja i čuva u kacama (drvenim) dok ugori (zri). Jedna druga kaca pri dnu je provrćena da otače osoka iz skorupa. Pod jesen, kada uzrene, kajmak se stavlja u priremljene mješine. Skorup u mješinama naziva se stari, a saljevak je mladi skorup tek saliven sa kalica.

Bijel kao snijeg, čisti ovčiji skorup je izuzetnog ukusa i  najcjenjeni prehrambeni artikal na ovom području…
Grupa turista koja je poželjela da sa sobom ponese i nekolika kilograma čuvenog PIVSKOG SKORUPA( pivski kajmak ili skorup, svojevrstan brend ovoga kraja.) ispričala je ovu priču na jednom internet forumu:

“Postavio sam ovu temu da informisem uzgajivace ovaca o cijeni ovcijeg kajmaka u Crnoj Cori. bio sam prosle jeseni u selu Bezoje (nalazi se na pola puta Niksic-Pluzine pa preko Pivskog jezera). posluzili su nas kajmakom za koji su nam kazali da je od ovaca (vjerujem da je tacno). kajmak je zgoreo ,mozes ga nozem sjeci. ponudio je da proda tu u selu za 18 evra po kilogramu. kaze dolazi im neki slovenac i sve im otkupljuje. kazao je i jos da je cijena ovcijem kajmaku u niksicu 20-25 eura. ovu cijenu sam provjerio sjutradan kad sam bio u niksicu i na moje zaprepascenje – tacna je”

Pored individualnih proizvodjača sa područja durmitora ovaj skorup(kajmak) može s kupiti na lokalnim pijacama, degustirati u nacionalnim restoranima, ili kupiti u marketima(ograničene količine ) koji nude proizvode ekonomije sa Žabljaka ili zadruge u Pivi…

 

Kanal MOST-a

Comments

  1. Gde moze da se kupi skorup u Beogradu? Hvala

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: