Najljepše turističke destinacije

Ako posjećujete Crnu Goru ovo su najatraktivnije turističke destinacije koje vam predlaže uticajni  turistički portal visit-montenegro.com

Ostrog – manastir

 Kada se prvi put nadjete pred manastirom Ostrog, prva misao bice vam da to nije ljudskih ruku djelo. Ovaj velicanstveni manastir je smjesten visoko iznad bijelopavlicke ravnice, uklesan u stijene, koje kao da cuvaju vjekovne tajne ovog svetilista. Manastir Ostrog je osnovao mitropolit Vasilije u XVII veku. Najimpresivniji dio manastira je Gornji Ostrog. Ti su smjestene dvije male crkve: gornja crkvica posvecena Svetom Krstu. Druga, donja crkva, u gornjem manastiru posvecena je Vavedenju Bogorodice. Ostrog posjecuju ljudi svih religija i nacija. Ovo svetiliste je jedno od najposecenijih u hriscanskom svijetu.

Boka – Bokokotorski zaliv


Bokokotorski zaliv spada medju najlepse zalive svijeta. Sastoji se iz cetiri medjusobno povezana moreuza. Sa svih strana, Bokokotorski zaliv, okruzuju strme i okomite stijene koje se ogledaju u modro plavoj vodi Jadranskog mora. Bokokotorski zaliv krasi sedam ostrva: Sv. Marko, Mamula, Gospa od Skrpjela, Sv. Djordje, Milosrda, Ostrvo cvijeca i Ma la Gospa, koje je ujedno i najmanje ostrvo medju njima. Na putu oko Bokokotorskog zaliva redja se niz gradova, koji svojom osobenoscu mogu mnogo toga da ispricaju, medju njima je i Kotor, grad svjetske bastine World Cultural Heritage.

Lovcen – mauzolej


Planina Lovcen se uzdize iznad primorske regije i ujedno cini zaledje gradu Kotoru. Ovaj planinski masiv ima vaznu ulogu u svijesti crnogorskog naroda. Lovcen je simbol drzavnosti i nacionalnog identiteta. Planina Lovcen je proglasena nacionalnim parkom koji obuhvata najvisi i centralni dio lovcenskog masiva. Najvisi vrhovi su Stirovnik i Jezerski vrh gde se nalazi i mauzolej Petra II Petrovica Njegosa, jednog od najvecih pisaca mislilaca i drzavnika Crne Gore. Lovcen obiluje vrijednim graditeljskim nasledjem, katunima i seoskim guvnima. Jedno od vrijednih sakralnih spomenika je i selo Njegusi , rodno mjesto Njegosa, koje se nalazi na starom putu od Kotora prema Cetinju.

Ada Bojana


Ada Bojana je rijecno ostrvo nastalo vjestackim putem. U XIX vijeku, u blizini dva manja ostrva, na mjestu gde se sada nalazi Ada Bojana, nasukao se brod “Merito”. Godinama se na olupinu ovog broda i obliznja dva ostrvceta talozio rijecni nanos i stvorio ovo predivno ostrvo. Ada Bojana ima oblik trougla. Sa jedne strane je zapljuskuje Jadransko more, a sa druge dvije rijeka Bojana. Plaza okrenuta ka moru pjescana je i duga oko tri kilometra i raj je za jedrenje. Na rijecnim obalama Ade Bojane postoje brojni riblji restorani koji na tradicionalan nacin hvataju ribu.

Skadarsko jezero


Skadarsko jezero je najvece jezero na Balkanu. Njegova posebnost i ljepota ogleda se u bogatstvu flore i faune. Skadarsko jezero je znacajno staniste vodenih ptica. Rijedak kudravi pelikan je zastitni znak ovog nacionalnog parka. Prosjecna dubina, Skadarskog jezera je 6m, a kako su neki djelovi dna ispod nivoa mora, na pojedinim mjestima doseze dubinu i do 60m. Takva mjesta u Skadarskom jezeru nazivaju se “oka”. Obala Skadarskog jezera je zivopisna i obiluje poluostrvima i zalivima, koji su mocvarnog tipa. Skadarsko jezero skriva brojne endemicne vrste biljnog i zivotinjskog svijeta. Krase ga i gorice, mala ostrva, obrasla divljim narom, lovorikom i brsljenom. Skadarsko jezero je bogato i kulturno istorijskim spomenicima koji su rasuti po velikom dijelu ovog nacionalnog parka.

Mala napustena ribarska naselja koja se nalaze tik uz vodu takodje predstavljaju izuzetno kulturno nasledje. Skadarsko jezero je Ramsar konvencijom 1996. godine upisano u Svjetsku listu mocvara od medjunarodnog znacaja.

Durmitor


Zbog svoje neopisive ljepote i nedirnute prirode, Durmitor je jos 1952. proglasen nacionalnim parkom. Nacionalni park Durmitor se proteze od planinskog masiva Durmitor, sa kanjonima Tare, Susice i Drage, pa do kajnonske doline Komarnice.

Gorostas Durmitor, obiluje impozantnim planinskim vrhovima i mnogobrojnim lednickim jezerima koja su okruzena bogatim cetinarskim sumama. Brze i bistre rijeke podarile su Durmitoru velelepne kanjone, medju kojima se istice kanjon Tare kao jedan od najlepsih na svijetu. Raznovrsna flora i fauna Durmitora privlaci mnoge zaljubljenike u prirodu. Durmitor je uvrsten u World Natural Heritage.

Tara – rijeka i kanjon


Kanjon divlje i neobuzdane ljepotice, rijeke Tare, drugi je po velicinini na svijetu, odmah iza Kolorada. Vjekovima je ova ” Suza Evrope” dubila ovo umetnicko djelo neprocenjive vrijednosti, stvarajuci tako brojne tjesnace i ponore koji oduzimaju dah. Slapovi i pojedini mirni djelovi rijeke Tare, ostavljaju utisak bajkovitih predjela. Obale rijeke su obrasle bujnom vegetacijom, a posebno se izdvajaju sume crnog bora cija su stabla stara i do 400 godina. Ova neukrotiva rijeka, izaziva turiste avanturistickog duha da joj se prepuste i provedu nezaboravne trenutke splavareci njenim nemirnim tokom. Rijeka Tara i kanjon Tare proglaseni su World Natural Heritage.

Biogradska gora


Nacionalni park Biogradska gora se smjestio izmedju rijeka Tare i Lima, u sredistu planine Bjelasica. Pejzaz Biogradske gore ispresjecan je brzim potocima, zelenim livadama i bistrim jezerima u kojima se ogledaju stogodisnje sume. Ono sto Biogradsku goru cini jedinstvenom je prasuma Biogradska gora. U samom sredistu Biogradske prasuma je unjedrila Biogradsko jezero, najvece lednicko jezero u ovom nacionalnom parku. Biogradska gora obiluje kulturno istorijskim nasledjem koje cine sakralni spomenici narodno graditeljstvo i arheoloski lokaliteti,. Mnogobrojni autenticni objekti tradicionalne arhitekture u katunima i selima, rasuti su po obodu prasumskog rezervata planine Bjelasice.

Sveti Stefan

Jedan od najljepsih darova koje je priroda podarila Crnoj Gori je poluostrvce Sveti Stefan. Predanje kaze da su Pastrovici, ovdasnje pleme, na ovom poluostrvu sagradili selo, otetim Turskim blagom, u XV vijeku. Danas je to atraktivan grad – hotel sa vilama i apartmanima iz kojih se pruzaju predivni pogledi na morsku pucinu. Na Svetom Stefanu se nalazi i bogato kulturno i istorijsko nasledje koje su za sobom ostavili njegovi prvobitni stanovnici. Sa lijeve i desne strane pjescane prevlake koja spaja ostrvo sa obalom nalaze se dvije predivne plaze crvenkaste boje.

Vise informacija na : www.visit-montenegro.com

Kanal MOST-a

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: