Kuvani paradajz zdraviji od svježeg

Svakodnevno konzumiranje paradajza, sugerišu naučnici, smanjuje rizik od dobijanja raka, osteoporoze i mnogih kardiovaskularnih bolesti.

Stručnjaci objašnjavaju da je kuvani paradajz još djelotvorniji i zdraviji od svježeg.

Američki istraživači ustanovili su da je paradajz najveći izvor antioksidansa i likopena, a za razliku od drugog voća i povrća koji gube vitamine i minerale, ima veću vrijednost nakon što bude termički obrađen.

Istraživači iz Ilinoisa ističu da hranljive materije iz paradajza sadrže zaštitne mehanizme, koji sprečavaju upale i stvaranje krvnih ugrušaka.

Izvor:Blic

Kanal MOST-a

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: