Jagorčevina


Jedna je od prvih biljaka koja cvjeta u proljece. Medju zašticenim biljkama mnogih razvijenih zemalja jeste i ovaj rani vjesnik proljeca.To je trajnica sa kratkim i smedjim korijenom. Jajasto okrugli prizemni listovi složeni su u rozetu. Valovito su nazubljeni, a u vrijeme pupanja uvinuti unatrag. Iz središta rozete izraste 10 do 20 cm visoka cvetna stapka na cijem se kraju nalazi 5 do 10 žutih cvjetova. Cvjetovi su složeni u štitasti cvat, a nalaze se u duguljastoj zelenoj caški. Cijela je biljka dlakava.Medju zašticenim biljkama mnogih razvijenih zemalja jeste i ovaj rani vjesnik proljeca. Njena medeno žuta boja na planinskim livadama simbolizuje pobjedu nad zimom. Nije slucajno baš jaglika bila ta koju je izabrao legendarni Knajp da se s njom fotografiše. On je poznavao njene prednosti i visoko je cijenio. Jagorcevina procišcava krv i iz organizma eliminiše uzrocnike reume i kostobolje. Ako neko ima sklonost ka oboljenjima mišica i ligamenata, neka svakodnevno pije caj od jagorcevine, (jednu do dvije šolje), i bolovi ce prestati. Jedno od najefikasnijih sredstava protiv nesanice je upravo ova biljka, koja je preporodila mnoge ljude i spasla ih od fizicke i duševne iscrpljenosti. . . ,
Stanište: raste u svijetlim šumama, medju živicama, u grmlju .
Ljekoviti dio biljke: za lijek se u maju skupljaju cvjetovi, listovi i koren.

Ljekovito djelovanje: jaglac je osobito dobar lijek za liecenje plucnih bolesti, nesvjestice i lupanja srca.
Caj pripremljen od cvjetova povecava broj crvenih krvnih zrnaca. Osim toga, koristi se u lijecenju nesanice, migrene i neuredne menstruacije. Pospješuje cirkulaciju krvi i izbacivanje sluzi. Caj od korjena vrlo uspješno djeluje kao umirujuce sredstvo za stišavanje glavobolje, nervoze, nesanice, vrtoglavice i nesvjestice. Pored svega, jaglac se koristi za lijecenje uzetosti, bolesnih bubrega, reumatizma i hronicne zacepIjenosti. Caj koji se preporucuje treba uzeti prije svih sintetickih sredstava koja obecavaju miran san. Ovaj caj donosi san lijececi sve uzroke nesanice, cuvajuci nerve i zdravlje uopšte. Potrebno je 50 g jagorcevine, 25 g levandinog cvijeta, 10 g hmelja i 15 g kantariona. Jednu vrhom punu kašiku ove mješavine prelijemo sa 1/4 l vrele vode, pa ostavimo da odstoji tri minuta. Pije se pred spavanje, veoma vrelo, koliko god se može podnijeti, zasladeno sa malo meda. Jagorcevina izvanredno povoljno deluje na nerve i srce, jaca ih i smiruje glavobolje na nervnoj bazi. Izvrsno deluje i na upalu srcanog mišica, a prevencija je protiv izliva krvi na mozak.
Odlican caj za istjerivanje pijeska iz bubrega dobicemo ako skuvamo koren jagorcevine i pomiješamo ga sa medom. Pravi proljecni caj koji cisti krv dobija se od 50 g jaglike, 50 g zovinih izdanaka, 15 g koprivinog lista i 15 g korjena maslacka. (Izdankom zove nazivamo tek iznikle pupoljke lišca na granama zovinog drveta).
Protiv srcanih tegoba posebno dragocjeno je vino od jagorcevine. Možemo ga i sami napraviti od cvijeta jagorcevine koji naberemo u proljece, napunimo njime – ali prilicno rastresito – bocu od 2 litra i nalijemo cistim bijelim vinom. Bocu držimo na suncu dvije nedjelje. Uzima se 2-3 gutljaja po potrebi. Teži srcani bolesnici mogu uzimati dnevno po 3 supene kašike.

Izvor:biljeljekovito

Kanal MOST-a

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: