VIDEO:Klaus Hempfling – Horse Dream


Za ljubitelje ove plemenite životinje jedan lijep video o njihovoj  dresuri…Klaus Hempfling radi sa konjima na način da ih vodi znakovima svog tijela, a ne samo potezanjem dizgina.
On uglavnom radi sa mladim španskim konjima po principu imitacije. Konj imitira pokrete i ponašanje vođe svog krda. Dakle, ako se vođa krda odjednom uplaši i počne bježati, ostali dio krda ga prati, a ako stane, i ostali stanu. Njegovu knjigu “Dancing with horses”  je otvorio najširoj publici potpuno novi vid rada s konjima. Konj počne imitirati vaše pokrete i vrlo brzo razumije znakove koje mu šaljete i to naravno sve na slobodno.

On svakom konju pristupa kao individualcu, a osim svojih naučenih konja radi (koje vidite na filmovima) i s konjima koje je prvi puta vidio… To su obično “problematični” konji. S jednim je počeo raditi, a konj se samo propinjao i ritao i niko mu nije mogao ni prići. Posle nekog vremena , konj se smirio, mazio.., a posle toga, konj je slobodno hodao za njim i nije se od njega htio udaljiti.

I naravno da konj kojeg prvi puta vidi neće “plesati i tako skakutati pod njim”, jer postoji put do kojeg se to postiže, a to sigurno nije preko noći. A krajnji cilj ove humane metode  je postići prikupljenog, izbalansiranog konja, koji se vodi znakovima svog tijela, a ne samo potezanjem dizgina.

Kanal MOST-a

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: