VIDEO:Američki turista u bliskom susretu sa planinskim gorilama


Dvojica američkih turista susreli su se sa nježnim kontaktom planinskih gorila koje su iznenada došle u njihov kamp u nacionalnom parku u Ugandi.
Turisti, iako uplašeni od prilaza planinskih gorila, nisu se uspaničili već su cijeli događaj zabilježili svojom videokamerom. Bliski susret obilježio je poljubac bebe gorile.

Ovaj zanimljivi događaj se u proteklim danima dogodio u Nacionalnom parku Bwindi, koji se nalazi u jugoističnom dijelu zemlje. Kamp u kojem su boravili američki novinar Anderson Cooper i njegov prijatelj John posjetila je porodica gorila.

Cooper je smireno počeo snimati gorile koje su prolazile. U međuvremenu, ženke i bebe gorile su prišle napetom Johnu, koji je nastojao da izbjegne nagle pokrete, a zatim su ga počeli maziti po glavi. Beba gorila se nakon izvjesnog vremena približila i u obraz poljubila Johna.

Anderson Cooper je ovaj neuobiačajen događaj snimio svojom videokamerom, a video snimak postavljen na internetu je u vrlo kratkom vremenu pogledalo stotine hljada ljudi.

Populacija planinske gorile je u opasnosti od izumiranja zbog ubijanja od strane lovaca koji love u zabranjenim područjima.

Planinske gorile, koje zbog ljudi postaju sve agresivnije, danas mogu živjeti samo u Ruandi i na Virunga planinama, između Demokratske Republike Kongo i Ugande.

Na svijetu živi još svega 280-300 planinskih gorila.

Kanal MOST-a

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: