Dolazi proljeće, vrijeme je za sadnju vrta


Povrće iz vašeg vrta biće zdravije jer ga vjerovatno nećete tretirati pesticidima, vještačkim djubrivima, niti će sjeme i sadnice biti genetski modifikovano. Proljeće je pred vratima. Do početka dijeli nas manje od  mjeseca, što znači da nije prerano početi razmišljati o uređenju vrta s povrćem, posebno ako ste početnik u tom području ili niste baš vični.

Možda će vam se činiti da uzgoj povrća u vrtu nije vrijedan truda, jer danas cijele godine u prodavnicama možemo kupiti svježe povrće po više ili manje prihvatljivi cijenama, no činjenica je da morate voljeti vrtlarenje i željeti sebi i svojoj porodici pružiti viši i bolji kvalitet života.

Povrće iz vašeg vrta biće zdravije, jer ga vjerovatno nećete tretirati pesticidima, vještačkim djubrivom, niti će sjeme i sadnice biti genetski modifikovane, što u prodavnicama često nije slučaj.

-.–.-

Dakle, ako ste dobro razmislili i zaista se želite upuštati u avanturu zvanu povrtnjak, ovo su savjeti namijenjeni baš vama. Ne trebate biti čarobnjak da uspijete, ali sigurno da će vam bez prethodnog iskustva biti nešto teže. No, nemojte se dati smesti. Uz samo malo mudrosti i brige, za nekoliko mjeseci vaš vrt će biti prepun ukusnog povrća u kojem će svi uživati.

* Pobrinite se da je prostor na kojem planirate urediti povrtnjak veći dio dana na suncu, a najmanje osam sati. Povrtnjak će vam teško uspjeti u hladoviti drveća ili kuća. To će vam biti vrlo važno u proljeće i jesen kada dani još uvijek nisu toliko topli, dugi, niti sunčani.

* Teška, glinasta i nepropusna zemljišta nisu dobra za sadnju vrta, isto tako ni pretjerano šljunkovita i pjeskovita zemljišta. Najbolja su zemljišta koja ne zadržavaju vodu na površini, jer iako biljke vole vlagu, ne podnose ako je ima previše.

* Sastavite popis koje biste povrće voljeli posijati i posaditi. Preporučujemo vam ono koje je standardno za vaše podneblje, ali i isto tako povrće koje volite jesti i znate da je iz vrta mnogo ukusnije, nego kada ga kupite u radnji. Paprika, paradajiz, šargarepa, peršun, grašak…

* Prije nego što počnete sa sijanjem i sadnjom sadnica, pripremite zemlju prekopavanjem i dodavanjem prirodnog komposta.

* Prilikom sadnje sadnica ostavite dovoljno prostora, između 20 i 30 centimetara, kako bi biljke imale dovoljno mjesta kada narastu. Kada  sjeme proklije, razrijedite malene biljčice, zbog isto razloga – dovoljno prostora.

* Kada kupujete sjeme i sadnice, kupujte ih od poznatih i već prevjerenih dobavljača, što će vam donekle garantovati kvalitet sjemenja i sadnica. Obavezno na sjemenu gledajte datum pakovanja, kako ne biste slučajno kupili staro sjeme, koje vam vjerojatno uopštee neće proklijati.

* Ono što je važno prije nego započnete sa uzgojem povrća je da imate riješen sistem navodnjavanja, odnosno način na koji ćete zalijevati vrt i od kuda. Hoće li to biti kantama, crijevom ili  nekim modernijim sistemom, odluka je na vama.

* Povrće u svojem vrtu za vrijeme ljetnih vrućina zalijevajte u ranu zoru ili kasno popodne, odnosno ranu veče, kada sunca u vrtu više nema, a zemlja se malo ohladi o ljetne žege. Takođe, ako je iako moguće ne zalijevajte povrće hladnom, nego mlakom vodom. Povrće nemojte zalijevati po stabljici nego pod korijen, jer će u protivnom listovi „izgorjeti“. Ljeti morate zalijevati svaki ili eventualno svaki drug dan.

* Ukoliko kod kuće nemate svoj kompost, vrlo dobar i kvalitetan kompost možete nabaviti u vrtnim centrima. To će smanjiti potrebu za bilo kakvim dodatnim djubrivom. S djubrivom treba znati pažljivo postupati, a ako ste početnik u vrtlarenju, to može biti svojevrstan izazov. Naime, ako stavite previše djubriva postoji mogućnost da će biljka „izgorjeti“ i propasti ili će porasti velika, no neće moći zbog veličine držati još veće plodove. Kravljedjubrivo je, takođe, izvrsno za vrtove, a možete ga nabaviti na seoskim imanjima. Djubriva od svinja ili eventualno konja, prejaki je za povrtnjake. Nikako nemojte zaboraviti početi izrađivati  kompost, koji će vam dobro doći sljedeće sezone.

* Na vrijeme nabavite drvene kolceve za koje ćete privezati stabljike. Suvo lišće odstranjujte sa biljaka, jer ono ih samo iscrpljuje, i redovno plijevite korov, koji vrlo brzo može „progutati“ vaš vrt.

* Postoje dva razdoblja za sadnju vrta – hladno (proljeće ili jesen) i toplo (ljeto). U hladnom razdoblju sadi se: repa, brokula, kupus, šargarepa peršun, celer, cvjetača, zelena salata, grašak, krompir, radić, spanać… U toplom razdoblju sadi se: grašak, slatki kukuruz, krastavci, patlidzan, paprika, bundeve, tikvice i paradajiz.

-.–.-

Naravno, savjeta u vezi vrtlarenja nikada dosta, no ono što je važno da previše ne komplikujete i zagorčavate sebi život. I nikako nemojte zaboraviti da biljke osjećaju i ako ćete o njima redovno brinuti, one će vam to znati uzvratiti.

Izvor:Zena

Kanal MOST-a

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: