Ribizla: Moćna multivitaminska “pilula”

Kao većinu drugih divljih a ukusnih i ljekovitih biljaka, i ribizlu je davno otkrio narod, obilato koristeći njena djelotvorna svojstva na očuvanje zdravlja. U kraljevskim vrtovima posađena je davne 1539. godine, zapisao je botaničar Džeronimo Buk. Ribizla raste grmoliko, okićena je sitnim bobičastim i vrlo ukusnim plodovima koji sazrevaju u julu. U narodu je zastupljenija crvena ribizla (Ribes rubrum), ali u velikoj mjeri koristi se i crna (Ribes nigrum). Obje ribizle rastu samoniklo, ali mogu i da se kultivišu. Samoniklo su najviše rasprostranjene u šikarama sjeverne Evrope i Sibira.

Plodovi crvene ribizle su sitne, sočne bobice, prijatnog kisjelkasto-slatkog ukusa, koje sadrže ugljene hidrate, vlakna i proteine, a kalorije u tragu. Zato je prebogata karotinom, koji u organizmu služi za sintezu vitamina A, koji istovremeno štiti sluzokožu i pospješuje razmenu materija na ćelijskom nivou. U zavidnim količinama sadrži i vitamine B1, B2 i B6, niacin, ali i vitamine E i C.


Bobice ribizle sadrže čak polovinu dnevnih potreba vitamina C, zbog čega se preporučuje kod bolesti izazvanih manjkom vitamina, na primjer kod avitaminoze. Zbog visokih koncentracija vitamina C, ova voćka predstavlja i izuzetno djelotvoran antioksidans u sprečavanju različitih oblika karcinoma. Ribizla je dobar izvor i vitamina K, pa se preporučuje za održavanje zdravlja kostiju, jer aktivira osteokalcin koji pomaže ugradnju kalcijuma u kosti. Takođe obezbeđuje sposobnost zdravog zgrušavanja krvi, kao i zaštitu kardiovaskularnog sistema.

Od minerala najviše ima kalijuma, natrijuma, kalcijuma, fosfora, magnezijuma, gvožđa i bakra. Od organskih kisjelina dokazano je prisustvo jabučne, velike količine limunske i pektin invertin. Poznato je da bobice crvene ribizle otvaraju apetit, jačaju organizam i štite ga od nagomilanih štetnih materija. Osim toga, pospješuju rad crijeva i ubrzavaju oporavak posle hirurške intervencije.

U narodnoj medicini crvena ribizla poznata je kao voće koje jača, čisti i uljepšava tijelo. Plod otvara apetit, vrlo brzo oslobađa mokraćnu kisjelinu iz krvi, a dodavanjem lista i korjena, smanjuje se nivo bjelančevina u mokraći. Zbog sadržaja vlakana u sjemenkama, bobice regulišu aktivnost crijeva i iz organizma eliminišu otrovne sastojke. Svježe bobice i sveži sok krijepe zdravlje, dok razređen sok sa mineralnom vodom gasi žeđ. Koristan je i u oporavku rekonvalescenata, a naročito za dijabetičare.

Lišće crvene ribizle koristi se za spremanje čajnog napitka kod oboljenja jetre. Ujedno pomaže i kod skleroze krvnih sudova, visokog pritiska i zapaljenja mokraćne bešike.


Crna ribizla veoma liči na crvenu, samo što njeni listovi sa donje strane imaju takozvane uljne žlezdice. Takođe ima sitne, sočne bobice koje su u početku crveno-smeđe boje, a kada sazru postaju crvenije i tamnije. Potpuno crnu boju dobijaju kada su sasvim zrele. Tada imaju izuzetno jak miris, zbog čega se više koriste u obliku voćnih sokova, sirupa, džema i kompota. Plod crne ribizle izuzetno je bogat vitaminom C. Visok sadržaj vitamina C sprečava i liječi teške infekcije, a prije svega upalu pluća. Osim ovog vitamina, sadrži i provitamin A, vitamine B1,

B2, B6 i niacin. Od minerala najviše ima kalijuma, zatim kalcijuma, natrijuma, fosfora, magnezijuma, gvožđa i bakra.

Sadrži i druge važne sastojke kao što su tanini, pektini, bioflavonoidi. Plodovi i sok korisni su kod bubrežnih bolesti, grčeva i bolova organa za varenje. Narodni ljekari smatraju je biljkom izbora za jačanje i čišćenje krvi. Osim toga, čaj od crne ribizle povoljno utiče na rad bubrega i ublažava tegobe izazvane reumom.

Plod i prerađevine od crne ribizle normalizuju i stabilizuju krvni pritisak, a posebno se preporučuje osobama koje su malokrvne. Ljekovito djeluje i kod čira na želucu, gastritisa, ateroskleroze, poremećaja metabolizma… Sok od crne ribizle pomaže i kod krvarenja desni i proširenih vena, a pozitivno utiče i na povećanje koncentracije i pamćenja. U suštini, svaka bobica ribizle predstavlja malu multivitaminsku “pilulu”, jer sadrži veliku količinu niacina koji je bitan za nerve, pantotensku kiselinu važnu za ćelijsko disanje i lijepu kosu, kao i brojne minerale koji povoljno utiču na ukupno zdravlje organizma.

ČAJ OD LISTA RIBIZLE

Čaj od listova crne ribizle preporučuje se kod bolnog mokrenja, dijareje, grčeva, migrena, upornog kašlja, ali i kao preventivno sredstvo protiv stvaranja pijeska u mokraćnoj bešici. Čaj se sprema tako što se dva prstohvata isitnjenih listova crne ribizle stavi u dva decilitra provrele vode, ostavi dva-tri minuta da odstoji, procijedi i pije.

DŽEM OD RIBIZLI

Za džem je potrebno dva kilograma ribizli i kilogram i po šećera. Prilikom pripremanja prvo se od šećera i malo vode skuva gust sirup, a zatim u to dodaju očišćene, oprane i dobro ocijeđene ribizle. Sve zajedno kuvati oko jedan sat, uz povremeno miješanje. Gotov džem sipati u zagrijane tegle i staviti u mlaku rernu da se na površini uhvati korica. Tek sjutradan tegle povezati i ostaviti da odstoje na tamnom mjestu.

Osim što je hranljiva i ukusna hrana, džem od ribizli koristi se i u liječenju manjih opekotina, jer posjeduje antiseptička svojstva.

 

 

Izvor:Novosti

Kanal MOST-a

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: