PHOTO:Putevima vina – Crmnica


Crmnica je već više od pet vjekova mjesto gde se proizvodi autohtono vino ili loza vranac i to čuveno crmnićko vino, čijom se proizvodnjom zarad svojih potreba i zarade bavi mnogo ljudi. Imaju svoje podrume vina, a mi im pomažemo u promociji, jer za to vlada veliko interesovanje turista. Gosti požele da se tokom vrelih ljetnjih dana sklone u kamene podrume, probaju vino nerazdvojivo od pršuta, kozjeg i kravljeg sira…Ovog puta vas upoznavamo vas sa nekim od njih…

Područja pogodna za gajenje vinove loze svrstana su u jedan vinogradarski reon, bez podreona, a koji ima dva vinogorja: podgoričko, u koji ulazi i Ćemovsko polje, a koji se nalazi u bazenu Skadarskog jezera, i crnogorsko-primorsko, koje se prostire uskim pojasom od Sutorine do Bojane, s vinogradima smјeštenim uglavnom u ulcinjskom, sutomorskom i grbaljskom polju.

U crnogorskom vinogradarskom rejonu preovlađuje sortiment za crna vina. Najviše je zastupljena autohtona sorta vranac, koja se gaji u smješi sa sortom kratošija, kao i sorte kaberne sovinjon i merlo. Od sorti za obična obojena vina najčešće se sreću sorte kadarun i plavka, a za kvalitetna bijela, koja se proizvode u manjoj količini: krstač, žižak, muškacele, šardone i dr. Klimatski uslovi i turistička tražnja podstiču gajenje stonih sorti različitih perioda sazrevanja.

Rejon Crne Gore poznat je po proizvodnji kvalitetnih i vrhunskih vina, specifične arome i intenzivne tamne boje, s visokim procentom alkohola (12%-15%) i velikom količinom ekstrakta, koja su oštra dok su mlada, a kasnije vrlo harmonična. Na prvom mjestu nalazi se čuveni vranac, zakonom zaštićeno vino, a zatim, ostala vina kao što su: crmničko crno, kratošija, plavac i dr. Od bijelih vina, najpoznatije je vino krstač.

D&A Crmničko vino proizvodi puni u svom podrumu Vukmanović Aleksandar od grožđa koje se uzgaja na porodičnom imanju koje gaji tradiciju vinogradarstava i vinarstva preko 100 godin tako da u njegovom vinogradu i njegovog brata Dejana ima trenutno zasada koji su stariji od 40 godina koji čine trećinu kao i novih zasada preko 2000 sadnica koji su posađene od 2003 godine do 2009

Ovo temperamentno i skladno crveno vino nastalo je miješanjem više autohtonih sorti crnog grožđa iz Crmničkog vinogorja u selu Utrg. Među njima svakako prednjači Vranac koji je temelj ovog vina, a ostale finese dale su sorte poput Kratošije do 10% i Cabernet Souvignon u manjoj količin, kao treća vrsta u ovom vjenčanju prinčeva crvenih vina, vino je izbalansirao mekoćom i postojanošću aroma i pripitomio podivljale tanine kojima su sve tri sorte u ovom vinu prebogate. Vino je nakon burne fermentacije kratak period odležalo u posudama od Inoxa nakon čega je svoje sazrijevanje nastavilo u posebnim, hrastovim „barrique“ bačvama od 225 litara. Godišnja proizvodnja ovoga vina je ograničena na samo 900 litara.

Vinski turizam, kao segment seoskog turizma, odavno je jedna od važnih komponenti ponude razvijenih turističkih zemalja. Vinari turistima nude obilazak vinarija, degustaciju vina i gastronomskih specijaliteta, u kombinaciji s ostalim sadržajima, kao što su biciklističke i pješačke staze, te obilazak znamenitosti značajnih za region.

“Crmnicki vranac iz podruma Pejanovica zove se Mond, mada je pravo domaće vino kakvo odavno nisam pio. Malko rezi, snazno udara i osjeca se na bure, vrlo podsjeca na vino koje sam nekad krisom pio iz djedove bacve. Mala produkcija, nekoliko hiljada flasa, etikete ni na guglu nema. S ovakvim bih vinom ugostio bilo koga i cistog obraza pred njega izasao”.

Vino Mond - Crmnica

Vino Sojak - Crmnica

Vinski podrum ”Sjekloća”je prvi registrovani privatni podrum u Crnoj Gori, vlasništvo Milenka K. Sjekloće, koji nastavlja petovjekovnu porodičnu tradiciju, primjenjujući savremene metode u proizvodnji groždja, vina i lozove rakije. Nalazi se u Crmnici, srcu stare Crne Gore, okružen sopstvenim vinogradima u kojima je trećina čokota stara preko sto godina.

Vino Sjekloca

Arhiv  podruma familije Sjekloća ima izbor crvenih vina od godišta 1994.Vina su tamne rubin boje, razvijenog mirisa i imaju lijepu strukturu..

Podrum porodice Sjekloća,nalazi se 30 km udaljen od Podgorice,Budve i Bara u ruralnom području Crmnice i predstavlja idealno mjesto za bijeg od urbanog života.Na putu do vinskog podruma”Sjekloća”upoznaćete i prirodne ljepote nacionalnog parka”Skadarsko jezero”i posebne karakteristike vinorodne Crmnice.Kada dodjete na “Vinsko dobro Sjekloća”shvatićete da ste došli u pomalo zaboravljen svijet u kojemu su zemljište ,vinova loza i čovjek,povezani iskonskim vezama.

Imanje Sjekloca

Najveći Pazar za svih šezdesetak Crnogorskih naselja je bio Kod mjesta Vir, pa je tu danas i varoš Virpazar. Nedaleko od njega je plodna Crmnica koja je najpznatija po vinu, čuvenom crmničkom Vrancu i Kratošiji. Obje vrste su autohtone. Crmnički Vranac je na mnogim međunarodnim izložbama proglašavan za najbolje vino na svijetu. Pravi se od sitnog crnog grožđa koje ni na jednom drugom mjestu ne može dati onu boju i ukus koji dobija u Crmnici. Zato, za dobro vino postoji izreka da mu je: „Zemlja majka, sorta otac a klima sudbina.“ Smatra se da je najbolje vino u Crnoj gori iz Godinja.

Vinarija Djurisic

Poslednjih godina proizvodnja vina je u zamahu i sve više je proizvodjača, krajem decembra, u Virpazaru se organizuje Festival vina i ukljeve, gdje dobri ljudi i carstvo prirodne ljepote prave čudesan spoj.

Kanal MOST-a

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: